Остап Паламар – випускник відомої в Україні Чернівецької гімназії №4: «Якщо воїн не здатен цінити прекрасне, він – поганий воїн»

January 25, 2019

Сьогодні в гості до ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України завітав випускник відомої в Україні Чернівецької гімназії №4 – Остап Паламар, який обрав для себе шлях ландшафтного дизайнера і планує вступити до НУБіП України на спеціальність «Садово-паркове господарство».

– Доброго дня, Остапе! Будь ласка, розкажіть нам коротко про себе.

– У 2019 році я отримаю атестат і, звісно, вже думаю про те, що мені до душі. Я завжди любив спорт, особливо футбол, дзюдо і бокс. А спорт часто-густо пов’язаний з природою. Наприклад, чи знали Ви, що всі логотипи Професійної футбольної ліги України виконані в зеленому кольорі – символі життя, зростання, природи, здоров’я та стійкості?

– Ні, я не знала. Це дуже цікаво. А футбол не буває без газонів, які з наукової точки зору вивчаються якраз на кафедрі ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП України. Чому Ви обрали саме цю спеціальність і саме НУБіП України?

– В одному з інтерв’ю чемпіон світу український професійний боксер, який на даний момент є найкращим боксером світу, дворазовий чемпіон Олімпійських ігор, дворазовий чемпіон світу, чемпіон Європи, багаторазовий чемпіон України Василь Ломаченко сказав, що він намагається зробити велику олімпійську базу в Україні, бо сьогодні в Україні такої бази немає. Крім того, що пан Василь підносить імідж України, мені сподобалося, як він сказав, що «Я б порадив батькам не давати дітям все відразу, не робити так, щоб діти все отримували легко. У дітей має бути стимул. Наприклад, якщо дитина хоче іграшку, потрібно поставити перед нею завдання». Я повністю згоден з тим, що треба долати, перемагати себе, свої слабкі сторони, на шляху до перемог, що не буває легких шляхів. Тому я хочу допомогти Василю Анатолійовичу у створенні такої спортивної бази. А для цього мені потрібно стати професіоналом.

– Остапе, звідки Ви вперше дізналися про ННІ лісового і садово-паркового господарства?

– Про інститут і університет загалом я чув давно, бо багато моїх земляків отримали тут вищу освіту. Коли ж я шукав університет для отримання вищої освіти в Україні, то натрапив в Інтернеті на веб-сайт НУБіП України, і найбільше мені сподобалася сторінка кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну. Там багато цікавих захопливих історій. Мене вразило як український митець Володимир Каневський здобув міжнародну славу й визнання не лише як скульптор, а й автор унікальних порцелянових квітів. Цей приклад показує, як такі науки, як ботаніка, біологія можуть мати прикладне значення і стати основою у повній мірі в такій практичній справі, як власний бізнес.

– Чого Ви найбільше очікуєте від навчання в університеті?

– Я хочу переконатися, що навчання в Україні краще, ніж можуть запропонувати закордонні конкуренти. І я впевнений, що переконаюся в цьому, тому що так, як може обдарувати і зігріти Батьківська земля, не здатен жоден іноземний навчальний заклад, яким би поважним він не був.

– Остапе, а чи знаєте Ви, в якій мальовничій природі в Києві розташований Національний університет біоресурсів і природокористування України, яку сучасну інфраструктуру він має і який у нього багатофункціональний кампус?

– Так. Я вражений кампусом університету, архітектурою його старовинних корпусів, музеєм історії університету, ботанічним садом, різноманіттям видів його рослин, музеєм лісових звірів і птахів, стадіоном, алеями студентського містечка, по яких ходять гурми усміхнених моїх однолітків, які вже навчаються в НУБіП України. А як на захисника України на мене справила особливе враження кафедра військової підготовки університету. Там є два танки, в яких можна відчути себе водієм в умовах, максимально наближених до реальних.

– Ви, крім навчання, маєте ще й інші уподобання, наприклад, заняття в гуртках, що добре практикуються в університеті?

– Так, звісно. Вже другий рік я беру участь у шкільних олімпіадах з біології та екології. Я регулярно відвідую заняття Малої академії наук України і минулого року отримав першість на регіональному етапі даного конкурсу. У мене є певні досягнення в таких видах спорту, як бокс, дзюдо та футбол. Даний університет має активне спортивне життя, що дійсно мене зацікавило, оскільки не кожен університет передбачає таку велику різноманітність видів спорту. Важливим є те, що для студентів спортивні заняття є безкоштовними, постійно відбуваються змагання. Навчання в цьому університеті дасть мені змогу підтримувати свої навички та отримувати новий досвід, розширюючи свій кругозір іншими видами спорту. До прикладу, мене вразило, що НУБіП України має таку чудову стайню, в якій зроблено ремонт в старовинному стилі, і коні мають здоровий і щасливий вигляд. Отже про них добре дбають. Кінний спорт в Україні потребує підтримки і я радий, що цей університет дає унікальну можливість талановитим українцям отримати таку специфічну спортивну підготовку, яка в більшості випадків стала, на жаль, недоступною для незаможних родин. І порода коней у нас своя є – Українська верхова!

– Тож, на Вашу думку, ландшафтний дизайн – це прерогатива не лише дівчат, а й справжніх чоловіків, так, Остапе?

– Безумовно! І яскравий тому приклад – японські самураї. Вони обов’язково займалися каліграфією, як мистецтвом, яке допомагає сформувати у воїні, поруч з фізичною силою, силу духу, розвинути всі сторони особистості, що дуже важливо для балансу в вічній боротьбі між добром і злом, збереженні непохитності і мужності в цій боротьбі. Те саме відомо про наших козаків-характерників – вони жили і тренувалися у повній гармонії з усіма стихіями природи: вогнем, водою, землею і повітрям. Якщо воїн не здатен цінити прекрасне, він – поганий воїн.

– Остапе, і останнє питання: чи чули Ви про підготовчі курси НУБіП України, на яких можна отримати до 10-ти балів за результатами підсумкової атестації, і що серед випускників підготовчого відділення особливий конкурс на вступ до НУБіП України за держбюджетом; можлива форма навчання: денна, вечірня, заочно-дистанційна та вихідного дня, а також про можливість взяти участь в Олімпіаді та отримати 20 додаткових балів при вступі до НУБІП України?

– Так. Я вважаю, що це цікава пропозиція.

– Остапе, дякую Вам за відверту, щиру і невимушену розмову та бажаю Вам успішно скласти ЗНО і з 1-го вересня 2019 року стати студентом ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України!

– Дуже Вам вдячний!

Розмову вела старший лаборант
кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну
ННІ лісового і садово-паркового господарства,
старший лейтенант юстиції запасу
Світлана Сидоренко

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook