PhD: позиція Нацагентства щодо акредитації ОНП та готовність відомостей самооцінювання

28 березня 2022 року
    Українці вже впродовж місяця героїчно ведуть запеклу боротьбу з російським агресором. На тлі останніх подій за останніми даними Міністерства освіти і науки зруйновано або пошкоджено понад 500 закладів освіти. 
     Підтримуємо слова голови наглядової ради Миколи Томенка, який зазначив, що НУБіП України дає гарний приклад організованості, тримає стрій, є лідером у проведенні навчання в умовах воєнного стану. Наразі, вважаємо, що НУБіП України також повинно забезпечитиуспішну підготовку для проходження акредитації освітньо-наукових програм підготовки докторів філософії. Саме тому в теперішній ситуації лишається важливим завданням для Університету, під керівництвом профільного проректора з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергія Миколайовича Кваші, а також відділу аспірантури протягом березня-квітня подати відомості самооцінювання тих освітньо-наукових програм, котрі були визначені графіком Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.
     Враховуючи надзвичайно тяжкі умови сьогодення, Нацагентствозалишається відкритим до співпраці та продовжує надавати закладам вищої освіти всю необхідну інформацію та уточнення. Так, керуючись Постановою КМУ від 16 березня 2022 р. № 295 «Про особливості акредитації освітніх програм, за якими здійснюють підготовку здобувачі вищої освіти, в умовах воєнного стану», НАЗЯВО організовує свою діяльність наступним чином:
1. Освітні програми та освітньо-наукові програми, для яких акредитаційна експертиза повністю відбулася, окрім рішення Національного агентства (етап 17.1), будуть розглянуті Нацагентством для ухвалення позитивного рішення.
2. Освітні програми та ОНП, за якими акредитаційна експертиза здійснена частково (етапи 3.1-7.1), відповідно до п. 2 Постанови отримують умовну (відкладену) акредитацію освітніх програм без проведення або з частковим проведенням акредитаційної експертизи без оплати вартості акредитації закладом вищої освіти.
3. Освітні програми та ОНП, за якими акредитацій на експертиза здійснена частково (8.1-16.1), продовжують розглядатися, а за неможливості розгляду – відповідно до п. 2 Постанови отримують умовну (відкладену) акредитацію освітніх програм без проведення або з частковим проведенням акредитаційної експертизи без оплати вартості акредитації закладом вищої освіти.
4. Освітні програми та ОНП, що є в графіку на акредитацію, але ЗВО не подавали пакет документів (заяву, відомості про самооцінювання), за якими станом на 24 лютого 2022 р. були чинні сертифікати про акредитацію спеціальностей, напрямів підготовки, освітніх програм, відповідно до п. 1 постанови акредитовані до завершення строку застосування Постанови.
5. Освітні програми та ОНП, що є в графіку на акредитацію, але ЗВО не подавали пакет документів (заяву та відомості про самооцінювання), та які відповідно до нормативної бази акредитуються вперше, опрацьовуються та розглядаються в індивідуальному порядку із консультуванням Нацагентством щодо формування пакету документів без оплати вартості акредитації закладом вищої освіти.
6. Порядок формування консультативних груп і терміни їх контактування з відповідними гарантами буде уточнено.
     Відповідно до графіку Нацагентства нагадуємо, що протягом поточного місяця в НУБіП України 13 ОНП повинні були подати відомості самооцінювання. Незважаючи на тяжким воєнний час сьогодення, станом на 25 березня вже 4 гаранти спромоглись виконати дане завдання в повному обсязі.
 
НАЗВА ОНП
Готовність відомостей самооцінювання
1
072 «Фінанси, банківська справа та страхування»
03.03
завантажено
2
015 «Професійна освіта»
04.03
-
3
204 «Технолог. вир.-ва і перероб. продукц. твар-ва»
11.03
завантажено
4
101 «Екологія»
12.03
в роботі
5
151 «Автоматизація та комп'ютерно-інтегров. технології»
14.03
завантажено
6
202 «Захист і карантин рослин»
16.03
-
7
091 «Біологія»
18.03
в роботі
8
141 «Електроенерг., ел.техніка та ел.механіка»
21.03
-
9
207 «Водні біоресурси та аквакультура»
24.03
в роботі
10
033 «Філософія»
25.03
-
11
071 «Облік і оподаткування»
25.03
завантажено
12
133 «Галузеве машинобудування»
28.03
-
13
206 «Садово-паркове господарство»
01.04
-
« - » – електронний кабінет гаранта ОНП не активований
 
     Враховуючи лояльне ставлення Нацагентстващодо неможливості дотримання термінів подання відомостей самооцінювання у воєнний час, впевнені, що всі наші гаранти вищезазначених ОНП підготовки докторів філософії протягом наступних декількох тижнів зможуть подати всю належну документацію для отримання позитивної акредитації своїх освітньо-наукових програм.
 
Віталій Вакуленко,

завідувач відділу аспірантри 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook