Бакалаври за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» проходять виробничу практику

11 липня 2023 року

    Наразі всі люди, які перебувають на території України і щохвилинно відчувають на собі психологічний, економічний, соціальний тиск, спричинений повномасштабною війною та її наслідками, починають розуміти важливість професії публічних службовців – людей, які координують діяльність всіх без виключення фахівців і відповідають за все, що відбувається у житті кожного з нас.

  Публічні службовці – це люди, які присвячують своє життя служінню Україні й людям, які мріють жити у вільній, незалежній, квітучій і спроможній країні!
  Публічні службовці органів державної виконавчої влади – це люди, які формують і впроваджують у життя всі реформи на рівні країни, щоб ставало краще і комфортніше жити. Публічні службовці органів місцевого самоврядування – це люди, які працюють в міських, селищних та сільських радах і забезпечують вам надання всіх послуг: від охорони здоров’я, освіти, комунальних послуг до оформлення всіх документів, які супроводжують ваше життя.
  Публічні службовці – це управлінці, які володіють даром об’єднувати фахівців різних професій для того, щоб кожен з них зумів виконати свою частинку роботи, наприклад, землевпорядник реалізувати на території громади раціональне використання і охорону земель; вчитель – мав можливість у сучасній, з потужною матеріально-технічною базою школі навчати дітей; лікар мав можливість належним чином діагностувати і лікувати хвороби, а адміністратор центру надання адміністративних послуг – без жодних затримок і черг надав вам будь-яку довідку чи документ. Все це можливо, якщо публічний службовець має знання та вміння, як управляти і процесом організації роботи, і людьми.
  Звичайно, в НУБіП України з 2001 року почали готувати фахівців для органів влади, тому і бакалаври, і магістри, і аспіранти за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» вже давно мають потужну освітню і матеріально-технічну базу, яка дає можливість отримувати сучасні знання і практичні навички.

 

  Літо – пора практик і третьокурсники роз’їхалися по базах проходження виробничої практики, відповідно до украдених договорів. Частина бакалаврів залишилася у Києві й проходить практику в Секретаріаті Кабінету Міністрів України чи міністерствах. Частина бакалаврів поїхала додому, адже у кожному населеному пункті України є органи публічної влади, які потребують висококваліфікованих і сучасних управлінців.
  Богдан Мисник проходить практику в Секретаріаті Кабінету Міністрів України й говорить, що здобуває безцінний досвід, оскільки долучений до процесу підготовки засідань Кабінету Міністрів України. До його обов’язків входить моніторинг своєчасності подання органами виконавчої влади проектів законів, розпоряджень, постанов та концепцій для їхнього розгляду на засіданні Кабміну. Богдан каже: «Колись мені на очі натрапив вислів Роберта Кіосакі: «Ваш мозок може все! Абсолютно все! Головне, переконати себе в цьому. Руки не знають, що вони не вміють віджиматися, ноги не знають, що вони слабкі. Це знає ваш мозок. Переконавши себе в тому, що ви можете все, ви зможете дійсно все!», – і я в цьому впевнився, коли прийшов на виробничу практику! Я дуже хвилювався чи справлюсь? Але, головне вірити у себе і у свої сили! Знання нам дають сучасні, а щоб закріпити ці знання ми маємо доступ до всіх без виключення рівнів влади. Про це свідчить перелік заключених договорів та меморандумів про співробітництво».

  Нікіта Чернійчук виробничу практику проходить у Вищій школі публічного управління, де здобуває навички забезпечення організації неперервного навчання для державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад. На фото Нікіта разом з усім колективом Вищої школи публічного управління та головою Національного агентства України з питань державної служби Наталією Алюшиною, яка завітала обговорити питання розвитку партнерства на міжнародному рівні у сфері професійного розвитку посадових осіб місцевого самоврядування.

 

  Вікторія Грицай проходить практику у Миронівській міській раді Обухівського району Київської області. «Я вивчаю організаційну структуру міської ради, взаємозв’язки між структурними підрозділами виконавчого комітету. Знайомлюся з завданнями, які спрямовані на виконання Плану відновлення України. Я розумію, що публічні службовці – це люди, які є двигунами відновлення України, людьми, які повертають життя у всі деокуповані території України. А на територіях, які оминула навала окупантів, завдяки публічним службовцям генерується економічний потенціал для відновлення тих територій, які постраждали від війни найбільше», – сказала Вікторія.

  Та не всі наші студенти пішли на практику, деякі перевелися на індивідуальну форму навчання і пішли боронити рідну землю зі зброєю у руках. Богдан Райко долучився до «Азову» і говорить, що спочатку звільнить від окупантів свою рідну Запорізьку область, а потім, на посаді публічного службовця, буде вдихати життя у деокуповані територіальні громади.

  Ми бажаємо студентам успішного проходження виробничої практики, набуття професійних навичок! І нехай якнайшвидше окупанти покинуть територію України, а студенти повернуться в аудиторії, адже для відновлення України потрібні фахівці з сучасними, інноваційними знаннями, саме такі знання і дає Національний університет біоресурсів і природокористування України!

Богдан Мисник,
бакалавр 3 курсу за спеціальністю
«Публічне управління та адміністрування»
Ірина Грищенко,
доктор наук з державного управління,
керівник виробничої практики

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook