Олег Бронін, начальник планово-фінансового відділу: найперша турбота ректорату – студентські гуртожитки!

31 серпня 2018 року

      На цьому тижні в університеті розпочалося організоване поселення студентів у гуртожитки. Після вступу до університету поселення в гуртожиток, напевно, другий за важливістю крок студентського життя, тож цілком зрозуміло, що у першокурсників та їхніх батьків виникає чимало питань щодо умов проживання, можливостей для самостійної навчальної роботи і відпочинку, організації побуту, і, врешті-решт, вартості гуртожитку.
    Ці питання вже неодноразово висвітлювались на сторінках університетського сайту, але, як кажуть, ви питали – ми відповідаємо. Надаємо слово начальнику планово-фінансового відділу Броніну Олегу.

 

  • Як розраховується розмір оплати за проживання в гуртожитках?

     – Встановлення вартості платної послуги здійснюється на базі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням. Складовими витрат, які включаються до вартості проживання у гуртожитку, є: витрати на оплату праці працівників гуртожитків; нарахування єдиного соціального внеску на оплату праці; предмети, матеріали, обладнання та інвентар – це придбання матеріалів для освітлення місць загального користування, миючих засобів для прибирання, сантехнічних матеріалів, меблів, матеріалів для поточного ремонту; оплата послуг (крім комунальних) – це обслуговування внутрішньобудинкових мереж, санітарно-технічне обслуговування (дезінсекція і дератизація) утримання ліфтів, вивезення побутових відходів, поточний ремонт; оплата комунальних послуг – теплопостачання, водопостачання і водовідведення, електроенергії, природного газу; придбання предметів довгострокового користування – меблів, електроплит та іншого обладнання для забезпечення функціонування гуртожитків; капітальний ремонт гуртожитків.

  • Як витрачаються кошти, які надходять від студентів за проживання? Чи вистачає цих коштів на утримання гуртожитків?

     – Давайте разом порахуємо. Витрати на оплату праці працівників гуртожитків (а це завідувач гуртожитку, його заступник, каштелян, чергові, прибиральниці, двірники, робітники з комплексного обслуговування й ремонту будинків, столяри, електромонтери, сантехніки; до того ж на задоволення потреб гуртожитків працюють спеціалісти ремонтно-будівельної бригади, цеху з обслуговування та ремонту дахів, столярного, меблевого, механічного, швейного цехів) складають на рік 12 млн.грн. Відповідно до законодавства нарахування ЄСВ на фонд оплати праці становить 22%, тобто 2,6 млн.грн. Оплата комунальних послуг та енергоносіїв займає в кошторисі витрат левову частину – в 2017 році вони склали 20,4 млн.грн. На закупівлю предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю для гуртожитків витрачено понад 10 млн.грн., з них лише нових меблів (столів, шаф, ліжок, стільців) придбано на 4 млн.грн. На поточні і капітальні ремонти гуртожитків (ремонти фасадів, заміна вікон, утеплення, ремонти місць загального користування) вперше за багато років виділено майже 12 млн.грн. І ремонтні роботи продовжуються. Таким чином, загальні витрати на гуртожитки складають більше 57 млн.грн. на рік.
     А тепер порахуємо надходження. Наразі ціна проживання в гуртожитках Університету становить 520 гривень на місяць. Ми, як і більшість закладів вищої освіти, виконуємо наказ Міністерства освіти і науки про граничний розмір плати за проживання в студентських гуртожитках на рівні 40 % розміру академічної стипендії, хоча деякі заклади встановлюють плату і 960, і 1850 грн. на місяць. А проживання в хостелі або оренда квартири, як ви знаєте, коштує в багато разів більше. Маючи 6 300 ліжко-місць, надходження від гуртожитків за рік становлять приблизно 33 млн.грн. Отже, як ми бачимо, ціна проживання, по-перше, не є високою, а по-друге, не покриває всіх витрат, які несе університет на утримання гуртожитків.

  • Чи буде і в майбутньому приділятися увага покращенню проживання студентів?

     – Питання покращення умов проживання в гуртожитках для НУБіП України в останні чотири роки є першочерговим. І це не випадково. Адже, ще у 2007 році, працюючи Міністром освіти і науки, наш ректор Станіслав Ніколаєнко ініціював і успішно реалізував державну програму упорядкування студентських гуртожитків «Студенстький та учнівський гуртожиток». Не всі виші можуть йти наміченим курсом і забезпечити своїм студентам належні умови проживання в гуртожитках, але НУБіП точно зможе!

Розмовляв Денис Рудень

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook