Вчена рада економічного факультету: підсумки та завдання на новий навчальний рік

31 серпня 2018 року

     30 серпня 2018 р. відбулося розширене засідання вченої ради економічного факультету за участю всіх науково-педагогічних працівників. На засіданні був присутній голова первинної профспілкової організації НУБіП України Ростислав Тарасенко.

     Порядок денний засідання розпочався із доповіді декана факультету Анатолія Діброви про підсумки діяльності науково-педагогічного колективу економічного факультету в 2017-2018 н. р. та завдання на новий навчальний рік. Доповідач звернув увагу на результати цьогорічної вступної кампанії на економічному факультеті: у складних умовах на факультет прийнято на денну форму навчання 190 бакалаврів, 186 магістрів. На заочну форму навчання – 138 бакалаврів контрактної форми навчання, 119 магістрів. Варто відмітити, що за економічними спеціальностями прохідний бал зменшився порівняно з минулим роком, також вперше відбувся набір на спеціальність «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» ОС «Бакалавр». Отже, на економічному факультеті збільшився набір вступників денної форми навчання на базі ПЗСО на 41% порівняно з минулим роком. Також позитивна динаміка спостерігається щодо набору вступників на базі ОС «Молодший спеціаліст». Варто відмітити, що серед вступників денної форми навчання 66% займають студенти, що вступили на контрактну форму навчання. В цілому станом на 30.08.2018 р. контингент студентів економічного факультету складає 1760 особи, в тому числі на денній формі навчання – 989 особи, на заочній формі навчання – 771 особа.

     Середній бал успішності студентства економічного факультету та кількість відрахованих студентів показує, що над мотивацією молоді ще потрібно працювати.
     За результатами 2 етапу Всеукраїнської студентської олімпіади 2017-2018 н.р. дипломом III ступеня за спеціальністю «Облік і оподаткування»нагороджена студентка Ковтуняк Олеся, диплом IIІ ступеня з дисципліни «Економіка підприємства» Василенко Євген, дипломом IV ступеня з фінансового менеджменту – Волянська Вікторія. Дипломом II ступеня – на Всеукраїнському конкурсі студентських робіт зі спеціальності «Фінанси і кредит» ОС «Магістр» – Пашук Яна. Дипломом II ступеня – Савченко Юлія та дипломом IIІ ступеня – Мельник Тетяна на Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт зі спеціальності «Економіка підприємства». Диплом IIІ ступеня – Прущишина Ірина, Диплом IIІ ступеня – Діденко Владислав – на Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт зі спеціальності «Облік і оподаткування». Диплом II ступеня – Крижній Владислав на Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт зі спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Диплом I ступеня – Шендерівська Юлія, диплом II ступеня – Барановська Яна – на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Облік і оподаткування».

     Міжнародна діяльність факультету досить активна. Діють програми подвійних дипломів, вчені беруть участь у міжнародних проектах за грантовими програмами: 13 викладачів факультету пройшли стажування в університетах США. Щороку декілька викладачів також проходять стажування в університетах ЄС. Цього року 12 студентів факультету навчалося в зарубіжних університетах, а 102 – пройшли там практичне навчання.

    Доповідач зауважив, що на факультеті здійснюється система заходів щодо поліпшення матеріально-технічної бази навчання. Протягом останніх 3 років переважно усі лекційні та більшість семінарських аудиторій оснащено мультимедійним обладнанням; навчальний процес на економічному факультеті забезпечують 7 комп’ютерних навчальних класів – 115 комп’ютерів, з яких сучасних до 3 років – 78, від 4 до 6 років – 10, старші 6 років – 27; спільно з батьками студентів деканатом економічного факультету капітально відремонтовано силами студентської бригади 13 кімнат в гуртожитку №10 для студентів-першокурсників. 
    Проведена робота дає можливість покращити якість освітніх послуг, а також створює позитивний імідж економічного факультету і в цілому НУБіП України.

     Доповідач зазначив, що в 2018 р. відкрито єдину в Україні навчально-наукову лабораторію AGMEMOD при кафедрі глобальної економіки, де магістри та аспіранти мають можливість моделювати наслідки прийняття агрополітичних рішень.

     Активно працює студентське наукове товариство. Студенти беруть участь в наукових гуртках при кафедрах, конкурсах, олімпіадах, публікують свої наукові роботи. На факультеті щорічно проводяться науково-практичні конференції для студентів, аспірантів та молодих вчених, друкуються збірники наукових праць, визначаються переможці в різних номінаціях. Діброва А.Д. також зупинився на недостатній ефективності підготовки аспірантів на економічному факультеті, яка складає 28,6%.

    Серед проблем які потребують більшої уваги колективу Анатолій Діброва назвав: наповненість університетської бази електронними навчальними курсами; посилення активізації наукової діяльності шляхом виконання науково-дослідних робіт через виконання фінансових проектів, досліджень на замовлення підприємств; потребує удосконалення профорієнтаційної робота; підвищення кваліфікації НПП на виробництві; підвищення якості практичної підготовки фахівців. Підсумовуючи свій виступ Анатолій Діброва наголосив, незважаючи на зазначені труднощі, колектив працює і має безліч планів на 2018/2019 навчальний рік: оновити форми й методи профорієнтаційної роботи охопивши близько сорока загальноосвітніх навчальних закладів, структурувавши роботу за кафедрами; для забезпечення ефективної профорієнтаційної роботи створити в м. Києві, обласних та окремих районних центрах мережу центрів, забезпечити в них роботу гуртків – юний математик, економіст, фінансист, бухгалтер, підприємець та ін.; підвищити якість освітнього процесу шляхом підвищення кваліфікації НПП, обов’язкового проходження стажування на виробництві; провести акредитацію освітніх програм підготовки фахівців освітніх ступенів «Бакалавр» та «Магістр» для всіх спеціальностей економічного факультету.

     Активну участь в обговоренні звіту декана взяли завідувачі кафедр Давиденко Н.М., Єрмаков О.Ю., Іванова Ю.І., доценти Костюк В.А.,Литвиненко В.С., голова студорганізації факультету Михайло Маршалок, голова профбюро співробітників факультету Любар Р.П., які позитивно оцінили роботу факультету, ділилися власним досвідом та висловлювали пропозиції.

     Підсумовуючи роботу розширеного засідання вченої ради економічного факультету голова первинної профспілкової організації НУБіП України Ростислав Тарасенко звернув увагу колективу на основних досягненнях і цілях університету. Мова йшла, в першу чергу, про оновлення форм і методів профорієнтаційної роботи на факультеті та дотримання нового курсу розвитку університету.

     На завершення декан економічного факультету ознайомив науково-педагогічний колектив з програмою проведення Дня знаньВчена рада економічного факультету схвалила проект рішення і проект Плану роботи на 2018-2019 навчальний рік та внесла зміни до складу вченої ради.

Олійник Л.А.,

секретар вченої ради економічного факультету 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook