Навчання не заради оцінок: нарис студентки факультету ветеринарної медицини Ольги Гнатюк про перебування в Universitat de Lleida (Каталонія, Іспанія)

7 лютого 2022 року
    Про автора. Гнатюк Ольга – студентка 1 курсу ОС "Магістр" (на базі ОС "Бакалавр") ФВМ. За програмою Erasmus+ з 8.09.21 по 4.02.22 навчалась в Universitat de Lleida (Каталонія, Іспанія).  Магістерську роботу виконує на кафедрі акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин. Працює в СНГ кафедри «Генетика та біотехнологія відтворення тварин».

 

     Я дуже рада, що саме мені випала честь представляти НУБіП України в Ллейді, університеті, який засновано у 1300 році, а нині, згідно з рейтингом Times Higher Education's Impact 2021, . він посідає 16-е місце у світі за якістю навчання серед аналогічних університетів.

     Навчання там дуже відрізняється від нашого. Студенти навчаються «для себе», а не заради оцінок, а потужна матеріальна база дає для цього унікальні можливості. Так, на заняттях з дисципліни «Animal biotechnology» під керівництвом професорки Romi Pena Subira, ми вивчали генетику тварин на рівні найновіших наукових досягнень. На лабораторних заняттях виконували захоплюючі досліди:

    - трансформували плазмідні вектори у бактеріальні компетентні клітини;

 

    - проводили ПЛР-дослідження зразків м‘яса та молока тварин для визначення видової належності, робили ПЛР-дослідження арабських коней на церебральну атрофію.

  

     На заняттях з «Паразитології» ми детально вивчали будову паразитів та симптоматику захворювань. Цікаво, що методи лікування тварин студенти вивчають на останньому році навчання. Під час пар із «Санітарії та продукції тварин» ми відвідали:

    - декілька козиних ферм екстенсивного та інтенсивного типу;

 

    - невеличку сімейну ферму ВРХ з місцевою гірською каталонською худобою;

 

 

    - невеличку ферму з віслюками, відвідали віварій з мишами,  де досліджують нові протипухлинні препарати.

 

 

     Кожного разу перед відвіданням господарств нам видавали два шари захисного одягу.

 

     Побачивши моє бажання до навчання, мене запросили взяти участь у дослідженнях магістрантки факультету, яка вивчала методи зберігання м’яса свиней. Вона досліджувала різні комбінації сумішей газів для того, щоб м’ясо довше було свіжим в пластиковій упаковці.

 

     Найбільш закарбувалася у пам‘яті викладачка, яка читала УЗ-діагностику тварин. Після лекції вона запропонувала нам піти до ветеринарного кампусущоб показати датчики й апарати УЗД. Демонстрація роботи УЗ-приладів запам’ятається назавжди: викладачка нанесла на власну шкіру в ділянці черевної порожнини контактний гель та датчик і за мить ми побачили на моніторі її донечку. Не було меж нашому здивуванню, коли з іншого боку ми побачили ще один плід. Викладачка чекає двійнят, і з радістю продемонструвала це студентам четвертого року навчання!

     Я дуже полюбила Іспанію за її менталітет. Навколо доброзичливі люди, завжди готові допомогти: чи то «роздати» інтернет на вулиці, чи то допомогти у вакцинації  (для іноземців) та отримати ковідний сертифікат. А це було непростим завданням для мене, студентки, людини, яка вперше у іспаномовній країні!

     На завершення. Програма Еразмус – це не лише навчання! Це культурний обмін, можливість побачити реальність життя і навчання за кордоном. Якщо і ви маєте натхнення отримати такий досвід, зверніться в міжнародний відділ нашого університету.

     А більше про моє життя в Іспанії можете дізнатись зі сторінки в інстаграм: @magnificent_ribbon

     Ольга Гнатюк

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook