Гуртківці кафедри порівняли різні оперативні доступи при оваріогістеректомії у кішок

28 грудня 2019, 8:35

Дослідницька робота проводилася на здорових статевозрілих кішках. Операції виконувалися у верхній третині правої бокової черевної стінки та з застосуванням медіанного доступу.


На боковій черевній стінці виконували косовертикальний розріз на межі пахвинної і здухвинної ділянок у напрямку від переднього краю маклока до четвертого соска відповідного боку молочної залози. Вентральну черевну стінку розрізали з використанням медіанної лапаротомії у позадупупковій ділянці. Встановлено, що при виконанні оваріогістеректомії у кішок із використанням запропонованого оперативного доступу через бокову черевну стінку тривалість операції і періоду загоєння відповідають таким же, як при застосуванні медіанної лапаротомії. Доведено, що оперативний доступ з поперечним розрізом у верхній третині правої бокової черевної стінки на межі пахвини і здухвини при оваріогістеректомії у кішок забезпечує кращі можливості для виконання оперативного прийому, ніж медіанний.

Також відмічено, що при оваріогістеректомії у кішок оперативний доступ через верхню третину правої бокової черевної стінки з розрізом у напрямку від переднього краю маклока до четвертого соска відповідного боку молочної залози може бути рекомендований як альтернатива доступу через білу лінію живота.

С. Ткаченко
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook