Працювати з відкритим забралом – єдиний рецепт успіху і процвітання

18 червня 2015 року

 18 червня відбулася зустріч керівництва університету з аспірантами третього року навчання. 

 
Сьогодні в університеті створені всі умови для успішного завершення аспірантури – діє 23 спеціалізовані вчені ради, наукові кадри готують за 83 спеціальностями. Відкриватимуться і нові, зазначив перший проректор Ігор Ібатуллін.  Однак рівень захищуваності дисертацій знаходиться в межах 65-68%. За інформацією завідувача відділу аспірантури і докторантури Олени Барабаш, серед 76 аспірантів третього року навчання наразі 4 достроково захистилися. Ще одну роботу подано до спецради. Завдання  №1 для аспірантів, наукових керівників, рад аспірантів і молодих вчених – досягнути рівня 90-95%. Власне збільшення кількості захищуваності дисертаційних робіт і в разі потреби надання допомоги з тим, щоб аспірант  міг вийти вчасно на захист, і стало предметом цієї зустрічі, зазначив перший проректор. Сьогодні вияснимо, продовжив він, на якій стадії  виконання знаходяться дисертації, як володіють комп’ютерними технологіями, іноземними мовами здобувачі, здані кандидатські іспити – словом, чи виконаний індивідуальний план аспіранта.
 
Діалог з молодими вченими продовжив очільник університету Станіслав Ніколаєнко. Ректор розпочав з того, що нині приймається важливий для всієї країни, і нашого вишу зокрема, закон, де вносяться зміни щодо оподаткування закладів освіти. Університет стоїть на тому, що освітні установи і ті, де проводяться навчальні дослідження, не повинні оподатковуватися державою. 
 
Станіслав Миколайович поділився з аспірантами планами створення в університеті своєрідної художньо-архітектурної оази. За його словами, наразі ведуться перемовини з фахівцями у цій сфері. До 1 вересня маємо закласти гранітну алею з пам’ятниками  відомим особистостям, які працювали в університеті і творили його.
 
А далі мова йшла про загальноуніверстетські проблеми,  більшість з яких знає і відчув на собі аспірант. Ситуація, що склалася в країні, пригнічує. Це, звісно, відбивається і на справі фінансування науково-дослідницьких робіт, виплаті заробітної плати, придбанні обладнання. Частково поліпшити означене вдається за рахунок активної діяльності на міжнародній арені, зазначив ректор. Та додав, що університет робить серйозні кроки у зміцненні міжнародних зв’язків, бере участь у Горизонті-2020. 
 
За результатами минулого року НУБіП посів 12-те місце у рейтингу вишів ТОП-200. Однак, як зазначив очільник вишу, маємо всі шанси, більше того завдання, - увійти в п’ятірку кращих. Адже потенціал для цього є, зауважив ректор. І тут своє слово мають сказати молоді науковці. Від них чекаємо ідей, енергії та пропозицій. Маємо працювати з «відкритим забралом», чесно і відповідально, бо це єдиний рецепт до успіху і процвітання, наголосив Станіслав Миколайович.
 
Молодь повсякчас турбує питання працевлаштування. На що Станіслав Ніколаєнко запевнив: в університеті поступово відбувається зміна поколінь. Перебудову розпочато і в самому виші. За рахунок оптимізації структури прибрано зайві ланки, в яких буквально губився студент і викладач.  Але оновлена система, зауважив ректор, набирає обертів вкрай важко. Дехто хоче жити по-старому. Однак цьому, наголосив Станіслав Миколайович, не бути!
 
Ректорат постійно бореться з проявами нестатутних відносин на факультетах та ННІ. Докладені  зусилля принесли свої позитивні результати. Проте постійнодіючий моніторинг сесій і соціологічні опитування свідчать про присутність, хоча й невелику, цього негативного явища.  Працюватимемо допоки не викорінимо його зовсім. Бо статус дослідницького і національного університету цього не дозволяє. 
 
Мова йшла і про соціальну складову. Нарешті перекрито дах 4-го гуртожитку, частково відремонтовано кімнати. За що аспіранти висловили вдячність ректору Станіславу Ніколаєнку. Очільник вишу запевнив, що робота на цьому не завершується, а знайде своє продовження. Попри труднощі, тривають ремонтні роботи і в інших гуртожитках. Проблемним поки залишається харчування в університеті. Але виправити цю ситуацію  можна, залучивши приватні компанії.
 
Станіслав Ніколаєнко говорив і про перелом спеціальностей на користь АПК. Працедавці мають на них запит, але бажають, щоб фахівець був дійсно фахівцем. З цією метою, зазначив ректор, створили раду роботодавців університету та аналогічні ради на всіх факультетах, ННІ. Тепер вибудовуємо з ними співпрацю. Плануємо розширити спільну роботу з НААН. Ректор наголосив: вчений-дослідник може заробляти величезні кошти, але над цим треба працювати. 
 
Те, що аграрний сектор нині – перспективний, не викликає ніяких сумнівів. Так що науковці-аграрії мають велике поле для діяльності. Тож ректор закликав молодь серйозно ставитися до своєї справи і не цуратися обраної професії. А Ігор Ібатуллін – ставити перед собою максимально високі цілі та досягати їх. Перша – вчасний і успішний захист дисертації.
 
Ольга Наконечна
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook