Перші результати навчання студентів освітніх програм “Економічна кібернетика” та “Цифрова економіка”

12 вересня 2022 року

     Вже традицією для колективу кафедри економічної кібернетики факультету інформаційних технологій та її майбутніх випускників стали відкриті заняття за результатами перших вивчених тем в рамках дисципліни “Цифрова економіка”, основною ціллю яких є обмін науковими ідеями та мотивація до професійного розвитку студентів. 9 вересня 2022 року відбулося вчетверте така тематична зустріч. До студентів звернулися гаранти освітніх програм - заступник декана, доцент Клименко Наталія Анатоліївна, а також завідувач кафедри, професор Жерліцин Дмитро Михайлович.

 

    Студенти 2 курсу освітніх програм “Економічна кібернетика” та “Цифрова економіка” підготували та представили свої наукові доповіді, а далі ділилися своїм баченням щодо подальшого свого дослідження, обмінювалися думками, відповідали на питання один одного та звичайно питання від викладачів.

     Кожен із студентів на першому занятті з цифрової економіки обрав країну для дослідження, провів протягом 2 тижнів короткий аналіз її поточного стану економічного розвитку та впливу цифровізації на економіку країни в цілому та окремі її сектори.

     В процесі підготовки доповідей студенти мали навчитися працювати з відкритими datasets, серед яких World Bank Open Data, OECD та державні сервіси статистики країн, які досліджували.

     Також студенти познайомилися з показниками розвитку цифрової економіки та проаналізували основні індикатори впливу, серед яких інфраструктура, людський капітал, політичне та економічне становище тощо.

     Серед завдань також було навчитися працювати з форматом даних csv, який є одним з найбільш використовуваних в західноєвропейських країнах та їх відкритих Data Banks, з чим студенти успішно справилися.

 

     Звичайно до студентів прозвувало багато запитань. Відбувся важливий обмін досвідом та науковими думками. Для багатьох українців життя змінилося таким чином, що багато-хто протягом останніх пів року зміг здійснити порівняльний аналіз якості життя та роботу різних секторів економіки різних країн на особистісному рівні, навіть не бажаючи того навмисне. Хоча в завданнях не звучало здійснення порівняльного аналізу, проте саме ця тематика природньо стане найбільш ймовірною для зустрічі колективу кафедри зі студентами наступного разу, адже вже кожен відчув якість життя в Україні, особливості роботи її секторів економіки, та ймовірно цифрову трансформацію, яка відбувається просто “на очах” швидкими темпами, а наші фахівці є цінними у всьому світі. Поряд з цим, це лише старт, де українські фахівці та українська економіка мають розвиватися, щоб стати дійсно успішними, а для цього потрібно прикладати постійні зусилля.

 

Колектив кафедри вдячний студентам за такі якісно підготовані доповіді, інтерес та бажає успішного навчального року, професійного зростання та звичайно мирного, переможного неба над головою!


Інна Костенко,
старший викладач кафедри економічної кібернетики

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook