У землевпорядників триває захист кваліфікаційних магістерських робіт

10 грудня 2021 року
     Традиційно грудень – останній місяць року і час підсумків. Так і у наших магістрів. Але результати, які вони сьогодні представлять на розгляд екзаменаційної комісії, мають важливе значення для їхньої подальшої професійної кар'єри.

     З 7 грудня триває захист кваліфікаційних магістерських робіт для денної форми навчання. Далі естафету прийматимуть заочники. І завершить роботу екзаменаційна комісія з підсумкової атестації здобувачів освітнього ступеня магістр за спеціальністю 193 Геодезія та землеустрій 9 грудня 2021 року.
     Майже у повному складі майбутні фахівці представляють свої дослідження. Усі етапи роботи над магістерським дослідженням відображено на офіційному сайті у портфоліо здобувачів другого рівня вищої освіти (https://nubip.edu.ua/node/51828).
     За наказом ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка створено екзаменаційну комісію, яку очолює завідувач кафедри економічної теорії, професор Микола Талавиря. У її складі також декан факультету землевпорядкування професор Тарас Євсюков та завідувачі кафедр професори Ольга Дорош та Іван Ковальчук. Захисти тривають в очному форматі з дотриманням карантинних умов. У перший день на прилюдний захист кваліфікаційних робіт завітав проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку, професор Сергій Кваша і побажав здобувачам успішного захисту.

  

     Перша десятка магістрів презентувала цікаві роботи. Теми досліджень були актуальними, більшість з них викликали інтерес у виробничників, а деякі результати будуть покладені в основу подальших наукових досліджень. Зокрема робота Яніни Степчук під керівництвом доцента Івана Опенька вже має певну апробацію, адже її працю оцінили на Всеукраїнському студентському конкурсі наукових робіт у Львові, де магістрантка стала переможницею. Тема присвячена аналізу лісових землекористувань в Україні в умовах децентралізації.
     Проблему земельних спорів та землевпорядного їх вирішення дослідив Павло Єремейчук (керівник – професор Андрій Мартин). Ще й досі великою популярністю користуються теми, де об'єктами дослідження є сільськогосподарські землі. Зокрема магістри досліджують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь, заходи з охорони земель, проводять геоінформаційний моніторинг малопродуктивних та порушених земель тощо.

     Не обходять увагою і забудовані землі. Особливо, якщо населені пункти, на які студенти розробляли містобудівну документацію, мають деякі особливості. Наприклад – пам'ятки охорони культурної спадщини чи землі заповідного фонду. Режим використання цих територій має певні обмеження. Отож у своїх роботах доповідачі обґрунтовували їх та надали свої пропозиції з подальшого використання, реєстрації обмежень у Державному земельному кадастрі.
     Перші дні захистів пройшли насичено, цікаво, а часом й дискусійно. Було багато питань від членів комісії.

     Приємно відзначити, що здобувачі ведуть професійну дискусію, відстоюючи свою позицію з точки зору фахівця, який має певний досвід. І це не випадковість. Адже випускники НУБіП затребувані на ринку праці, які ще під час навчання мають можливість працювати за фахом (за сумісництвом).

Наталія Мединська,
в.о. завідувача кафедри земельного кадастру

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook