Розвиток дослідницької інфраструктури: НУБіП України отримає міжнародну технічну допомогу від Японії

17 лютого 2019 року

     Одними з пріоритетних завдань провадження наукової та освітньої діяльності університету є оновлення матеріально-технічної бази лабораторій, розвиток дослідницької інфраструктури та забезпечення доступу до унікального обладнання через функціонування центрів спільного користування. Ця робота вже розпочалася у більшості наших підрозділів. Показовим прикладом є Український науково-дослідний інститут сільськогосподарської радіології, команду якого очолює професор Валерій Кашпаров. Упродовж минулого року у межах міжнародної технічної допомоги Національний університет біоресурсів і природокористування України згідно Угоди про спільні дослідження з Національною корпорацією «Університет Фукусіма» (Японія) отримав найсучасніше обладнання на суму 430769 грн. Серед цих неймовірних девайсів: безпілотний літальний апарат DJI Phantom 4 Pro та спеціалізоване програмне забезпечення Agisoft Photoscan для 3D моделювання стереофотограмметричним способом, лазерний далекомір TruPulse 360B, сучасний аналізатор якості води LAQUA F-74, HORIBA та ще низка найсучаснішого лабораторного приладдя.

     На даний час на складі Університету Фукусіма свого часу відправлення очікує рідкісне на сьогодні в Україні обладнання – мас-спектрометр з індуктивно-зв'язаною плазмою Perkin Elmer Nex ION 2000 B (ICP-MS) вартістю понад 6 млн. грн, доставка якого у НУБіП України очікується вже на початку квітня цього року. ICP-MS – це сучасний прилад, який дозволяє виконувати аналіз елементного та ізотопного складу (у тому числі трансуранових елементів, які в майбутньому являтимуть найбільшу загрозу у Чорнобильській зоні відчуження у зв’язку з їх періодом напіврозпаду у десятки тисяч років), будь-яких зразків (продукції АПК, біологічних матеріалів, об’єктів навколишнього середовища тощо) з високою чутливістю (до 1 ppb) і відтворюваністю. За допомогою цього неймовірного приладу може бути вирішено безліч складних і рутинних наукових і аналітичних завдань на користь всієї наукової спільноти.

     Разом з тим, в рамках Угоди про спільні дослідження з Національною корпорацією «Університет Фукусіма» до НУБіП України протягом наступних років буде поставлено ще декілька не менш сучасних приладів для виконання наукових завдань з метою покращання радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази в Україні для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій загальною вартістю понад 2 млн. грн.

     Все це стало можливим завдяки сумлінній праці науковців УкрНДІСГР НУБіП України з японськими колегами після аварії на АЄС Фукусіма-1. Ось уже п’ятий рік завідуючий лабораторії УкрНДІСГР НУБіП професор Василь Йощенко працює професором в університеті Фукусіми, а співробітники нашого університету обмінюються досвідом і проходять стажування в Японії (с.н.с. Дмитро Голяка).

Володимир Отченашко,
начальник науково-дослідної частини

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook