Оперативний штаб: дистанційне навчання, режим економії та санітарно-епідеміологічна ситуація

30 березня 2020 року
     30 березня 2020 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося чергове засідання Оперативного штабу. Окрім ситуації з проведенням навчання в дистанційному режимі, поточної діяльності університету було обговорено секвестрування державного бюджету і можливі загрози для вищої освіти, університету.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша представив аналіз участі випускників шкіл в олімпіаді для вступу до університету. На сьогодні надійшли роботи від 743 учасників, з яких 502 вже визначилися зі спеціальністю та факультетом чи ННІ, де навчатимуться. Рішенням ректорату перший тур олімпіади подовжено до 17 квітня, отож для бажаючих взяти участь та отримати до 20 балів до сертифікату ЗНО при вступі ще є шанс. Також Сергій Кваша зупинився на організації дистанційного навчання. Зокрема, акцентував увагу на значному розширенні інструментарію, який використовують науково-педагогічні працівники, - окрім навчального порталу elearn додалися WebEX, Zoom, Classroom, різноманітні месенджери.

     Навчальним відділом вже розроблені проекти положень про проведення практичного навчання та екзаменаційної сесії на період карантину, які можуть бути введені в дію за умов продовження надзвичайної ситуації. Окрім того в університеті ведеться щотижневий контроль за станом навчального процесу, запроваджена певна звітність.
     Учений секретар Оксана Барановська проінформувала про забезпечення документообороту в період карантину.

     Директор студмістечка Сергій Стецюк розповів, що наразі в студентському містечку проживають майже пів тисячі студентів, більше двохсот сімей викладачів, частина аспірантів та студенти іноземці. В кампусі постійно проводиться дезінфекція, дератизація, інформаційно-роз’яснювальна робота та необхідні профілактичні заходи. Минулого тижня була завезена чергова партія меблів. З меншими темпами, але продовжуються ремонти кімнат для першокурсників.
     Директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський доповів про роботу з кураторами академічних груп щодо налагодження навчального процесу в дистанційному режимі.
     Начальник відділу комплексної безпеки і охорони Василь Моісєєв проінформував про стан безпекової роботи, організацію охорони та забезпечення співробітників спецквитками для користування громадським транспортом на період карантину.

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко зупинився на ремонтних роботах, які, зокрема, тривають в гуртожитках № 2, 4, 10, навчальному корпусі №15.
     За сприятливих умов до Дня університету планується ввести в експлуатацію спортивний майданчик зі штучним покриттям біля гуртожитку №2, в районі якого проживають півтори тисячі студентів. Силами господарської служби, студентського містечка, кафедри фізичного виховання там проведені підготовчі роботи. Закуплено і завезено на склад власне саме покриття, на яке витрачено більше пів мільйона гривень. Як тільки буде можливість – його буде змонтовано.
     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук повідомив про посилену увагу до співпраці з іноземними студентами і слухачами підготовчого відділення. Іноземних студентів забезпечено медичними масками, в кімнатах проведено дезінфекцію.

     Економічна служба фокусується на перегляді плану закупівель та аналізі можливостей економії коштів. Також він нагадав про необхідність вчасної сплати за проживання в гуртожитку, зокрема працівниками університету, аби уникнути ситуації з припиненням постачання тепла, води та енергоресурсів.
     Перший проректор Ігор Ібатуллін доповів про продовження підготовки матеріалів для проведення атестації наукової діяльності університету, фінансування науково-дослідної роботи, тендерні закупівлі. Окремо він проінформував про ситуацію в навчально-дослідних господарствах, де проведено закриття вологи, підживлення та підсадка посівів ранніх зернових. Господарства готові до проведення посіву соняшнику, кукурудзи.

     Підбиваючи підсумки засідання, ректор Станіслав Ніколаєнко дав ряд доручень. Проректору Сергію Кваші, начальнику навчального відділу Оксані Зазимко, начальнику навчально-методичного відділу Ларисі Кліх, директорам ННІ, деканам факультетів слід переглянути графіки навчального процесу з урахуванням продовження карантину до 24 квітня 2020 року та можливого наступного подовження. Потрібно визначити терміни проведення занять, здачі заліків та іспитів, захистів дипломних робіт. У разі закінчення карантину встановити графік проведення практичних занять. Також доручено вивчити можливість проведення в дистанційному режимі іспитів, захистів бакалаврських робіт, випуску слухачів підготовчого відділення, де навчаються більше 300 абітурієнтів.

     За підсумками дискусії дано доручення відстежити якісні показники дистанційного навчання. Потрібно виявити студентів, які не виходять на зв’язок, не мають доступу до інтернету, не беруть участі в навчальному процесі. З ними слід встановити контакти, надати допомогу, залучити до навчання, навіть у разі необхідності направити необхідну літературу, роздруковані конспекти лекцій поштою тощо.
     Було звернуто увагу проректорів Валерія Іщенка, директора студентського містечка Сергія Стецюка, комендантів корпусів та завідуючих гуртожитками на продовження ремонтних робіт, особливо на підготовці кімнат для першокурсників.
     У зв’язку зі зміною державного бюджету на 2020 рік проректору Вадиму Ткачуку, планово-фінансовому відділу доручено провести аналіз цих змін та відпрацювати наші заходи з реалізації, визначити перелік заходів для університету з метою мінімізації наслідків: від чого відмовитися, на чому зекономити. За прогнозами ректорату фінансово-економічна ситуація буде погіршуватися, оскільки здобувачі вищої освіти не матимуть змоги своєчасно платити за навчання. Аналогічна ситуація може бути і з проживанням у гуртожитках.
     Проректорам Ігорю Ібатулліну, Сергію Кваші, Вадиму Ткачуку доручено визначитися з порядком проведення наради з деканами та директорами щодо поточних питань. Можливо вона відбудеться в п’ятницю.
     Проректору Сергію Кваші також доручено проаналізувати ситуацію у відокремлених підрозділах у зв’язку з виявленням розповсюдження коронавірусу в Мукачево, Ірпіні та Немішаєво, де розташовані наші коледжі.
     Першому проректору Ігорю Ібатулліну, начальнику відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василю Туринському доручено провести контрольні поїздки до навчально-дослідних господарств з аналізом економічної ситуації, недопущення збитковості.
     Проректору Вадиму Ткачуку, директору Анатолію Карпуку доручено проаналізувати економічну діяльність Боярської лісової дослідної станції за І квартал та внести пропозиції з оздоровлення ситуації.
     Проректорам доручено обміркувати та внести пропозиції з відкриття нових спеціальностей і закриття невитребуваних, а також щодо змін у структурі університету, узагальнити оцінку діяльності деканів факультетів та директорів ННІ.

     Були розглянуті і інші питання життєдіяльності університету.

Денис Рудень

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook