Студенти-енергетики НУБіП України вперше одержали можливість використовувати у навчальному процесі технології віртуальної реальності

17 квітня 2021 року
     У рамках угоди про співпрацю компанія ДТЕК «Київські регіональні мережі» надала можливість студентам ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження ознайомитись з сучасними віртуальними технологіями.

    Дотримуючись карантинних обмежень на кафедрі електропостачання ім. проф. В.М. Синькова відбулись змішані заняття у форматі тренінгу з використанням VR-тренажера та спеціалізованого програмного забезпечення. У якості ментора та тренера інститут відвідав керівник навчального центру ДТЕК «Київські регіональні мережі» Руслан Данченко.

    Програмно-технічне забезпечення VR-тренажера включає окуляри віртуальної реальності, в яких тренуються диспетчери районів електричних мереж. Програма навчання з використанням VR-тренажера включає точну копію типової підстанції 110/35/10 кВ, яку розробила українська компанія «Kampov Technology».

     Віртуальна модель підстанції сформована у масштабі, передає всі звуки і дає динамічне зображення на 360 градусів. Модель виробничого середовища максимально співпадає з реальністю, дає відчуття повної присутності на енергооб'єкті.
    Крім того, програма фіксує дотримання вимог охорони праці та виробничої безпеки, правильне застосування засобів індивідуального захисту, використання розпорядчих та вказівних знаків. Раніше тренування відбувалось на макетах і стендах, але вони не могли передати в повній мірі виробничу атмосферу.
     Під час тренінгу Руслан Данченко провів перші заняття з використанням VR-окулярів. Студенти Роман Марченко, Максим Лапечук, Тарас Мохно, Артем Миргородський тренувалися виводити в ремонт і потім вводити в роботу трансформатор на віртуальній підстанції за участі викладачів Анатолія Омельчука та Лілії Мартинюк. Необхідно було виконати безпомилково понад 50 перемикань під час ремонту підстанції. Все як у реальному виробничому завданні - взаємодія з устаткуванням, виконання необхідних операцій. Руслан Данченко забезпечував своєчасні пояснення, надавав коментарі та на прикладах показував, як потрібно виконати завдання.

     «ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження впроваджує інноваційні технології навчання. Особливо це важливо в умовах дистанційного навчання. Завдяки VR-технологіям наші студенти можуть одержати якісну практичну підготовку максимально синхронізовану з теоретичними заняттями. Ми дбаємо про якість освітнього процесу наших студентів, тому постійно вдосконалюємо освітній процес. Саме така партнерська співпраця з компанією ДТЕК дозволяє нам бути інноваційними і адаптивними до вимог ринку праці щодо підготовки фахівців для енергетичної галузі», - зазначив Віктор Каплун, директор інституту.

    Наразі використання віртуального тренажера уже включено в оновлену освітню-професійну програму «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» магістерського рівня у дисциплінах, які забезпечують фахові компетенції вибіркового блоку «Електричні мережі та системи».
    ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження висловлює щиру вдячність Руслану Данченку за проведення занять та тренінгу для студентів-енергетиків.

Лілія Мартинюк,
асистент кафедри електропостачання ім. В.М. Синькова

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook