Поради майстра спорту міжнародного класу України з гирьового спорту Віталія Андріяша щодо здорового харчування на період карантину

2 квітня 2020 року
     Кожен спортсмен для досягнення гарних результатів повинен мати не тільки досвід у методиці, майстерності, а й повинен якісно та правильно харчуватися. Хоча це питання, особливо в умовах пандемії, цікавить не тільки спортсменів. Потрібно мати міцне здоров’я та імунітет, щоб протидіяти різним вірусам та хворобам.

     У світі існує багате різноманіття дієт, але це тільки заплутує та збиває. Оскільки часто буває, що одна дієта суперечить іншій. А головне в даному питанні – знати та розуміти основні правила харчування. Насамперед хотілось би відмітити основний закон, суть якого полягає в тому, що продукти харчування треба розподілити на дві основні групи: корисні та шкідливі. Корисні продукти харчування очищують організм та ведуть до збільшення працездатності. На противагу їм, шкідливі – зашлаковують, ведуть до ожиріння та знижують працездатність. До шкідливих продуктів відносяться всі вироби з високим глікемічним індексом: біле борошно і кондитерські вироби; цукор; манна крупа; шліфований рис; солодкі напої; трансжири; консерванти; копченості. Для прикладу: найшкідливішим продуктом, яке придумало людство є торт (біле борошно, цукор, трансжири). Ще одним прикладом може слугувати ковбаса, в якій міститься біля 10 різних шкідливих речовин.

     Для того, щоб почати давати поради стосовно здорового харчування ми маємо зрозуміти, що наш організм повинен отримувати всі важливі речовини. А для цього потрібно, щоб продукти харчування були різноманітними та натуральними. В достатньому та збалансованому об’ємі білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, мінеральних солей, клітковини, пектинів. Для цього в нашому раціоні повинні бути присутні фрукти, овочі, різноманітні крупи, морепродукти, кисломолочні продукти, м’ясо, птиця.

  

     Також режим харчування має велике значення. Потрібно харчуватися 4 рази на день у визначений час. У першій половині дня слід вживати більше вуглеводної, а у другій – більше білкової їжі. Різноманіття продуктів має бути протягом дня, а не за один прийом їжі. А останній прийом їжі – за дві години до сну. Якщо ми поїли лягаючи спати, то наша підшлункова залоза виробляє інсулін, який перетворює зайві калорії на жир. Якщо ми дотримуємось правил, то навпаки, енергія, яка необхідна для життєдіяльності, перетворюються з жирів організму. Печінка працює в режимі очищення крові, більше часу йде на відновлення м’язів.

  

     Окрім цих правил, потрібно розуміти, що їжа має бути не тільки збалансованою, а й мати правильний об’єм та кількість калорій. Для прикладу, якщо хтось вважає, що з’ївши більше м’яса він буде сильнішим та здоровішим, то це є помилкою. А насправді від зайвої кількості білка буде тільки зашлакованість та перевантаження печінки і нирок, тому що величина засвоєння білків залежить від гормонального фону кожної окремої людини.

     До уваги молоді, щоб природним способом стимулювати нарощування та зміцнення м’язів, потрібно займатися силовими вправами з додатковим навантаженням і таким чином піднімати рівень тестостерону.
     Також потрібно слідкувати за кількістю рівня вуглеводів в їжі, оскільки зайва їх кількість відкладається в організмі у вигляді зайвого жиру.

     Наша їжа залежить не стільки від об’єму та кількості калорій, а насамперед від біологічно активних речовин, які відіграють ключову роль у зміцненні здоров’я та покращенні імунітету.
     Дані настанови даються для розуміння того, що якщо ми вживаємо навіть незначну кількість шкідливих продуктів, то ми, таким чином, залишаємо менше місця для корисних продуктів. Від цього й буде залежати рівень нашого здоров’я та самопочуття.

Будьте здорові та займайтеся спортом!

Микола Костенко,
завідувач кафедри фізичного виховання
гуманітарно-педагогічного факультету 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook