В університеті віншували захисників України

6 грудня 2021 року
     Сьогодні, у День Збройних Сил України, країна вшановує своїх захисників. Цьогоріч вони відзначають своє 30-річчя. Українська армія пройшла складний і тернистий шлях становлення, можна сказати, навіть відродження. Адже всього сім років тому, коли Російська Федерація розпочинала нинішню збройну агресію проти України, країні довелося фактично з нуля створювати свою армію. І створили! На полі бою створили! Нині нею можна пишатися і вшановувати бійців її підрозділів всіх родів військ.

     НУБіП у цьому процесі також відіграв свою вагому роль. Адже університет має одну з найкращих в державі кафедру військової підготовки, де готують офіцерів запасу для ЗСУ. На щастя, свого часу, коли її хотіли закрити «за ненадібністю», на її захист стали розумні люди – в погонах та без. Як результат, багато її випускників взяли участь у бойових діях на Сході України під час АТО/ООС, захищаючи суверенітет та незалежність нашої держави. Тож 30-річчя Збройних Сил – і наше свято.

  

     Офіцерів-викладачів кафедри, багато з яких мають бойовий досвід, вітав ректор Станіслав Ніколаєнко. Він коротко спинився на історії започаткування Дня Збройних Сил України, військової підготовки у нашому університеті, яка бере свій початок з 1926 року: саме тоді у Київському ветеринарно-зоотехнічному інституті було започатковано її викладання. Звідтоді кафедрою підготовлено більше 45 тисяч офіцерів запасу і кадру. Тільки за останні п’ять років вищу військову освіту в НУБіП отримали більше 1500 осіб. Серед них директор департаменту фінансово-облікової політики Міністерства внутрішніх справ України генерал-майор Сергій Шевнін, військовослужбовці Міністерства оборони України – начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталій Максимчук і начальник центрального управління контролю якості Олександр Федина та інші.

     Якісну підготовку здійснюють офіцери кафедри полковники Ігор Радіонов, Михайло Курєпін, Анатолій Радченко, підполковник Сергій Коваленко, майор Олег Харчевний. Значні успіхи в навчанні показують курсанти факультетів ветеринарної медицини Володимир Михайлов, Оксана Шум, аграрного менеджменту – Сергій Кулинич, механіко-технологічного – Олександр Макогін, економічного – Аліна Барабаш, юридичного – Інна Пампуха.
     Ми живемо в непростий час, підкреслив ректор. На Сході ідуть бойові дії, а на Півночі України існує реальна загроза війни з Росією. І це вимагає від нас згуртованості, волі, дисципліни, бути готовими до оборони держави. Адже людина, яка не любить Батьківщину, – втрачає все! Бережімо її, захищаймо її, шануймо її захисників.

     Святкові нагородження ректор розпочав з переможців військово-спортивного змагання «Підтягування на перекладині в бронежилетах», приуроченого до ювілейного Дня Збройних Сил України: диплом за 1-ше місце вручено представникам агробіологічного факультету, 2-ге механіко-технологічного, 3-теконструювання та дизайну.

     Очільник університету вручив Грамоти НУБіП співробітникам і працівникам кафедри військової підготовки – старшим викладачам Михайлу Курєпіну, Анатолію Радченку, провідній фахівчині Тетяній Бобковій, бібліотекарці Світлані Владунській і курсанту Володимиру Михайлову. Подбали і про матеріальне заохочення особового складу – грошові премії.
     Кожен українець розуміє місію Збройних Сил України і гордиться ними, долучаючись до вітань, підкреслив завідувач кафедри військової підготовки полковник Анатолій Есаулов. Ми схиляємо голови перед пам’яттю тих наших випускників, які поклали своє життя на теренах служіння Батьківщині.

  

     Вшановуючи їх, на університетський Меморіал пам’яті поклали живі квіти.

     Напередодні професійного свята командувач Сухопутних військ ЗСУ нагородив Грамотами старшого викладача, підполковника запасу Володимира Гризуна та фахівчиню І категорії Любов Шевченко, заохочувальною відзнакою – медаллю «За особливу службу» – старших викладачів, підполковника запасу Віктора Кучерука та майора запасу Олега Харчевного, підполковника у відставці, майстра виробничого навчання Миколу Євстратенка. Ці нагороди їм вручив Анатолій Есаулов. А цінні подарунки до свята отримали начальник відділення матеріально-технічного забезпечення Анатолій Бурковський, старший викладач Ігор Радіонов, прибиральниця Варвара Нікульнікова.

     Не забули і про кращих студентів. За підсумками 2020/2021 н.р. кращою навчальною групою студентів-курсантів визначено 11-ту: її відзначено перехідним кубком, а командиру – солдату Роману Прокопенку присвоєно військове звання «молодший сержант». Ряду ж майбутніх офіцерів запасу оголошено подяку і вручено грамоти.
     Колектив військовиків вітав і начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Міноборони Віталій Максимчук. Сьогодні семеро курсантів кафедри – студентів факультету ветеринарної медицини, які йдуть служити в кадри ЗСУ, захищаючи дипломи, продемонстрували високий рівень професійної підготовки, відзначив він. Такі, як вони, – майбутнє української армії.

     Свій внесок у віншування військових зробив і колектив кафедри культурології: пісенні виступи її викладачів і випускників об’єднали пазл свята в єдине ціле.

Валентин Обрамбальський
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook