«Ніколи знову»: кафедра теорії та історії держави і права провела відкриту он-лайн лекцію до Дня пам’яті і примирення

9 травня 2020 року

Стереотипи та міфи про Другу світову війну, які формувалися тоталітарним режимом десятки років, міцно вкоренилися й у суспільній свідомості українців. Деконструкція цих міфів в Україні розпочалася зовсім недавно. 2015 року Україна почала вперше разом із багатьма країнами Європи відзначати День пам’яті та примирення 8 і 9 травня.

Національний університет біоресурсів та природокористування долучився до відзначення цієї дати. Так 6 травня зусиллями викладачів та студентів юридичного факультету було проведено онлайн зустріч під гаслом «Ніколи знову» приурочену 75 річниці з нагоди перемоги над фашистською Німеччиною. Послухати лекцію приєдналося понад 100 учасників з різних підрозділів Університету.

 

Друга світова війна - глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80% людства, понад 60 країн світу. Війна розпочалася 1 вересня 1939 р. із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945р. беззастережною капітуляцією Японії.

Друга Світова війна для українців – національна трагедія. Україна понесла надзвичайні втрати. Загалом безповоротні втрати України склали – 8 -10 млн. осіб. Матеріальні збитки становили 285 млрд. тогочасних рублів. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис. – мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.

 

Повертаючись до питання коли і яку дату відзначати чи День пам’яті та примирення 8 травня чи День перемоги над нацизмом 9 травня, то зазначимо, що загалом по країні переважає думка (39,1%), що сьогодні Україна має відзначати обидві дати, ще 32% вважають, що потрібно святкувати лише День перемоги над нацизмом 9 травня, близько 14% громадян вважають, що ми маємо святкувати лише День пам’яті та примирення 8 травня. Ще близько 10% байдуже щодо цього питання. Отже День перемоги – це перемога антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, стверджують прихильниками європейської інтеграції України.

 

Тому так важливо продовжувати вибудовувати «модель пам’яті» під гаслом «Ніколи знову». Нам всім слід не забувати про те, що війна мала стільки жахів і стільки наслідків, що ми не можемо їх забувати.

 

Протосавіцька Людмила,

доцентка кафедри теорії та історії держави і права

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook