БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ: ЩО НА ФІНІШІ РОКУ 2021 І З ЧИМ СТАРТУЄМО В РІК 2022

24 грудня 2021 року

 

1І все на світі треба пережити,
І кожен фініш – це, по суті, старт,
І наперед не треба ворожити,
І за минулим плакати не варт.
А треба жити. Якось треба жити.
Це зветься досвід, витримка і гарт.
І наперед не треба ворожити,
І за минулим плакати не варт.
Ліна Костенко
 

Саме ці слова Ліни Василівни Костенко стали лейтмотивом детального аналізу основних напрямків діяльності у 2021 році у звіті директорки коледжу Світлани ПИЛИПИШИН «Про діяльність ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України» у 2021 році та завдання колективу на 2022 рік», що відбувся 23 грудня 2021 року в актовому залі на зборах трудового колективу.

48

Окрім працівників коледжу, в роботі зборів взяли участь Віктор КАПЛУН, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України, голова наглядової ради коледжу та Олександр САНЧЕНКО, начальник відділу регіонального розвитку, координації діяльності ВСП, дистанційного і заочного навчання НУБіП України.

5

Гостями зборів були люди, які активно допомагають коледжу розвиватися: Ярослав ДРЮЧЕНКО, депутат Тернопільської обласної ради, член наглядової ради коледжу, Мирослав ЛЕХІЦЬКИЙ, начальник Бережанського РЕМу, голова ради роботодавців коледжу, Надія БУРШТИНСЬКА, начальник Бережанської державної податкової інспекції, член ради роботодавців.

6

У своєму виступі Світлана ПИЛИПИШИН закцентувала увагу на наступних напрямках діяльності: освітній, науковій, інноваційно-методичній, культурно-виховній, міжнародній, господарській.

Освітній процес в коледжі забезпечують 67 штатних педагогічних працівників та 9 сумісників.

Детально зупинилася доповідачка на аналізі вступної кампанії 2021 року. Продовження навчання в НУБіП України нашими випускниками стало наскрізною тезою упродовж усього виступу очільниці коледжу, оскільки цей напрямок діяльності є однією із проблем сьогодення. Директорка звернула увагу на необхідність якісного проведення профорієнтаційної роботи як для вступу в коледж, так і в НУБіП України. Також на необхідність покращення вступу на ОС «Бакалавр» і на навчання за кошти фізичних чи юридичних осіб.

Також керівниця коледжу проаналізувала інформаційно-освітнє середовище коледжу, звернувши увагу на співпрацю з НУБіП України в рамках мережевої академії CISCO і дотримання академічної доброчесності, з Малою Академією Наук України (секції «Англійська мова» та «Робототехніка»), зі Спілкою автоматизаторів бізнесу та на необхідні чинники для якісного освітнього процесу, зокрема співпрацю зі стейкхолдерами.

Узагальнюючи роботу коледжу в науковому напрямку, директорка зі знаком «плюс» підкреслила організацію і проведення наукових конференцій, семінарів та методоб’єднань в коледжі (обласне методичне об’єднання викладачів фізики та астрономії у форматі науково-практичного онлайн-семінару на тему: «Використання електронних освітніх ресурсів при вивченні фізики та астрономії в умовах змішаного навчання»; пізнавальна конференція «Наука – це вона»; круглий стіл на тему: «Бачення нового покоління щодо використання інформаційних технологій в освітньому процесі»; студентська історико-пізнавальна конференція «Пам’ятки архітектури міста Бережани: історія та сучасний погляд», присвячена дню пам’яток історії та культури; ІV Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Актуальні питання сучасної освіти і науки» та інші), згадала студентів, що вибороли призові місця у різноманітних олімпіадах та конкурсах.

Позитивом є й функціонування на кафедрі автомобільного транспорту двох навчально-науково-дослідних лабораторій («Дослідження електроніки та електричного обладнання автомобільного транспорту», науковий керівник Олексій НЕСТЕРЕНКО та «Дослідження роботи дизельного двигуна на альтернативних видах палива», науковий керівник Ігор ФЛЬОНЦ).

Аналізуючи інноваційно-методичний напрямок, очільниця коледжу наголосила на підписанні договору про співпрацю в питаннях практики студентів з ТОВ «Захід-Агро МХП» і про зустріч майбутніх випускників з представниками компанії, які провели розмову про можливості, які відкриваються для молодих людей під час проходження технологічних практик та стажування у господарстві, а також про умови відбору кращих претендентів на постійну роботу. Важливою складовою конкурентоспроможності коледжу є співпраця зі стейкхолдерами, на зустрічах з якими обговорено стажування на виробництві викладачів спецдисциплін та проходження практики здобувачами освіти; працевлаштування випускників; внесення пропозицій щодо покращення освітніх програм; роботу на підприємстві в умовах карантину; якість освітнього процесу.

Міжнародна діяльність коледжу, наголосила Світлана ПИЛИПИШИН, - це співпраця щодо навчальної та наукової роботи (Жешувський Університет (Польща); Вища школа ім. Вітольда Пілецького м. Освенцим (Польща); Вища економічна школа м. Зелена Гура (Польща)); щодо практичної підготовки студентів, наукового та навчально-виробничого співробітництва (ТзОВ «Плантація над Танвією» (Польща); фірма Stangl GmbH & Gemuse KG (Німеччина) щодо практичної підготовки студентів; підписано договір про співпрацю з швейцарською спілкою Агроімпульс для проходження сільськогосподарської практики студентів (Швейцарія)).

Виховна робота в коледжі – це забезпечення всестороннього розвитку особистості здобувача освіти, це взаємодія на рівні куратор-студент. Саме це є запорукою якісно проведених заходів та акцій: літературних вечорів, концертів (урочиста церемонія нагородження переможців премії «Сова-2021», концерт до Дня вчителя, концерт до Дня матері , концерт до Дня працівників сільського господарства, «Голосіївська весна», творчий звіт колективів художньої самодіяльності, фестиваль «Прощання з колядою», концерт до Дня весни, Великий новорічний концерт), спортивно-розважальних змагань, зустрічей з цікавими людьми, екскурсій, відкритих виховних годин, благодійних акцій («Від серця до серця», Подарунки дітям-сиротам до Дня святого Миколая, Екологічна акція «Допоможемо зимуючим птахам», «Зробимо Україну чистою разом!» — щорічна всеукраїнська соціально-екологічна акція, Допомога учасникам АТО).

Господарська діяльність коледжу, переконана його очільниця, має будуватися таким чином, щоб забезпечити усі напрямки діяльності, покращувати матеріально-технічну базу, стимулювати викладачів до покращення якості проведення занять та практик. Тому щороку проводяться поточні ремонти аудиторій, оновлюється матеріально-технічна база, за підтримки стейкхолдерів забезпечено сучасним обладнанням лабораторію серверного та мережевого обладнання; в лабораторію автомобілів закуплено стенди з будови автомобіля, встановлено комп’ютер і ПЗ для діагностики систем двигуна автомобіля, придбано і зроблено розрізи агрегатів автомобіля, доукомплектовано комп’ютерною технікою з 5 до 12 одиниць; в кабінет правил дорожнього руху придбано телевізор, обладнано стендами ПДР, дорожньої розмітки, БДР, підведено інтернет мережу, придбано і встановлено симулятор для навчання практичній їзді автомобілем.

Первинна профспілкова організація протягом 2021 року виплатила матеріальну допомогу співробітникам на суму 582985 грн., студентам – 12000 грн., за сумлінну працю премійовано працівників на суму 25151 грн. Протягом року традиційно відзначено ювілярів, проведено заходи до Дня працівника освіти, Дня захисника України, Дня Святого Миколая для дітей, організовано поїздки до Львова на форум книговидавців та в Тернопіль у театр.

Світлана ПИЛИПИШИН наприкінці доповіді окреслила основні завдань коледжу на 2022 рік:

  • Реалізувати заходи щодо виконання програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2025» та Стратегії розвитку коледжу на 2022 рік.
  • Виконати державне замовлення на підготовку фахівців.
  • Продовжити пошук баз практичного навчання та укладати договори з господарствами, організаціями та аграрними фірмами, які відповідають сучасним вимогам господарювання.
  • Удосконалення і розширення методів профорієнтаційної роботи, посилення співпраці з закладами загальної середньої освіти та відділами освіти в ОТГ нашого регіону.
  • Сприяти більш широкому залученню органів студентського самоврядування щодо розширення можливостей впливу на якість освітнього процесу та покращення соціально-побутових умов для здобувачів освіти.
  • Активізувати роботу з працевлаштування випускників. Заключати нові договори з потенційними роботодавцями та Бережанським районним центром зайнятості.
  • Продовжити формування електронної бази НМК на порталі дистанційного та змішаного навчання на платформі «Moodle».
  • Забезпечити участь здобувачів освіти у предметних олімпіадах різних рівнів, в ІІ етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика, а також в ІІ етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім. Т. Шевченка.
  • Наповнення спецфонду коледжу.
  • Збільшення контингенту студентів в міжкафедральній навчальній лабораторії НУБіП України для забезпечення ступеневої системи освіти.

В обговоренні звіту взяли участь голова циклової комісії гуманітарних дисциплін Ганна П’ЄНТАК, викладач циклової комісії фізико-математичних дисциплін Сергій ШТОГРИН, головна бухгалтерка коледжу Мирослава ГАХОВСЬКА та голова студентської огранізації Софія ДОВГАН.

13

Сергій ШТОГРИН наголосив на якісному інформаційному забезпеченні (робота сайту, портал дистанційного навчання, електронна бібліотека) коледжу, на підтриманні академічної доброчесності та співпраці з НУБіП України. Відзначив з позитивного боку відкриття секції «Робототехніка» МАН України.

14

Мирослава ГАХОВСЬКА звернула увагу на своєчасність виплати зарплат, на вчасній сплаті податків. Однією з передумов розвитку коледжу головна фінансистка коледжу відзначила якісне наповнення спецфонду.

15

Ганна П’ЄНТАК звернула увагу на якісне проведення викладачами навчальних занять в змішаній формі, на участь викладачів та студентів в олімпіадах та конкурсах, на якісне підвищення кваліфікації і самоосвіту викладачів.

12

Софія ДОВГАН закцентувала увагу на співпраці студради з адміністрацією коледжу, на якісному проведенні заходів.

Після обговорення доповіді директорки до слова запросили Віктора КАПЛУНА, який подякував колективу коледжу за одностайність у виборі керівника коледжу. Він наголосив на дотриманні ступеневої системи освіти через вступ випускників коледжу в НУБіП України на бакалаврські спеціальності. На думку голови наглядової ради, колективу коледжу необхідно працювати щоденно в напрямку покращення профорієнтації, популяризації НУБіП України (спільні онлайн-заняття, проведення лабораторних занять; залучення випускників коледжу до заходів та зустрічей з потенційними роботодавцями).

2

Олександр САНЧЕНКО підкреслив об’єктивність звіту директорки, наголосив на необхідності покращення профорієнтації і вступу до НУБіП України, виокремив необхідність якісної підготовки випускників до ЗНО, з позитивного боку відзначив наповнення спецфонду коледжу.

11

Ярослав ДРЮЧЕНКО відзначив згуртовану роботу коледжу в 2021 році, забезпечення якісної змішаної форми здобуття освіти. Наголосив на необхідності проходження навчальних практик випускниками коледжу в НУБіП України, на співпраці закладу освіти з владою міста.

9

Мирослав ЛЕХІЦЬКИЙ виокремив здобутки коледжу та злагоджену роботу колективу упродовж року.

10

Надія БУРШТИНСЬКА з вдячністю відзначила роботу викладачів зі студентами, подякувала за оперативність роботи бухгалтерії коледжу.

Спільним рішенням колектив одноголосно схвалив звіт директорки коледжу та визнав роботу коледжу в 2021 році задовільною.

Наприкінці колектив делегував на конференцію трудового колективу НУБіП України т.в.о. директора коледжу Олега КАЛАТАЛА та голову первинної профспілкової організації Людмилу БІЛАН.

Степан ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ,
викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook