Почути один одного. Ректор Станіслав Ніколаєнко продовжив традицію спілкування зі старостами академічних груп

14 грудня 2015 року

     14 грудня діалог керівництва із студентським самоврядуванням знайшов своє продовження. Але цього разу, крім студентських організацій факультетів, ННІ, студрад гуртожитків, на зустрічі були присутні і старости академічних груп. Незважаючи, що сесія в розпалі, аудиторія була переповнена студентськими лідерами, охочими поспілкуватися з ректором. І що дуже важливо, вперше вона проходила лише з Станіславом Ніколаєнком.

     Спершу Станіслав Миколайович проінформував молодь про те, чим живе університет сьогодні, та які плани і завдання стоять перед колективом у майбутньому. Виконати задумане вдасться тільки тоді, наголосив він, коли працюватимуть злагоджено і самовіддано студенти, викладачі та роботодавці.
     Основна ж задача молодої людини, яка прийшла в стіни університету, – вчитися, щоби потім працевлаштуватися, а вже від цього залежатиме добробут і сім’ї, і країни в цілому. До речі, зазначив ректор, кожен студент вже сьогодні повинен думати про своє робоче місце, здобувати додаткові знання і навички, аби бути конкурентоспроможним на ринку праці.
     Попри труднощі і всю складність ситуації, продовжив Станіслав Ніколаєнко, викладачам, професорам вишу вдалося наростити показники. І це стосується позитивних зрушень в організації навчання, дослідництва, поліпшенні матеріально-технічної бази і корпусів, і гуртожитків. Хоча, щоб повністю навести лад, обладнати ті ж лабораторії сучасним обладнанням, – справа не одного дня і навіть року.

     Серйозна робота проведена по боротьбі з нестатутними відносинами, зазначив ректор. Утричі, за даними соціологічного опитування, цей показник знизили. Але повністю викорінити це явище можна, за умови повної співпраці і розуміння ситуації студентством та його лідерами. До чого і закликав присутніх очільник університету.
     Далі мова йшла про місце нашого університету в освітянських рейтингах, міжнародну діяльність, електронний супровід навчального процесу, можливості долучитися до проведення науково-дослідних робіт, працевлаштування, стажування та навчання за кордоном. Але всього переліченого та іншого без свідомого ставлення студента до своїх обов’язків, працелюбності, наполегливості досягти не вдасться.

     Ректор зачепив і злободенні питання, пов’язані з функціонуванням гуртожитків та студентських їдалень та буфетів. Станіслав Миколайович запевнив, що керівництво цілеспрямовано працює у цих напрямах. Однак означене коло проблем не з’явилося за один день. Швидке їх вирішення теж ускладнюється військовими діями на Сході України. Мир в державі – ось що необхідно і до чого ми прагнемо.

     Потім Станіслав Ніколаєнко озвучив завдання, що стоять в наступному році. Серед запланованого чимало будівельних, ремонтних, оздоблювальних і спеціальних робіт як в гуртожитках, так і корпусах. Спільною ж задачею залишається підвищення якості освіти та входження до п’ятірки кращих університетів. І діалог керівництва зі студактивом, безумовно, повинен бути конструктивним та поглиблюватися.

     Голова Студентської організації університету Дар’я Кендус коротко розповіла про участь у всеукраїнському форумі з питань студентського самоврядування та закликала активніше співпрацювати не тільки у культурно-масових та спортивних заходах, а й у питаннях якості освіти та побуту.
     Потому настав час для запитань та відповідей. А їх було чимало. І стосувалися вони організації навчального процесу, харчування в їдальнях, рейтингу студентів, спорту, практичного навчання. Були й інші. Так, Давид Кузнюк з факультету конструювання та дизайну поцікавився думкою ректора, як зробити, щоб університет брав участь у розвитку машинобудівної галузі та побажав розширити кількість якісних баз виробничих практик. Його колега Андрій Краснов нарікав, що під час неодноразових суботників з відновлення третього корпусу його волонтерському загону доводилося працювати без відповідного спорядження. А магістрантка факультету інформаційних технологій Ірина Юрчук – на низьку якість послуг існуючого в гуртожитках інтернет провайдера та харчування в їдальнях університету, відсутність електронного розкладу занять. Активістка з цього ж факультету запитала, як саме буде проходити процес укомплектування гуртожитків меблями.

     Представники факультету ветеринарної медицини висловилися за відміну студентського рейтингу та поцікавилися майбутнім віварію. Першокурсник Ярослав з економічного факультету та студент факультету інформаційних технологій Михайло Борис незадоволені організацією спортивних секцій на кафедрі фізичного виховання. З економічного факультету Катерина Дювенжі озвучила запитання про можливість обрання студентами дисциплін за вибором. А староста факультету захисту рослин, біотехнологій та екології висловила стурбованість щодо продажу в холі 4-го корпусу різних побутових речей та реалізації продуктів в місцях, не облаштованих для цього. Олександр Губенко з агробіологічного факультету зазначив, що має місце платне проходження практик в Агростанції та неналежні умови проживання і харчування там.

    

    

    

     На всі запитання студентів ректор Станіслав Ніколаєнко дав відповіді. Багато проблем, які турбують молодь, вже почали вирішуватися. Зокрема, щодо власного виробництва меблів. Створена група на чолі з магістром-випускником університету Іваном Сікорським. Вже розроблені проекти варіантів меблювання кімнат, закуповуються необхідні матеріали і устаткування. Домовлено про створення групи за участі директора ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталія Коваленка, голови Студентської організації Дар’ї Кендус та представників самоврядування з факультетів, яка підготує пропозиції до студентського рейтингу. Також буде створена спільна група щодо поліпшення роботи кафедри фізичного виховання, запровадження безкоштовних секцій для студентів. До неї увійдуть відповідальні за спортивну роботу в студентських організаціях факультетів, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Разом з керівництвом та викладачами кафедри будуть напрацьовані пропозиції і розглянуті ректоратом. Домовилися і про продовження контролю з боку студентського самоврядування за якістю харчування в університетських їдальнях та буфетах. Проректору з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадиму Ткачуку доручено вивчити питання надання послуг інтернет-провайдером у гуртожитках. У разі неналежної їх якості – припинити з ним співпрацю. Щодо практичного навчання в навчально-дослідних господарствах університету, то першому проректору Ігорю Ібатулліну доручено провести ретельну перевірку дотримання умов проходження практик. Ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що практичні заняття будуть і для працюючих студентів. Усі пропозиції і побажання, які надійшли від студентів, узагальнені, дані відповідні доручення.
     Зустріч ректора зі студентами завершилася під спільні схвальні оплески.

 

Денис Рудень,
Ольга Наконечна

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook