Керівники структурних підрозділів розглянули перспективи розвитку науки в університеті

3 лютого 2015 року

 3 лютого продовжив свою роботу триденний семінар-навчання для керівників структурних підрозділів університету. Цього разу він був  присвячений науковій складовій.

 
Перед початком семінару ректор Станіслав Ніколаєнко проінформував присутніх про план роботи на поточний місяць. Так, завтра завершиться навчання керівників. На 11-те лютого запланована нарада із завідувачами кафедр. Наступного дня директори ННІ звітуватимуться за минулий рік. А вже 20 лютого відбудеться засідання вченої ради та конференція трудового колективу університету. Напередодні пройде розширене засідання ректорату.
 
 
Потому перейшли до розгляду питань, передбачених програмою семінару. 
 
Про стан і перспективи розвитку науки в університеті розповів перший проректор Ігор Ібатуллін. Наука, як зазначив Ігор Ілліч, є основною і пріоритетом у підготовці кадрів вищої кваліфікації. Він звернувся до статті 65 Закону України «Про вищу освіту», за якою наукова, науково-технічна та інноваційна діяльність у вищих навчальних закладах є невід’ємною складовою освітньої діяльності.  Після цього представив присутнім динаміку фінансування науки в Україні, усереднені витрати на одного дослідника за рубежем в порівнянні з Україною, світовий досвід механізмів фінансування науково-технічних робіт та інше.
 
 
Також перший проректор проаналізував участь вчених НУБіП в науковій діяльності. За його словами, у 2014-му порівняно із попередніми роками цей показник зменшився. Далі мова йшла про фінансування науково-дослідних робіт.  У зв’язку із переходом університету до сфери управління Міністерства освіти і науки України,  змінилися принципи фінансування. Принагідно, Ігор Ібатуллін зазначив, що в минулому році для аграрних вишів було створено спеціальну секцію Наукової ради МОН. Відтак, науково-дослідні  проекти наших вчених здобули бюджетне фінансування.
 
Основне завдання сьогодні, - наголосив Ігор Ілліч, - розробка тематики наукових досліджень, яка відповідала б реальним потребам  відповідної галузі.  Результатами таких дослідних робіт мають стати впровадження у виробництво.
 
 
Також перший проректор звернув увагу на те, що відповідальність за підготовку аспіранта і дисертаційну роботу й надалі покладатиметься на наукового керівника та кафедру. Невпорядкованість тематик дисертаційних робіт та недбале відношення до підготовки аспірантів гальмує науку. Тому розробляється комплекс заходів, спрямованих на підвищення якості підготовки наукових кадрів. По-перше, це стосується високого наукового рівня і новизни дисертації. По-друге, недопущення плагіату дисертаційних робіт. А ще результати наукових досліджень повинні мати практичне застосування. На перспективу планується  перехід від екстенсивної моделі розвитку науки до інтенсивної. 
 
Йшлося й про інші завдання, які стоять перед наукою. Всі вони відображені в програмі «Голосіївська ініціатива - 2020».
 
 
Окремо Ігор Ібатуллін спинився на плануванні обсягу фінансування на наступний рік за принципом врахування ефективності наукової діяльності. 
 
Активну участь в обговоренні перспектив ініціативних тематик, європейської науки, створення в окремих підрозділах бази лабораторій для проведення досліджень взяли декани факультетів Микола Цвіліховський, Микола Доля, директори ННІ Петро Лакида, Володимир Козирський, директор Українського НДІ сільськогосподарської радіології Валерій Кашпаров, професор Іван Ковальчук
 
 
Про механізми та форми виконання досліджень в університеті відповідно до чинного законодавства розповів начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко. Він дав пояснення науковій, науково-технічній та інноваційній діяльності і проаналізував нормативно-правові акти, що регламентують сферу науки. Зокрема, акцентував увагу на Законі України «Про наукову і науково-технічну діяльність».
 
 
Також Володимир Отченашко проінформував про законодавче регулювання планування та організації науково-дослідних робіт, їх фінансування. Звернувшись до основних положень Закону України «Про вищу освіту», наголосив: контроль за науковою діяльністю викладачів здійснює керівник кафедри. Ще одним важливим моментом, про який йшла мова, - повноваження вченої ради, робочих та дорадчих органів в контексті виконання науково-дослідних робіт. Так, відповідно до вище зазначеного закону вчена рада університету має затверджувати пріоритетні напрями наукових досліджень. Новацією є й те, що рішення про відрахування аспіранта приймається за погодженням із науковим товариством, тобто радою аспірантів. 
 
 
Учасників семінару ознайомили і з порядком оформлення та ведення документації з науково-дослідної тематики, процедурою проведення конкурсного відбору наукових робіт. Інформацію про це надала начальник науково-організаційного відділу Вікторія Самсонова
 
 
 
В свою чергу, начальник планово-фінансового відділу НДЧ Валентина Шостак повідомила про основні вимоги до оформлення документів фінансової звітності за науково-дослідними тематиками.
 
 
 
Перелік наукових видань університету, зокрема, тих, що входять до наукометричних баз, представила начальник відділу науково-технічної інформації Наталія Шевченко. Вона зазначила, що наразі ведеться робота щодо переатестації тих фахових видань, термін яких спливає у 2015-му. За її словами, у минулому році зменшилася кількість наукових публікацій. А ще – потрібно попрацювати над підвищенням цитованості науково-педагогічних працівників університету. Йшлося також про систему рецензування, порядок підготовки і випуску наукових видань та популяризацію результатів науково-технічних заходів в інтернет-просторі. Пропонується після завершення кожної конференції публікувати на офіційному сайті вишу  її результати.  
 
 
Крім того, на семінарі обговорювалися особливості прийому на навчання до аспірантури і докторантури  університету, перспективи участі науковців НУБіП України в програмі «Горизонт-2020». Також начальник відділу наукової атестації Сергій Грищенко проінформував про порядок розгляду і захисту дисертацій у нашому виші. А начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій Василь Туринський повідомив про особливості наукового супроводу діяльності навчально-дослідних господарств університету.
 
 
Ольга Наконечна
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook