Міжнародний досвід краплинного зрошення обговорили в Туреччині

6 жовтня 2017 року

     На базі сільськогосподарського факультету університету Дікл (м. Діярбакир, Туреччина) проходив міжнародний навчальний семінар з краплинного зрошення та фертигації, до участі в якому долучилися науковці агробіологічного факультету. Він зібрав науковців, викладачів та студентів з різних країн світу задля обміну досвідом, встановлення зв’язків для майбутньої співпраці та проведення наукових дискусій щодо різних аспектів краплинного зрошення.
     Наша зацікавленість тематикою семінару була не випадковою, адже одним з пріоритетних напрямів державної стратегії 3+5, що реалізується в навчальному процесі НУБіП є зрошення, яке підтримується вимогою агровиробництва щодо впровадження сучасних іригаційних технологій, серед яких краплинне зрошення та фертигація займають чільне місце, говорить учасник семінару завідувач кафедри ґрунтознавства і охорони ґрунтів ім. проф. М.К.Шикули Анатолій Балаєв.

     Агробіологічні факультети університетів НУБіП та Дікл вже мають успішний досвід співпраці. Турецькі фахівці відвідували з виступами наукові конференції, що проводились в нашому університеті, українські – брали участь у програмах обміну професорсько-викладацького складу «МЕВЛАНА» та неодноразово ставали учасниками наукових семінарів та конференцій.

     Цьогорічний захід, організований Dicle University, зібрав дослідників іригаційної та дотичної до неї галузей з 20 країн світу і містив не лише наукові доповіді, обговорення та дискусії, а й практичні польові тренінги, які завжди є важливим додатком до конференційної програми та дозволяють у форматі реального часу ознайомитися з ходом експериментів та визначити проблемні питання нових досліджень. Особливості вирощування сільськогосподарських культур при поверхневому та підземному краплинному зрошенні, переваги та ризики фертигації учасникам конференції продемонстрували турецькі науковці з Міжнародного сільськогосподарського науково-навчального центру (Діярбакир) та Сільськогосподарського наукового інституту (Санлюрфа).

     Пленарна частина семінару була насиченою та змістовною, ділиться враженнями ще один учасник подій доцент Юрій Кравченко. Досвід вирощування сільськогосподарських культур при краплинному зрошенні за різних природних умов, методики визначення стану водного стресу в рослин, використання програмного забезпечення щодо оптимізації режимів зрошення, наслідки та перспективи фертигації – лише незначна частина актуальних питань, що висвітлювались спікерами.
     Він представив зібранню доповідь «Основні перспективи краплинного зрошення в Україні», закцентувавши увагу на трансформації ґрунтових процесів під впливом цього способу іригації. І виступ викликав зацікавлені запитання іноземних фахівців та активне обговорення.

  

  

     Не менш насиченою була екскурсійна програма воркшопу, адже він проходив в Південно-східній Анатолії - всесвітньовідомому Межиріччі, території між річками Тигр та Євфрат, яка вважається колискою цивілізації. Проте не лише історія вразила учасників семінару. Найвизначнішим рукотворним об’єктом сучасності, який ми відвідали, була Гребля Ататюрка. Вона збудована на річці Євфрат та призначена для вироблення електроенергії та зрошення рівнини Харран. Водосховище, що утворилося завдяки греблі, – у Туреччині третє за розміром та має назву озеро греблі Ататюрка. Сама ж гребля створена у рамках Проекту розвитку Південно-Східної Анатолії (GAP) та є однією з найбільших гребель світу.

     Всіх нас надзвичайно вразила турецька гостинність та прекрасна організація воркшопу. Тому принагідно хочемо висловити велику подяку декану агрономічного факультету Dicle University Онеру Четіну та його дружній команді.

Анна Ярош,
доцент кафедри кормовиробництва,
меліорації і метеорології

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook