II міжнародний форум «Аgrogreendeal-2022: екотрансформація агросфери та відповідальність громад»

24 March 2022, 19:06
    22 лютого 2022 року, в переддень війни, коли ми ще всі будували плани і впевнено йшли до намічених цілей, відбувся II міжнародний форум «Аgrogreendeal-2022: екотрансформація агросфери та відповідальність громад», який відвідали викладачі кафедри фінансів , к.е.н., доцент Буряк А.В., к.е.н., доцент Скрипник Г.О., к.е.н., доцент Тітенко З.М. на чолі із завідувачем кафедри д.е.н., професором Давиденко Н.М. та разом з аспірантами кафедри.

    Форум зібрав провідних експертів агросфери, представників агробізнесу та територіальних громад. Знайти виважені стратегічні державницькі рішення в екотрансформації АПК та запропонувати їх всім зацікавленим в якісних змінах – така мета ставилася організаторами – профспілкою екологів ПАЕУ, за підтримки Національного центру сталого розвитку спільно з Всеукраїнською Асоціацією ОТГ та МХП.

      Впровадження Green Deal в Європі поставить перед Україною новий ряд завдань, тому до викликів всі сфери, зокрема АПК, мають готуватись заздалегідь. Європейські компанії будуть не тільки захищатися за допомогою вуглецевих тарифів чи фітосанітарних норм, а й матимуть суттєву фінансову допомогу. Нашому виробнику конкурувати стане суттєво важче.

    З привітальними словами до учасників форуму виступила президент ПАЕУ, СЕО Ecobusiness Group, засновник національного центру сталого розвитку, шеф-директор «ECOBUSINESS. Екологія підприємства», експертка ПРООН Людмила Циганок та віцепрезидент ПАЕУ з екотрансформації економіки, генеральний директор ЦЕРН, експерт ПРООН Владислав Антипов.

    На пленарній сесії форуму експерти окреслили вектори та поділилися кращим міжнародним досвідом для екотрансформації агросектору, а також підняли ряд гострих тем: «Сталості і екологічності українського АПК як конкурентної переваги на світових ринках», «Питання що виникають при експорті продукції рослинного походження. Шляхи їх вирішення», «Про кращий міжнародний досвід для екотрансформації агросектору», «Адаптація аграрного сектору до змін клімату», «Про можливості реалізації принципів GreenDeal в АПК: завдяки яким проектам, праграмам та стратегіям Україна може досягти балансу економіки-екології-енергетики».

     Спікери Дмитро Заруба – перший заступник голови ДЕІ, Валентин Щербина – віце-президент ПАЕУ, Софія Шустяк – заступник голови комітету НААУ з земельного, аграрного та довкілевого права, Сергій Кріводонов – голова ГО «Українська Пест Контроль Асоціація», заступник Голови Робочої групи ДЕІ України, Ірина Брильова – ГО «Професійні жінки Євразії у Пест Менеджменті», секретар Робочої групи ДЕІ України обговорили законодавство хімічної та біологічної безпеки; екозаконодавство: порушення в агросфері та відповідальність; питання законодавчого впровадження основних принципів гендерної рівності в сфері безпечного поводження з біоцидами.

     Михайло Малков – голова аграрного комітету Української асоціації бізнесу і торгівлі, Володимир Нехай – консультант з кліматично – орієнтованого землеробства IFC, Оксана Гарнець – керівник проекту DESPRO в Україні, Валентина Полтавець – виконавча директорка Всеукраїнської Асоціації ОТГ, Ольга Бойко – координатор Комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації, Вячеслав Фадєєв – голова комітету СЕО ПАЕУ обговорили питання трансформації продовольчих систем в Україні, кліматично – орієнтованого сільського господарства – підвищення рентабельності та стійкості до кліматичних умов, заощаджуючи при цьому кошти, час та грунти.

       Також на форумі розглядалося дуже багато інших актуальних питань, котрі стосуються екологічних принципів ведення агробізнесу, децентралізації та екологічної політики в громадах, впливу ESG на перспективи розвитку агробізнесу. Важливим наразі також є питання «зеленого фінансування» в Україні, автоматизація бізнес – процесів як спосіб мінімізації впливу на навколишнє середовище, енергоефективность в агросфері.

      Більшість експертів погоджується, що для виробників абсолютна більшість зобов'язань у рамках ЄЗК фінансово непідйомна, тому Євросоюз виділяє на реалізацію нової угоди неймовірні кошти: трохи більше трильйона євро до 2050 року. Проте ці кошти призначаються винятково для виробників країн Євросоюзу. Україна може розраховувати тільки на технічну допомогу в адаптації законодавства та позики фінансових інституцій — ЄБРР, ЄІБ чи інвестиційних банків окремих країн-членів ЄС. Тобто наші виробники будуть позбавлені тих фінансових можливостей, які матимуть їх європейські партнери та конкуренти.
     Особливу подяку висловлюємо співробітникам Професійної асоціації екологів України, Національного центру сталого розвитку спільно з Всеукраїнською Асоціацією ОТГ та МХП, які підготували такий захід. Сподіваємось, що в найближчий час буде Перемога та запанує Мир в Україні і ми всі будемо мати можливість брати участь у цікавих та змістовних заходах на спрямованих на відбудову і розвиток нашої держави!
 
Світлана Войцехівська,
аспірант кафедри фінансів
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook