Питання дендрорекультивації в полі зору лісівників

6 липня 2017 року

На сьогодні в Україні гостро постала проблема неконтрольованого порушення верхнього шару ґрунту внаслідок варварських методів самовільного видобутку бурштину. Одночасно з цим йде знищення лісів, що, в свою чергу, опосередковано впливає на весь ґрунтовий покрив, призводить до знищення або ж міграційних процесів фауни регіону, впливає на гідрологічний режим. Проблема незаконного видобутку бурштину в Україні, передумови її виникнення  і наслідки, є темою гострих наукових та економічних дебатів протягом останніх 2-3 років. Специфіка ушкоджень та відсутність загальноприйнятної методики, практичних рекомендацій та коштів на відновлення порушених земель призвели до реальної екологічної та техногенної катастрофи в окремих регіонах Українського Полісся. Незаконний видобуток бурштину здійснюється ручним і гідромеханічним способом (помповим методом). Останній на даний час переважає і має більш катастрофічні для екології наслідки.  Гідромеханічний спосіб видобутку полягає в розмиванні водою під великим тиском ґрунту до 6–10 метрів в глибину. Під час видобутку таким способом повністю знищується родючий шар ґрунту, оскільки під час «розмивання» гумусовий шар перемішується з основною масою підстеляючих піщаних і супіщаних порід. Відновлення родючого шару займає десятки років. Струмінь води під великим тиском розмиває ґрунт, повністю руйнуючи ґрунтовий покрив у місці ймовірного залягання корисної копалини, внаслідок чого утворюється яма. Під час видобутку помповим методом повністю руйнується коренева система дерев, що призводить до знищення десятків і сотень гектарів лісу. Значні ушкодження  деревної рослинності в при незаконному видобутку бурштину пояснюються тим, що самовільна розробка переважно ведеться у закритих і напівзакритих місцевостях: лісах, чагарниках, лісосмугах, віддалених від населених пунктів, в умовах бездоріжжя.

У рамках виконання досліджень за науково-дослідною тематикою співробітники кафедри дендрології та лісової селекції здійснили експедицію до ряду державних підприємств лісового господарства Житомирської області.

На основі матеріалів картографії, лісотаксаційних описів були підібрані ділянки лісових насаджень в межах яких відбувався незаконний видобуток бурштину. Науковцями на основі аналізу відповідних матеріалів з урахуванням загальноприйнятої у лісівництві методики закладено тимчасові і постійні пробні площі.

У межах проведення дослідження увага приділяється стану грантових умов, гідрології ділянок, механічному та хімічному складу ґрунту на ділянках під лісовими насадженнями і на ділянках де порушено насадження та ґрунтовий покрив. В ході експедиційних робіт вивчено стан і ступень ушкоджень, ведуться розробки методики проведення подальших досліджень та розроблення рекомендацій щодо проведення дендрорекультивації.

Професор кафедри дендрології та лісової селекції

С. Ковалевський

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook