Невизначеність майбутнього Чорнобильських лісів: вчені НУБіП презентували результати дослідження на конференції у Відні

September 30, 2022
Всесвітня конференція IUFRO

В останні дні вересня у австрійській столиці відбулася Всесвітня конференція IUFRO «Ліси в нестабільному світі – глобальна співпраця для збереження лісів та їхні переваги».

IUFRO (International Union of Forest Research Organizations) – некомерційна та неурядова міжнародне об’єднання лісових учених, а також єдина всесвітня міжнародна організація, діяльність якої приурочена наукам про ліси. Ця організація прикладає багато старань для поєднання зусиль вчених усього світу для вивчення лісів з метою їх збереження і примноження. Одним з основних механізмів, який практикує IUFRO, є поширення знань про ліси на глобальних конференціях у різних країнах світу за залучення провідних вчених-лісівників і молодих перспективних дослідників.

 

  

10     За вибором оргкомітету конференції одним з ключових став виступ наукового співробітника кафедри таксації лісу та лісового менеджменту НУБіП України Максима Мацали про стан лісів Чорнобильської зони відчуження за впливу численних пожеж та воєнних дій у лютому-березні 2022 року. Доповідь на тему «Uncertain Future of Chornobyl Forests: Regeneration or Degradation under Fire and Military Risks?» (автори: Максим Мацала, Андрій Білоус, Віктор Миронюк) присвячена аналізу лісових екосистем за нових каскадних ризиків, пов’язаних з ескалацією російсько-української війни після повномасштабного російського військового вторгнення 24 лютого 2022 року. Мінування території зони відчуження обмежило моніторинг природних екосистем і оперативність гасіння пожеж. Нова велика лісова пожежа сталася у травні 2022 року та знищила насадження сосни звичайної, створені на згарищах 1992 року. Дослідження показали, що лісовий покрив Чорнобильської зони збільшився в 1,5 рази з 1986 року, а великі за площею згарища (переважно 2015 і 2020 років) потребують заходів для зменшення запасів горючих матеріалів та планування ефективних зусиль з лісовідновлення для збереження лісів Чорнобильської зони.

 

 

 

Директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва
Василишин Роман Дмитрович
професор, доктор сільськогосподарських наук,
академік Лісівничої академії наук України

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook