Природокористування і якість життя - поради лікаря: вегетаріанці, м’ясоїди та депресія
![](http://nubip.edu.ua/sites/default/files/imagecache/w200/zagruzheno_3_3_0_0_3_0.jpg)
Аналіз результатів Національного повздовжнього дослідження здоров’я дорослих дозволив бразильським дослідникам зробити не дуже поширені останнім часом висновки.
З’ясувалось, що учасники дослідження, які споживали м’ясо, мали вдвічі менше епізодів депресії порівняно з вегетаріанцями.
Ось інші цікаві висновки авторів дослідження:
- Більша кількість епізодів депресії радше не пов’язана безпосередньо з харчуванням, вона скоріше може бути зумовлена низкою інших факторів, включаючи особливості соціального досвіду вегетаріанців.
- Непоодинокими є випадки, коли депресивні стани є однією з причин вибору вегетаріанських моделей харчування.
- Відчуття провини, яке пов’язане зі споживанням продуктів м’ясної індустрії, може бути спільним фактором для депресії та відмови від тваринної їжі.
- Перехід на вегетаріанське харчування часто впливає на взаємовідносини людини зі своїм звичним колом спілкування та на залучення у соціальні активності, а також може бути причиною докучливих жартів, або інших форм остракізму.
- Ймовірно, концентрація нанегативних думках, зокрема, враження від відео щодо поводження з тваринами, можуть бути потужним чинником депресивних станів.
- Рішення не залишатись серед тих, хто зумовлює попит на тваринницьку продукцію, є одним із ключових для переходу на вегетаріанську модель харчування.
- Слід зазначити, що Бразилія традиційно є «м’ясною» країною, населення якої споживає багато продукції тваринницької та м’ясопереробної галузей. Попри значне зростання поширення вегетаріанства, лише 0,5% населення відмовились від споживання м’яса.
Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії