ЩОРІЧНИЙ ВЕСНЯНИЙ СЕМІНАР ДЛЯ ВІТЧИЗНЯНИХ АГРОВИРОБНИКІВ

4 березня 2019, 19:30
 
    1 березня відбувся традиційний щорічний семінар-навчання «Сучасні сорти миронівської селекції та реалізація потенціалу їх продуктивності». Організатори – Миронівський інститут пшениці і компанія UKRAVIT. На захід зібралось близько 100 учасників, серед яких керівники і головні агрономи агрослужб та агропідприємств усіх форм власності з Київської, Черкаської, Чернігівської, Дніпропетровської, Хмельницької, Сумської та інших областей України, науковці-аграрники, представники освітніх аграрних закладів. Рекламну продукцію представили компанія UKRAVIT та її дослідницький центр «Інститут здоров’я рослин».
1
      Презентацією підсумків діяльності Миронівського інституту пшениці відкрив роботу семінару директор інституту член-кореспондент НААН Олександр Демидов.
      Віце-президент НААН, академік, професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського Микола Роїк відзначив, що моніторинг озимих культур по Україні показав добрий стан посівів, навіть у регіонах, де сіяли у майже сухий грунт. Є надія на гарний урожай. Віце-президент також зупинився на доведенні законодавчих норм на насіння до вимог Євросоюзу. Нині український ринок не захищений від експансії імпортного насіння. Але найкращі сорти для України – саме українські, адже вони зимостійкі. І в Миронівському інституті успішно розвивається цей напрям селекції.
     Традиційна тема щорічного семінару – нові сорти зернових культур. Миронівські сорти зернових культур презентували завідувач лабораторії селекції ярої пшениці доктор сільськогосподарських наук Світлана Хоменко, завідувач лабораторії селекції ячменю заступник директора кандидат сільськогосподарських наук Володимир Гудзенко та завідувач лабораторії селекції озимої пшениці кандидат сільськогосподарських наук Олександр Гуменюк, який також наголосив на важливості проведення ранньо весняного моніторингу посівів озимини.
      Олександр Буняк, заступник директора з наукової роботи Носівської селекційно-дослідної станції, кандидат сільськогосподарських наук, охарактеризував сорти вівса носівської селекціїі та особливості їх вирощування.
  Завідувач кафедри рослинництва Національного університету біоресурсів і природокористування України доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН Світлана Каленська доповіла про роль сорту в технології вирощування. У червні минулого року представники НУБіП взяли участь у європейському конкурсі технологій вирощування озимої пшениці та в міжнародній виставці DLGFeldtage-2018 у Східній Німеччині, де демонструвались сорти разом з технічним супроводом до їх вирощування. Було представлено 19 європейських технологій вирощування, в тому числі і наша базова. На виставці експонувався миронівський сорт озимої пшениці Світанок Миронівський, який навіть за екстремально посушливих умов осінньої сівби в Німеччині повністю виколосився у червні та забезпечив урожай понад 6 т/га і прибуток 722 євро/га, поступившись лише одному німецькому сорту. Лідер цієї виставки Світанок Миронівський зацікавив зерновиробничників з багатьох європейських країн.
      Директор МІП Олександр Демидов підкреслив, що Світанок три роки успішно випробовується в Угорщині, де має широкі перспективи.
     Стратегію догляду за посівами озимих зернових культур в умовах ранньовесняного періоду 2019 року висвітлив Володимир Юла, кандидат сільськогосподарських наук, завідувач відділу адаптивних інтенсивних технологій Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН».
   Заступник директора з наукової роботи Інституту захисту рослин НААН Сергій Ретьман представив слухачам прогноз фітосанітарного стану зернових культур на 2019 рік, що особливо важливо для посівів після перезимівлі.
     Про агробіологічний сервіс від компанії UKRAVIT та препарати комплексного догляду і захисту зернових колосових культур доповів кандидат сільськогосподарських наук Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу компанії «UKRAVIT». Він запропонував виробничникам пакет агропослуг та хімпрепарати виробництва UKRAVIT.
     Своїми пропозиціями до практики вирощування зернових культур поділились господарники. Технологію вирощування насіння зернових культур у своєму господарстві окреслив Микола Малієнко, директор СТОВ «Перемога», що у Фастівському районі.
     Інноваційні аспекти у вирощуванні пшениці озимої висвітлив заступник директора ТОВ «Агрофірма «Колос» Микола Паламарчук. Він акцентував увагу аграріїв на широкому внесенні органічних добрив та застосуванні біопрепаратів, що значно зменшує хімічне навантаження на довкілля, покращує агрохімічні показники грунту та якість продукції.
Детальніше про подію у відео
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook