GLOBALG.A.P. TOUR ЛАТВІЯ – В КОНТЕКСТІ БЕЗПЕКИ ТА СТІЙКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ СИРОВИНИ

June 26, 2019
Латвія, м. Елгава, Латвійський університет наук про життя та технологій

Попит на GLOBALG.A.P. сертифікацію первинних виробників зросте в усьому світі взагалі та Прибалтиці зокрема. Саме попит на GLOBALG.A.P. сертифікацію був в контексті обговорення серед 160 делегатів GLOBALG.A.P. TOUR, який відбувся нещодавно в Елгаві, неподалік від Риги, на території Латвійського університету наук про життя та технологій.

Захід відкрила Ірина Пілвер, ректор Латвійського університету наук про життя та технологій. Вона зазначила, що в Латвії широко поширена цілеспрямована стабільність та знання про безпеку харчових продуктів, а також сільськогосподарські та харчові технології. Крістіан Мюллер, генеральний директор GLOBALG.A.P. додав, що за підтримки нового партнера по країні, Латвійського сільського дорадчого та навчального центру, був закладений фундамент для загальнонаціонального прийняття GLOBALG.A.P. На конференції були визначені цілі сертифікації для корпоративного бренду мереж роздрібної торгівлі Rimi для забезпечення якості на 90%, а для соціального забезпечення на 100% з кінцевим терміном до 2020 для постачальників і виробників продуктів харчування.

GLOBALG.A.P. сертифікат може бути отриманий виробниками рослинної і тваринної продукції, складами для зберігання готової продукції, роздрібними мережами та дистриб'юторами, аквакультурними господарствами. Більше 200 000 виробників у 135 країнах світу отримали сертифікат GLOBALG.A.P. Більше 600 продуктів можуть бути сертифіковані.

У GLOBALG.A.P. TOUR взяли участь міжнародні учасники з Литви, Естонії, України та Польщі.

Україну на заході представила доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції НУБіП України к.т.н. Юлія Слива. Під час конференції були представлені здобутки НУБіП України та Проекту USAID «Агросільрозвиток» щодо навчання фахівців, розроблення методичних настанов щодо впровадження вимог GLOBALG.A.P. для виробників ягід, в садівництві, овочівництві та картоплярстві для України.

  

Надзвичайним видався другий день заходу. Учасники GLOBALG.A.P. TOUR мали можливість ознайомитись із процедурами закупівлі продукції мережі Rimi та відвідати надзвичайне агропідприємство GETLINI EKO, яке займається вирощуванням овочів в теплицях. Цікавим є той факт, що теплиці розташовані біля полігону для тимчасового зберігання сміття. Сміття, після сортування, слугує біопаливом для опалення тепличного комплексу в холодну пору року.

В цілому, враження від GLOBALG.A.P. TOUR в Латвії залишились лише позитивні. Подяка організаторам за чудову організацію, проведення заходу та можливість обмінятись досвідом!

 

Юлія Слива,

доцент кафедри стандартизації та

сертифікації сільськогосподарської продукції

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook