295 років тому народився філософ та економіст Адам Сміт

5 June 2018, 18:04

295 років тому, 5 червня 1723 року, народився відомий шотландський вчений Адам Сміт. Мало хто згадує, що світоч класичної політичної економії, автор трудової теорії вартості, починав свій науковий шлях як філософ. Навчаючись в Оксфорді, він познайомився з філософією Д. Юма, під впливом якої згодом пише книгу «Теорія моральних почуттів».

Надалі, в його найвідомішій книзі «Дослідження про природу і причини багатства народів» він розгортає право особистої свободи індивіда до філософського підґрунтя економічного лібералізму. Згідно його концепції суспільство – це асоціація вільних приватних власників, що в умовах розподілу праці переслідують свій приватний інтерес. Конкуренція тут повинна забезпечувати свободу особистості. Сміт захищає принцип невтручання (laissez-faire), який засуджує вторгнення в вільну гру ринкових сил - «невидима рука ринку» скеровує всі різноманітні дії до загальної суспільної користі.

Коли Адам Сміт подорожував Європою, він  познайомився і багато спілкувався з Д'Аламбером, Гольбахом, Гельвеція, Вольтером. У 60-х роках А. Сміт зробив численні нариси з філософських, у тому числі натурфілософських проблем - їм судилося побачити світ лише після його смерті (1795 р. вийшли «Есе на філософські теми», а в 1896 р. - лекції, читані в 1763 р.)

Ідеї Адама Сміта відіграли значну роль в історії та сьогоденні. Вони вплинули не тільки на сучасну економічну теорію та неоліберальну ідеологію. Відомо, що К.Маркс високо цінував досягненні Сміта і діалектично розвивав його політекономічні погляди. В умовах сучасних економічних криз сучасні теоретики змушені все частіше звертатися до класиків, щоб будувати стратегії майбутнього. Саме тому у своїх лекціях викладачі кафедри філософії висвітлюють ідеї Адама Сміта для студентів усіх, не тільки економічних спеціальностей.

 

 

Андрій Самарський,
ст. викл. кафедри філософії

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook