Хмарний сервіс Discord: поради для проведення онлайн лекцій

25 березня 2020 року
     Необхідною умовою при проведенні дистанційного навчання є наявність електронного ресурсу, який дозволяє розташувати усі необхідні матеріали в одному місці, вести облік зарахованих на курс студентів, надавати можливість студентам завантажувати звіт, а викладачам оцінювати їх. З такою задачею чудово справляється навчальний ресурс, розроблений на базі moodle в НУБіП України.

Важливо також відмітити, що є можливість спілкуватися із студентами, надіславши їм особисті повідомлення, створюючи чат для спілкування з групою студентів у режимі on-line тощо. Але не вистачає можливості голосового спілкування із студентами. Тому, додавши ще таку можливість, ми практично забезпечимо повноцінне дистанційне навчання.

Пропонується (і вже випробувано) використовувати Discord (https://discordapp.com/). Це – безкоштовний голосовий та текстовий чат, який працює як на комп’ютері, так і на смартфоні. Не звертайте увагу на те, що цей чат розроблений для геймерів. Більш того, це може бути розцінено як позитивний момент – майже усі студенти його використовують.

1. Проведення лабораторних робіт. Якщо немає необхідності використовувати голосове спілкування, можна обмежитися лише ресурсами moodle. Обов’язковою умовою для цього є наявність методичних вказівок для кожної лабораторної роботи та визначення діяльності «Завдання», яка дозволяє студентам завантажити свої роботи, а викладачам їх оцінювати та писати коментарі. Додатково на курсі створюється чат, до якого запрошуються студенти під час пари відповідно розкладу. Чат надає можливість текстового спілкування у режимі реального часу і, відповідно, швидке реагування на будь-які питання, проблеми тощо.

2. Проведення лекцій. Для забезпечення голосового супроводження лекції необхідно виконати такі кроки:

  • Встановити на свій комп’ютер Discord (завантажити файл DiscordSetup.exe) та відкрити його.
  • При першому запуску необхідно вказати логін (електронну пошту) та пароль.
  • Створити віртуальний сервер (у лівому стовпчику натиснути «+») з довільною назвою.
  • На сервері створити «кімнату» (текстову та/або звукову - voice channels).
  • Запросити студентів: 1) натиснути «invite»; 2) скопіювати адресу; 3) перейти в осередок електронного курсу та, вибираючи необхідних студентів, надіслати їм повідомлення разом з скопійованою адресою.

В означений час студенти зя’вляються у чаті. При цьому у них немає необхідності мати на своєму комп’ютері Discord.

Натискаючи на «+» у лівому стовпчику, можна створити необхідні сервери. Натискаючи на «+» у другому зліва стовпчику під опцією «voice channels», можна створити чергову кімнату, яка буде асоціюватися з дисципліною. Натискаючи на кнопку «Invite People», можна скопіювати адресу сервера.
 

Голуб Белла Львівна,
завідувач кафедри комп'ютерних наук

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook