Кафедра епізоотології, мікробіології і вірусології

Історія кафедри паразитології та тропічної ветеринарії

Історія кафедри паразитології та тропічної ветеринарії розпочинається з ветеринарної паразитології як дисципліни, що функціонувала в Київському ветеринарному інституті з 1930 року. До цього часу окремі її розділи викладали на кафедрах зоології та епізоотології. З 1931 року курс паразитології почав читати студентам Київського ветеринарного інституту завідувач кафедри патологічної анатомії, професор Ф.М. Пономаренко. 
В 1935 році була створена кафедра паразитології, яку очолив доцент, а згодом професор Р.С. Чеботарьов. 
У 1941 році на початку Великої Вітчизняної війни кафедру паразитології разом з Київським ветеринарним інститутом було евакуйовано до Свердловська, де вона перебувала до 1944 року. Після повернення інституту до Києва з 1945 по 1950 роки кафедрою завідував академік НАН О.П. Маркевич. З 1950 по 1959 роки кафедру знову очолював професор Р.С. Чеботарьов, а з 1959 до 1961 років – доцент О.О. Шевцов.
У вересні 1961 року кафедру паразитології було об’єднано з кафедрою мікробіології. Об’єднану кафедру очолив професор В.В. Нікольський. 
У жовтні 1963 року дисципліна паразитологія ввійшла до складу кафедри епізоотології і паразитології. Завідувачем був призначений професор О.К. Щербина, який керував кафедрою до 1968 року. 
У 1968 році було створено кафедру фармакології та паразитології, яку очолив професор С.В. Баженов. 
У 1984 році дисципліну паразитологію перевели на кафедру тропічної ветеринарії, яка була заснована в 1973 році. Першим її завідувачем був обраний за конкурсом доцент В.С. Козачок, який керував кафедрою упродовж 25 років. Завдяки чималим організаторським здібностям і високій фаховій підготовці він швидко зібрав працелюбний, дружній колектив. 
Кафедра тропічної ветеринарії була першою і єдиною подібного профілю в Україні. Вона виконувала роль навчально-методичного центру з підготовки ветеринарних спеціалістів для тропічних і субтропічних країн.
У 1984 році до кафедри тропічної ветеринарії була приєднана дисципліна паразитологія і у 2001 році вона була названа – кафедра паразитології та тропічної ветеринарії, яка функціонує до нині. 
З 1998 до 2007 року завідувачем кафедри паразитології та тропічної ветеринарії був доктор ветеринарних наук, професор В.Ф. Галат.

Професор В.Ф. Галат та колектив кафедри паразитології та тропічної ветеринарії

З 2007 року на посаду завідувача кафедри паразитології та тропічної ветеринарії була обрана за конкурсом, доктор ветеринарних наук, професор Н.М. Сорока.

Сорока Наталія Михайлівна, завідувач кафедри, доктор ветеринарних наук, професор, академік АН Вищої освіти України, заслужений науково-педагогічний працівник Національного університету біоресурсів і природокористування України

Співробітниками кафедри паразитології та тропічної ветеринарії були доктори ветеринарних наук, професори Н.М. Сорока, В.Ф. Галат, М.П. Прус, кандидати ветеринарних наук, доценти О.В Семенко і М.В. Галат, кандидати ветеринарних наук, асистенти І.Ю. Пашкевич, Ю.В. Кичилюк, Р.О. Слободян, старші лаборанти Л.В. Бондарчук і Л.О. Шевчук, лікар-ординатор С.В. Митрофанов, завідувач лабораторії І.А. Береговець.

Співробітники кафедри паразитології та тропічної ветеринарії, 2015 рік

На кафедрі працювали і працюють науковці, вчені і дослідники, які прославили і прославляють кафедру. 
Курс паразитології читали доценти О.О. Шевцов, Л.Н. Заскінд, а згодом А.І. Поживіл, К.В. Дідаш, А.М. Шевченко, А.А. Марунчин; тропічної ветеринарії – С.С. Медведєв, А.І. Поживіл і А.Е. Левицький. 
Викладачі клінічних тропічних дисциплін працювали, проходили стажування і брали участь в ознайомчих поїздках у країнах Африки, Середньої Азії та Європи. Так, професор В.Ф. Галат – у Нігерії, Туреччині, Франції, Австрії; професор В.С. Козачок працював у Ефіопії, Кенії; доцент С.С. Медвєдєв – у Гвінеї; професор Н.М. Сорока – Німеччині, Нідерландах, Польщі; професор М.П. Прус – Франції, Туреччині.

Галат В.Ф. був призначений на посаду асистента у грудні 1966 року. У цьому році він захистив дисертацію «Особенности подкожнооводовой инвазии крупного рогатого скота и сравнительная эффективность некоторых средств и методов борьбы с ней в условиях западного Полесья УССР» і отримав диплом кандидата ветеринарних наук. У 1976 році В.Ф. Галат отримав звання доцента кафедри тропічної ветеринарії. У 1978–1982 роках він виконував обов’язки завідувача кафедри. У грудні 1992 року у Санкт-Петербурзькому ветеринарному інституті В.Ф. Галат захистив докторську дисертацію «Тропические паразитарные болезни животных». З 1994 року він обіймав посаду професора кафедри тропічної ветеринарії та паразитології. В 1997 році його обрано академіком АН Вищої освіти України (відділення біології). Він є автором і співавтором понад 400 наукових праць. Нагороджений відзнакою «Знак Пошани» Міністерства аграрної політики України. Галат В.Ф. підготував 14 кандидатів ветеринарних наук та 6 докторів ветеринарних наук.
Козачок В.С. упродовж 1978–1982 років за державним контрактом працював у Дебре-Зейтському ветеринарному інституті (Ефіопія), де був викладачем клінічних дисциплін, членом вченої ради інституту і завідував клінічним відділенням та досконало оволодів специфікою тропічного тваринництва і його ветеринарного обслуговування.

 

В. С. Козачок проводить лабораторні дослідження в польових умовах (Ефіопія)

У 1993 році йому було присвоєне вчене звання професора кафедри тропічної ветеринарії та паразитології. З 1999 року він створив і читав новий спецкурс «Маловідомі (екзотичні) хвороби тварин». 
Козачок В.С. є автором та співавтором понад 120 наукових і навчально-методичних праць. За вагомі здобутки у галузі тропічної ветеринарної медицини нагороджений медалями і грамотами, знаком «Відмінник освіти України». Понад тисячу його вихованців працюють у багатьох країнах світу. Підготував 1 кандидата ветеринарних наук та більше 200 магістрів.


Професор В. С. Козачок зі студентами-іноземцями

Після закінчення аспірантури на посаду асистентів кафедри тропічної ветеринарії були зараховані К.В. Дідаш (1979), М.П. Прус (1983) і 
Н.М. Сорока (1990), які згодом були обрані доцентами кафедри.
Сорока Н. М. на початку 2004 року успішно захистила докторську дисертацію «Етіологічні і патогенетичні фактори у виникненні та розвитку сетаріозу великої рогатої худоби» (науковий консультант, доктор ветеринарних наук, професор А. Й. Мазуркевич) і була переведена на посаду професора кафедри паразитології та тропічної ветеринарії.

У 2006 році Н. М. Сорока обрана академіком Академії наук Вищої освіти України. Підготувала 15 кандидатів ветеринарних наук та 1 доктора ветеринарних наук. З 2008 по 2012 роки займала посаду директора Навчально-наукового інституту ветеринарної медицини та якості і безпеки продукції тваринництва. Має близько 500 наукових і науково-методичних праць. Нагороджена почесними грамотами і відзнаками університету, Служби ветеринарної медицини України, Міністерства освіти і науки, Міністерства аграрної політики. 
Прус М. П. у 1980 році був направлений на навчання в аспірантуру в лабораторію протозоології Всесоюзного інституту експериментальної ветеринарії (Москва). Дисертацію «Експериментальний саркоцистоз у овець і собак» захистив у 1984 році і отримав науковий ступінь кандидата ветеринарних наук. У 1983 році М. П. Прус повернувся до Києва і працював асистентом кафедри паразитології та тропічної ветеринарії упродовж 10 років. У 1993 році був обраний доцентом кафедри. З 1999 по 2002 роки М.П. Прус перебував у докторантурі і виконав великий обсяг досліджень із вивчення бабезіозу собак за темою докторської дисертації (науковий консультант, доктор ветеринарних наук, професор В.Ф Галат). Прус М.П. є автором та співавтором монографії, підручників і практикумів з паразитології та інвазійних хвороб тварин, 250 наукових та навчально-методичних праць. Підготував 2 кандидати ветеринарних наук. З 2008 до 2014 років працював деканом факультету ветеринарної медицини.
Доцент О. О. Шевцов упродовж 34 років працював на кафедрі паразитології. Він багато часу приділяв підготовці навчальних підручників і посібників з паразитології. Найбільш ґрунтовною працею є його книга «Гельмінти і гельмінтози домашньої водоплавної птиці» у співавторстві з Л. Н. Заскінд. За період роботи на кафедрі ним опубліковано близько 160 наукових праць. Він тривалий час очолював студентське наукове товариство ветеринарного факультету та був одним з ініціаторів і палким прихильником написання студентами дипломних робіт.
Доцент Л. Н. Заскінд упродовж 33 років викладала паразитологію студентам ветеринарного факультету. За час своєї роботи вона опублікувала близько 80 наукових праць. 
Доцент А. І. Поживіл упродовж 35 років викладав дисципліни з паразитології та тропічної ветеринарії. Його наукові пошуки були спрямовані на вивчення паразитоценозів сільськогосподарських і домашніх тварин. Він активно залучав до наукових досліджень студентів, які оформляли свої дипломні роботи та виступали на наукових конференціях. Він опублікував 1 підручник з паразитології для технікумів, 4 навчальні посібники, 2 монографії та понад 140 наукових статей.
Доцент С. С. Медведєв працював на кафедрі тропічної ветеринарії і паразитології упродовж 26 років. Він читав лекції та проводив заняття з тропічних хвороб тварин для студентів із 87 країн світу. У тривалих зарубіжних відрядженнях він зібрав цікаві матеріали з тропічних інфекційних хвороб тварин і опублікував два підручники і навчальний посібник «Тропические болезни животных». Під час перебування у Гвінеї він брав активну участь в експедиціях із вивчення перипневмонії великої рогатої худоби. Тривалий час працював заступником декана по роботі з іноземними студентами.
Доцент К. В. Дідаш упродовж 33 років читала лекції і проводила заняття з паразитології. Її випускники працюють в різних країнах світу. Наукові дослідження її були пов’язані із вивчення гіподермозу та сетаріозу великої рогатої худоби і бабезіозу собак. Нагороджена почесними грамотами та відзнаками університету і Служби ветеринарної медицини України. 
Нині на кафедрі успішно працюють молоді викладачі і науковці. 
Семенко О. В. у студентські роки займалась в гуртку з паразитології. Згодом написала дипломну, а потім магістерську роботи. У 2004 році вступила до аспірантури і у 2007 році успішно захистила кандидатську дисертацію «Вдосконалення зажиттєвої діагностики бабезіозу собак» (науковий керівник, доктор ветеринарних наук, професор М.П. Прус). Нині вона доцент, напрям її наукових досліджень є кровопаразитарні хвороби тварин, зокрема, бабезіоз собак. Вона є автором і співавтором близько 80 наукових і навчально-методичних праць.
Галат М. В., кандидат ветеринарних наук, доцент, успішно захистила дисертацію «Змішані інвазії коней (поширення, діагностика, лікування)» (науковий керівник, доктор ветеринарних наук, професор Н. М. Сорока). Напрям наукових досліджень: гельмінтози коней, токсоплазмоз тварин. Вона є автором та співавтором більше 40 наукових праць. У 2011 році за наукову роботу «Сучасні методи діагностики, профілактики та лікування змішаних інвазій однокопитних тварин в Україні» М. В. Галат стала Лауреатом премії Президента України для молодих вчених (Указ Президента України №1111).

Вручення президентом України В. Ф. Януковичем відзнаки в галузі науки і техніки для молодих науковців М. В. Галат

Пашкевич І. Ю., кандидат ветеринарних наук, доцент, успішно захистила дисертацію «Морфологічні та функціональні зміни у собак за трансмісивної венеричної саркоми» (науковий керівник, доктор ветеринарних наук, професор Н. М. Сорока). Науковий напрям досліджень є заразні хвороби екзотичних і диких тварин. Вона є автором та співавтором близько 20 наукових праць, з них 1 монографії.

Кичилюк Ю. В., кандидат ветеринарних наук, асистент, успішно захистив дисертацію «Еймеріоз та ізоспороз свиней» (науковий керівник, доктор ветеринарних наук, професор Н. М. Сорока). Напрям його наукових досліджень є лабораторна діагностика протозойних хвороб тварин, зокрема, свиней. Має близько 20 наукових праць. Працював асистентом з 2013 по 2015 рр. на кафедрі паразитології та тропічної ветеринарії. 
Слободян Р. О., кандидат ветеринарних наук, доцент, є фахівцем з діагностики і лікування інвазійних хвороб продуктивних та екзотичних тварин. Успішно захистила дисертацію "Еймеріоз телят (поширення, діагностика, профілактика та заходи боротьби)», науковий керівник - доктор ветеринарних наук, професор Н. М. Сорока. У конкурсі серед аспірантів-відмінників України у 2007 році отримувала академічну стипендію імені М.С. Грушевського. У 2010 році Р. О. Слободян стала переможцем Всеукраїнського конкурсу серед молодих вчених і науковців «Майбутнє ветеринарної медицини України» і нагороджена дипломом Державного Департаменту ветеринарної медицини та фітосанітарної служби України. Вона є автором та співавтором більше 40 наукових та навчально-методичних праць, в тому числі, 10 патентів на винахід і корисну модель, одного навчально-методичного плакату для лабораторних досліджень еймеріозів тварин, 2 методичних рекомендацій, одна з них – англійською мовою для проведення лабораторних занять з протозоології для студентів факультету ветеринарної медицини.


На кафедрі навчаються талановиті аспіранти, які працюють над актуальними темами з паразитології (М. В. Сап’яненко, О. П. Шевченко, 
Л.В. Довга і ін.). Окремі з них успішно захистили дисертації і працюють у різних установах України – кандидати ветеринарних наук О. П. Литвиненко, В. В. Башинський, О. В. Журавель, Ю. І. Дахно, Т. О. Суботенко, Х. М. Шендрик, В. М. Овчарук, Н. П. Овчарук, О. В. Жемердєй, Т. П. Білопольська, І. В. Сидоренко та С. Л. Гончаров  та ін. 
При кафедрі упродовж 10 років працювала спеціалізована вчена рада Д 26.004.14 (спеціальність 16.00.11 – паразитологія та 03.00.13 – фізіологія людини і тварини), головою якої був доктор ветеринарних наук, професор, академік АН Вищої освіти України В. Ф. Галат, заступником голови – доктор ветеринарних наук, професор, академік АН Вищої освіти України Н. М. Сорока, вченим секретарем – доктор ветеринарних наук, професор       М. П. Прус.
Викладачі-паразитологи завжди приділяли значну увагу написанню підручників, навчальних посібників і навчально-методичної літератури. Слід відмітити перший підручник М. А. Палімсестова і Р. С. Чеботарьова з паразитології, монографію О.О . Шевцова і Л. Н. Заскінд «Гельмінти і гельмінтози свійської домашньої птиці» (1960) та навчальний посібник для студентів «Ветеринарна паразитологія» (1962). Упродовж останніх 10 років колективом авторів (В. Ф. Галат, А. В. Березовський, Н. М. Сорока, М. П. Прус, М. В. Галат) постійно видаються сучасні навчальні підручники і посібники з паразитології та інвазійних хвороб тварин і глобальної паразитології. 
При кафедрі створено паразитологічний музей, експонати якого включають сотні макро- і тисячі мікропрепаратів, портрети світових вчених, рисунки, таблиці, слайди, фільми.

Паразитологічна колекція кафедри

Велику роботу по створенню навчальних матеріалів для студентів зробили лікар-ординатор М. А. Болюра (1969–1996 роки) та старші лаборанти кафедри В. М. Матузенко (1974–1996 роки) і Ю. Ф. Ковальчук (1985–2012 роки). 
Систематично працює наукове студентське товариство. Нині на кафедрі функціонує науковий гурток з паразитології та тропічної ветеринарії (керівник, доцент О. В. Семенко), у якому всі бажаючі студенти мають можливість поглибити свої знання та проводити науково-дослідну роботу з наукових тематик кафедри, а також за індивідуальними темами в Україні і за її межами. Результати своїх досліджень студенти щорічно доповідають на науково-практичних конференціях, публікують в журналах і збірниках наукових праць, а також оформляють магістерські роботи, які успішно захищають в Державній атестаційній комісії.

Професори кафедри паразитології та тропічної ветеринарії Н. М. Сорока і В. С. Козачок за мікроскопом

Викладачі клінічних тропічних дисциплін працювали, проходили стажування і брали участь в ознайомчих поїздках у країнах Африки, Середньої Азії та Європи. Так, професор В. Ф. Галат – у Нігерії, Туреччині, Франції, Австрії; професор В. С. Козачок працював у Ефіопії, Кенії; доцент С. С. Медвєдєв – у Гвінеї; професор Н.М. Сорока – Німеччині, Королівстві Нідерланди, Польщі; професор М. П. Прус – Франції, Туреччині. 

Професор В. С. Козачок зі студентами-іноземцями в Київському зоопарку

Співробітники кафедри (2008)

Професор Сорока Н. М. з дипломниками (2008)

Доцент Семенко О. В. і лікар-ординатор Голінченко М. О. проводять обстеження тварин (2008)

Асистент Семенко О. В. проводять наукові дослідження (2008)

 

Співробітники кафедри (2009)

Студенти на занятті з дисципліни Паразитологія та інвазійні хвороби тварин (2009)

Професор Сорока Н. М. з асистентом Галат М. В. в музеї кафедри анатомії тварин Вітебської академії ветеринарної медицини (2010)

 

 

 

 

Співробітники кафедри на засіданні (2010)

Професор Сорока Н. М. і асистент Галат М. В. на занятті (2010)

Професори Прус М . П. і Сорока Н. М. на святкуванні 90-річчя факультету ветеринарної медицини (2010)

Співробітники кафедри (2010)

Професор Сорока Н. М. на занятті з студентами (2012)

Професор Прус М. П. (декан факультету ветеринарної медицини, 2012) вітає першокурсників з Днем знань

Професор Прус М. П. і доцент Семенко О. В. за науковою роботою (2014)

Викладачі кафедри провели велику і копітку роботу із створення дисциплін з основних спецкурсів тропічних і маловідомих хвороб тварин, забезпеченням їх навчальними програмами, планами, навчально-методичною літературою, наочними посібниками, технічними засобами, екзотичними тваринами. В даний час для лабораторних та практичних занять успішно використовуються бази Київського зоопарку і Цирку; державних районних та міських лабораторії ветеринарної медицини; приватних та державних клінік ветеринарної медицини, приватних господарств по розведенню і утриманню хутрових звірів, страусів, фазанів, перепелів.

 

Заняття з магістрами проводить кандидат ветеринарних наук А.А. Марунчин
 

Студенти на занятті у зоопарку

Заняття у клініці цирку. Консультує головний лікар, аспірант кафедри Михайло Сап’яненко

   

Студенти на заняттях у клініках

Професори Сорока Н. М. і Прус М. П. на святкуванні 95-річчя факультету ветеринарної медицини (2015)


Доцент Слободян Р. О.  та доцент Галат М. В. проводять заняття з дисципліни «Паразитологія та інвазійні хвороби» (2016)

Студенти 3 курсу 9 групи скороченого терміну навчання на занятті з дисципліни «Паразитологія та інвазійні хвороби» (2016)

Доцент Галат М. В. проводить заняття з дисципліни «Паразитологія та інвазійні хвороби» (2016)

Професор Прус М. П. проводить заняття з дисципліни «Паразитологія та інвазійні хвороби» (2016)

Професор В. Ф. Галат створив спецкурс «Тропічна паразитологія», видав ряд підручників та навчальних посібників. Ним засновано музей збудників і переносників інвазійних хвороб тварин у тропіках. У 1992 р. за матеріалами з тропічної паразитології він захистив докторську дисертацію.
Професор В. С. Козачок започаткував спецкурси: «Клінічне дослідження тварин тропіків і субтропіків з основами топографічної анатомії» та «Особливості внутрішніх незаразних хвороб тварин у тропіках».
З ініціативи В. Ф. Галата у 1993 р. на кафедрі відкрито аспірантуру.
Нині, на кафедрі навчається 18 аспірантів і здобувачів під керівництвом професорів В. Ф. Галата, Н. М. Сороки, М. П. Пруса.
Таким чином, на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України плідно працює ветеринарна школа паразитологів. Неодноразово тут відбувалися за активної участі співробітників кафедри науково-практичні паразитологічні конференції. Галат В. Ф. – віце-президент Українського наукового товариства паразитологів, почесний член Полтавської та Вітебскої ветеринарних академій.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook