XIV Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Інформаційні технології: економіка, техніка, освіта»

1 листопада 2023, 9:39

26-27 жовтня 2023 року на базі факультету інформаційних технологій Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулася ХIV Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Інформаційні технології: економіка, техніка, освіта». Її учасниками стали студенти, аспіранти та молоді вчені з нашого й інших закладів освіти. Разом з ними до заходу долучились і представники бізнесу, зокрема «Дрон Агрофлот», «AGEEK», «Unicorn Urkaine».
Перший день конференції розпочався з пленарного засідання, модератором якого виступив заступник декана факультету інформаційних технологій, доктор економічних наук Володимир Кравченко.
З вітальним словом до учасників звернувся начальник НДЧ НУБіП України, доктор сільськогосподарських наук, професор Володимир Отченашко, який зазначив, що конференція кожен рік актуалізує контекст використання інформаційних технологій для розвитку цифрової економіки, аграрного сектору, суспільства. Високо оцінив важливість, креативність і цінність цього заходу. Наостанок побажав всім плідної праці та цікавих насичених обговорень.

Изображение выглядит как текст, человек, программное обеспечение, Веб-сайт

Автоматически созданное описание

Далі до присутніх звернулась декан факультету інформаційних технологій, доктор педагогічних наук, професор Олена Глазунова. Декан висвітлила мету конференції молодих вчених та її значущість для наукової спільноти. За її словами, конференція є тим майданчиком, який дозволяє дізнатись про тенденції в ІТ-сфері, зрозуміти, чому й які інформаційні технології відіграють вирішальну роль у сучасному світі, як і наскільки вони впливають на різні сфери діяльності. Учасників конференції також привітав заступник декана Андрій Блозва.

Изображение выглядит как в помещении, мебель, стул, Конференц-зал

Автоматически созданное описание

Цього року з’явився новий амбітний партнер конференції – освітньо-медійний портал «AGEEK». У своїй промові його засновник і директор Станіслав Шум поділився досвідом професійного зростання, позначив основні принципи становлення висококваліфікованих фахівців, підкреслив силу співпраці та потенціал перетворюючих змін, коли об'єднуються однодумці.

Изображение выглядит как Человеческое лицо, в помещении, одежда, человек

Автоматически созданное описание

Изображение выглядит как одежда, Человеческое лицо, человек, женщина

Автоматически созданное описание

Першим доповідачем став Олександр Повх, сервісний спеціаліст ТОВ «Дрон Агрофлот», з доповіддю «Сьогодення у використанні агродронів у сільському господарстві, практичне застосування та налаштування до роботи дрона ТТА». Дуже детально було пояснено конструкцію дрону, алгоритми його налаштування та процедури практичного використання на полях задля виконання низки сільськогосподарських завдань. Варто зазначити, що доповідач разом зі своїм колегою ще до початку засідання занесли в аудиторію справжній дрон і встановили його в якості виставкового зразка. Кожний з присутніх мав змогу роздивитись цей пристрій зблизька та задати питання щодо специфікації й умов використання.

Изображение выглядит как человек, одежда, компьютер, Человеческое лицо

Автоматически созданное описание

Изображение выглядит как небо, мебель, машина, стол

Автоматически созданное описание

Серед ІТ фахівців одними з найпоширеніших напрямів досліджень і розробок є штучний інтелект, машинне навчання, хмарні технології, великі дані. Цього року за цим напрямом виступив керівник центру розробки компанії «Unicorn Ukraine» Роман Гуржій (тема доповіді – «Методи штучного інтелекту, хмарні технології у практичному використанні»). Його питання до аудиторії щодо використання ChatGPT у навчанні або професійній діяльності відразу показало суттєву зацікавленість аудиторії. І як з’ясувалось, згаданий інструмент є затребуваним серед здобувачів вищої освіти та молодих вчених. Доповідач продемонстрував розроблене компанією рішення зі створення схожого додатку для підприємств і організацій, який уможливлює використання власних даних для підтримки роботи працівників, підвищення їх продуктивності тощо.

Изображение выглядит как Человеческое лицо, одежда, человек, очки

Автоматически созданное описание

Аспірант НУБіП України та офіцер Збройних Сил України Олексій Байдур доповів про особливості та передумови організації кіберзахисту ЗСУ. Олексій в своїй презентації вдало висвітлив практичні аспекти методологічних засад і моделей кібероборони в умовах сьогодення.

Изображение выглядит как человек, Человеческое лицо, одежда, стена

Автоматически созданное описание

Наступними доповідачами були магістри факультету інформаційних технологій НУБіП України: Кароліна Кузнюк з темою «Моделі розширення функціональності систем моніторингу комп'ютерних мереж» і Денис Погребняк«Методи розроблення бібліотек компонентів інтерфейсу користувача для веб-додатків».
Магістр Недьошев Максим виступив з оригінальною доповіддю "Методи обробки звукового сигналу при використанні гітари як контролера в веб-орієнтованих застосункаx", в межах якої складні технічні обґрунтування перетинались з певними музичними засадами і власним досвідом гри на гітарі.

Изображение выглядит как человек, одежда, Человеческое лицо, в помещении

Автоматически созданное описание

Изображение выглядит как одежда, человек, Человеческое лицо, стена

Автоматически созданное описание

Жваву дискусію викликала доповідь Семенко Аліни «Методи поширення та аналізу даних у соціальних мережах».

Після пленарних виступів робота конференції продовжилася у форматі секційних засідань. На них молоді вчені представили свої новаторські ініціативи та проекти, спрямовані на вирішення актуальних науково-практичних проблем, висловили свої ідеї та думки. Склад цьогорічних секцій:

  • «Цифрова економіка: інструменти, моделі та методи», модератори – Дмитро Жерліцин та Інна Костенко, кафедра економічної кібернетики, https://nubip.edu.ua/node/136392;
  • «Прикладні інформаційні системи: сучасні методи та засоби розробки», модератор – Вікторія Смолій, кафедра інформаційних систем і технологій;
  • «Засоби сприяння кібербезпеці на апаратному та програмному рівнях», модератори – Валерій Лахно й Андрій Сагун, кафедра комп’ютерних систем, мереж та кібербезпеки, https://nubip.edu.ua/node/136159;
  • «Комп'ютерні системи: Інтернет речей, вбудовані системи, архітектурні платформи», модератори – Вадим Шкарупило і Борис Гусєв, кафедра комп’ютерних систем, мереж та кібербезпеки, https://nubip.edu.ua/node/136159;
  • «Наука про дані: технології OLTP і OLAP, машинне навчання, методи штучного інтелекту», модератори – Белла Голуб і Віктор Кириченко, кафедра комп’ютерних наук, https://nubip.edu.ua/node/136280.

C:\Users\Admin\Pictures\Screenshots\Снимок экрана 2023-10-26 133751.png

C:\Users\Admin\Pictures\Screenshots\Снимок экрана 2023-10-26 134146.png

C:\Users\Admin\Pictures\Screenshots\Снимок экрана 2023-10-26 135117.png

Другий день конференції (27 жовтня) було присвячено постерній сесії магістрів 2 року навчання факультету інформаційних технологій, які мали представити свої наукові наробки в рамках підготовки кваліфікаційних магістерських робіт за освітніми програмами «Комп'ютерні системи і мережі», «Економічна кібернетика», «Програмне забезпечення інформаційних систем», «Інформаційні управляючі системи і технології» та «Комп’ютерний еколого-економічний моніторинг». Більш детально про результати постерної сесії можна подивитись за посиланням https://nubip.edu.ua/node/136324.

Бажаємо молодим вченим наснаги, нових творчих перемог і наукових здобутків, невичерпного ентузіазму й енергії!

 

Володимир Кравченко,
заступник декана факультету
інформаційних технологій з наукової роботи

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook