Змінюємо підходи до профорієнтаційних заходів!

May 6, 2019

Профорієнтаційна робота зі школярами має бути результативною!
Саме таке завдання поставив перед колективом факультету землевпорядкування декан Тарас Євсюков ще минулого серпня на стартовій у навчальному році вченій раді. Адже, не секрет, що банальне відвідування шкіл з «сухими» розповідями «які ми хороші» нікому вже не цікаві. Учні, перевтомлені від подібних розповідей. В найкращому випадку ввічливо пропустять повз вуха подану інформацію і на другий день забудуть, хто до них вчора завітав.


Як зацікавити потенційного абітурієнта? Як розкрити усі переваги спеціальностей саме в НУБіП, а не іншому столичному чи закордонному виші?


Звісно, задача не з легких. Проте, факультету землевпорядкування НУБіП є що показати і є чим пишатися. Мало хто зі школярів розуміє тонкощі спеціальності «Геодезія та землеустрій», тому викладачі мусять досить детально все пояснити і продемонструвати.
Тож останнім часом, найбільшою популярністю користується виїзний майстер-клас з використання безпілотників. Десятки шкіл і коледжів з початку навчального року прийняли у себе на базі такі заняття, про що ми вже неодноразово оповідали на офіційній сторінці.


І ось такий незвичайний урок отримали учні Голосіївського ліцею №241 міста Києва. Декан факультету Тарас Євсюков та доцент кафедри землевпорядного проектування Олександр Чумаченко продемонстрували усі можливості сучасного приладу, а школярі отримали знімки свого рідного ліцею з висоти пташиного польоту і звісно ж свої.

А наступного дня у шкільному середовищі тривали обговорення можливостей «чудо-птаха», і де можна навчитися ним керувати.
Користуючись можливістю, Тарас Олексійович люб’язно запросив учнів відвідати НУБіП. Оскільки інформацію про університети та факультет молодь вже почула напередодні, при першій зустрічі, було вирішено показати й інші «родзинки» нашого навчального закладу. Ботанічний сад, Музей лісових звірів і птахів, спортивний корпус, величні споруди архітектора С. Дяченка справили неймовірне враження на школярів, і хоча Ліцей розташований відносно неподалік від університету, проте мало хто відвідував територію НУБіП раніше, і детально знайомився з перспективами навчання тут.

Привітливо зустріли ліцеїстів колеги з ННІ лісового і садово-паркового господарства – завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук і доцент цієї кафедри Марія Шевчук. Марія Олександрівна провела школярів таємничими доріжками ботанічного саду, продемонструвала їм таксаційний майданчик, ліцеїсти встигли послухати цікавий урок в екокласі та дізналися багато нового про флору і фауну України. Допитливі учні задавали багато питань господарям ботсаду. А щоб відповісти на одне з них (Звідки походить назва дерева тис?) довелось залучати фахівців філологів бо практично вся наукова література стверджує, що етимологія цього слова неясна. Але ж хіба це можна пояснити п'ятикласнику? Тож тепер, завдячуючи проф. Марчук Л.М., учні знають, що назва цього дерева походить з індоєвропейського Tig (або teg| tog), що означає "товстий, густий". Яке згодом перейшло в латину taxus "тис", або ще співвідносять з польським cigieds "чаща", грецький переклад як лук (зброя).

А на завершення подорожі ботсадом завідувач кафедри Юрій Марчук із своєю командою підготували для школярів сюрприз – на згадку про свій перший візит до Ботанічного саду НУБіП п'ятикласники власноруч висадили Сосну румелійську (балканську). Як зазначив Юрій Миколайович, тепер це дерево посаджене Вашими руками і його Ви будете показувати своїм батькам, діточкам, внукам, а можливо й правнукам, а воно завжди нагадуватиме Вам ту мить, коли Ви вперше завітали до НУБіП.

Потому на школярів чекала зустріч із заступником завідувача кафедри лісівництва Наталією Пузріною та завідувачем лабораторії Сергієм Шевченко у Музеї лісових звірів та птахів ім. професора О.О. Салганського. Незабутні враження залишилися після його відвідування. Сергій Шевченко розповів дуже багато цікавого про жителів лісу, учні ознайомилися з колекціями опудал птахів і ссавців, пташиних гнізд і яєць, рогів копитних, а також скелетів, тушок, хутра.

Анна Таран, класний керівник школярів, була приємно вражена побаченим та з задоволенням прийняла запрошення завітати до НУБіП ще. Анна Вікторівна висловила слова вдячності за організацію і проведення екскурсій до Ботанічного саду та Музею звірів і птахів. Це було цікаво і пізнавально, зазначила вона. А окрема дяка за можливість посадити наше класне дерево у ботанічному саду. Це чудова нагода відвідувати сад знову і знову, щоб спостерігати як вона зростає.

Школярі приємно і корисно провели час, задавали безліч запитань, робили знімки на фоні неймовірних пейзажів Ботанічного саду та Музею звірів і птахів, а дехто обіцяв повернутися в стіни НУБіП вже студентом.

Ласкаво просимо!

 

Наталія Мединська,
доцент кафедри земельного кадастру
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook