Завідувач кафедри педагогіки професор Руслан Сопівник: «Мусимо не лише готувати висококваліфікованих фахівців, а й дбати про моральне здоров’я молоді»

January 22, 2018

Ми продовжуємо наше спілкування із завідувачами кафедр напередодні всеуніверситетської наради, аби дізнатися чим живуть колективи, які вони очолюють, яким був для них рік 2017-й і плани на 2018-й. Сьогоднішня наша розмова із завідувачем кафедри педагогіки Руслана Сопівника.

 
- Руслане Васильовичу, то яким же був 2017 рік для вашого колективу? Чим запам'ятався?
 
- Рік розпочався дуже гарно: ми переїхали у відбудований 3-й навчальний корпус, за що дуже вдячні керівництву університету, гуманітарно-педагогічного факультету, а також колегам і студентським трудовим загонам, які долучилися до відновлення приміщень корпусу.
 
Колектив кафедри провів значну роботу щодо відкриття нової спеціальності  «Професійна освіта» (технологія виробництва і переробки продукції сільського господарства), у зв’язку із чим нам вдалось поповнити контингент студентів випускових спеціальностей ще однією академічною групою. За активну позицію, сприяння і допомогу у реалізації нашого починання ми вдячні ректору університету, професору нашої кафедри Станіславу Ніколаєнку та декану гуманітарно-педагогічно факультету Василю Шинкаруку.
 
Думаю, найкраще про якість надання освітніх послуг свідчать досягнення наших вихованців на Всеукраїнських студентських олімпіадах. 2017 виявився у цьому плані успішним: третьокурсниці Ірина Ткаченко і Марина Шульга здобули два третіх місця на Всеукраїнській олімпіаді з педагогіки. Хочу подякувати усім, хто долучився до їхньої підготовки, зокрема доцентам кафедри педагогіки Світлані Виговській, Лесі Маценко.
 
У травні 2017 року викладачі кафедри педагогіки та колеги з інших кафедр нашого факультету і університету разом із інститутом Молекулярної біології та генетики НАН України успішно провели міжнародний науково-практичний семінар «Розвиток вищих духовних потреб особистості в контексті формування здорового способу життя». Він привернув увагу учасників та широкої громадськості до проблем здоров’я, морального виховання. Це дуже актуальна тема, адже здоров’я є найвищою цінністю, передумовою успішної праці і навчання членів університетського колективу. Мусимо дбати також  про моральне здоров’я, поважати оточуючих, культивувати антистресові методики, знаходити час для відпочинку і духовних потреб.
 
Кафедра педагогіки є випусковою для спеціальностей «Освітні, педагогічні науки» та «Професійна освіта». Наприкінці 2017 року навчання тут закінчили 41 магістр і 38 спеціалістів, які отримали педагогічну освіту і право викладати у закладах вищої освіти.
 
Хочу принагідно подякувати усім колегам за результативну працю, а колективу гуманітарно-педагогічного факультету та університету - за співпрацю.
 
- А чого очікуєте від 2018 року? 
 
- Перш за все сподіваємось, що у нашій країні наступить довгоочікуваний мир і спокій. 
 
2018 рік є знаковим для нас, оскільки НУБіП України відзначає своє 120-річчя. У зв’язку з цим колектив кафедри педагогіки візьме активну участь у різних заходах, присвячених ювілею вишу, зокрема, у підготовці і проведенні міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційні методики професійного навчання і сучасні педагогічні технології в умовах реформування ринку освітніх послуг», яку організовуємо спільно з Інститутом професійної освіти і освіти дорослих НАПН України на базі нашого університету.
 
Але найголовнішим нашим завданням залишається активна профорієнтаційна робота. Протягом 2017 року науково-педагогічні працівники кафедри педагогіки та студенти її випускових спеціальностей відвідували різноманітні заклади освіти для залучення абітурієнтів на навчання до нашого університету. Нам вдалося на випускові спеціальності кафедри у 2017 році набрати на навчання майже 90 студентів, 26 із яких здобувають освіту на умовах договору. Сподіваємось, що у 2018 році наші студентські лави поповняться, що дозволить не лише зберегти існуючий кадровий склад кафедри, а й поповнити його. 
 
- Які найближчі плани і найбільш перспективні напрями розвитку?
 
- Перспективними напрямами розвитку кафедри вважаю посилення публікаційної активності, зокрема у виданнях, які входять до науково-метричних баз Scopus та Web of Science (до речі, у 2017 році учені нашої кафедри опублікували 5 статей у виданнях, що індексуються у Scopus та Web of Science), розроблення нових електронних навчальних курсів (зокрема, з тих дисциплін, які читаються вперше у зв’язку із відкриттям нової спеціальності), підвищення педагогічної майстерності молодих викладачів НУБіП України шляхом організації і проведення науково-методичних семінарів для наставників академічних груп, а також «Школи молодого педагога». А ще - покращання якості навчально-виховної роботи на випускових спеціальностях кафедри педагогіки (зокрема організація і проведення практик у співпраці з радою роботодавців) та завоювання нашими студентами призових місць на Всеукраїнських студентських олімпіадах з професійної освіти і педагогіки; відкриття нових спеціальностей, затребуваних ринком освітніх послуг; розробку наукових проектів для участі у конкурсах бюджетного фінансування та грантових програмах.
 
Розмовляла Ірина Білоус
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook