Новітні дистанційні технології – інноваційні рішення для раціонального природокористування

8 грудня 2015 року
ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України

Уже декілька десятиліть вчені активно використовують дані дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) для картографування, інвентаризації земельних ресурсів, пошуку корисних копалин, аналізу змін екосистем, моніторингу повеней і пожеж та вирішення інших виробничих і наукових проблем. Сучасні технології ДЗЗ відкривають унікальні можливості для розвитку досліджень навколишнього середовища у тому числі лісових екосистем.

Ще в 60-х роках на кафедрі лісової таксації та лісовпорядкування нашого університету було запроваджено викладання окремої дисципліни «Аерокосмічні методи в лісовому господарстві» та підготовку майбутніх спеціалістів лісової галузі з використання матеріалів аерокосмічної зйомки для задач лісовпорядкування, лісоохорони, захисту лісів тощо. Навчальна програма передбачала п’ятиденну практику в Боярській лісовій дослідній станції, а для  навчання студентів спеціально орендували вертоліт МІ-2. Викладання згаданої дисципліни забезпечував доцент Юрій Миколайович Савич, життєвий шлях якого після закінчення другої світової війни був повністю пов’язаний з науковою й освітньою діяльністю кафедри лісової таксації та лісовпорядкування.

У 2015 році виповнилося 100 років від народження доцента Ю. М. Савича. Вшановуючи його життєвий шлях, наукові та освітні здобутку, на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства 4 грудня 2015 року відбувся науково-практичний семінар «Новітні технології дистанційного зондування Землі для дослідження лісових екосистем». Розпочався семінар з доповіді доцента О. Г. Маніти про наукову і навчальну діяльність Ю. М. Савича, історію кафедри лісової таксації та лісовпорядкування НУБіП України.


У роботі семінару взяли участь вчені з ДУ «Науковий центр аерокосмічних досліджень Землі ІГН НАН України» (м. Київ), Львівський національний університет імені Івана Франка (м. Львів), Національного університету «Києво-Могилянська академія» (м. Київ), Українського ордена «Знак пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького (м. Харків), ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» (м. Боярка). Виробничий сектор на семінарі був представлений спеціалістами ВО «Укрдержліспроект» та ДП «Лісогосподарський інформаційно-аналітичний центр».


Особливу увагу в наукових доповідях було приділено використанню даних космічних знімків, аерофотозйомки, у тому числі з безпілотних літальних апаратів, авіаційної лідарної та радарної зйомки для дослідження екосистем.

Групою дослідників на чолі з професором С. В. Зібцевим було представлено наукову доповідь про застосування даних ДЗЗ для прогнозування, виявлення та охорони лісів від пожеж.


На семінарі було представлено основні результати науково-дослідної роботи «Розробити наукові засади комплексного обліку лісових ресурсів на основі дистанційних технологій», яка виконується в НДІ лісівництва та декоративного садівництва НУБіП України. Зокрема, доценти кафедри лісової таксації та лісовпорядкування В. В. Миронюк та А. М. Білоус представили доповідь про нові можливості використання даних ДЗЗ для лісової інвентаризації.


Серію цікавих доповідей представили науковці І. П. Ковальчук, Т. О. Євсюков, С. С. Кохан та А. Б. Востоков з факультету землевпорядкування НУБіП України, які тісно співпрацюють у своїх дослідженнях з Науковим центром аерокосмічних досліджень Землі ІГН НАН України та Львівським національним університетом імені Івана Франка.

Університетська наука та академічні установи вже сьогодні пропонують інноваційні розробки сучасних технологій дистанційного оцінювання лісових екосистем, які можуть слугувати основою принципово якісних змін у виробничій сфері та підвищення ефективності проектування розвитку лісового господарства, моніторингу природного навколишнього середовища, прогнозування виникнення пожеж і паводків, а також дослідження стану та використання особливо цінних земель.


Наукові колективи, які займаються розробкою дистанційних технологій та сучасних методик застосування даних ДЗЗ в Україні, мають на «науковому озброєнні» великий ентузіазм, який частково допомагає долати величезні проблеми забезпечення досліджень матеріально-технічними, програмними та інформаційними ресурсами.

 

О. Гірс, завідувач кафедри лісової таксації

та лісовпорядкування

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook