Факультет тваринництва та водних біоресурсів дав старт звітній кампанії підрозділів університету

January 18, 2018

   17 січня в університеті звітом декана факультету тваринництва та водних біоресурсів Вадима Кондратюка стартували звіти усіх підрозділів за 2017 рік.

  

     Традиційно здобутки, з якими завершили минулий рік та плани на поточний, заслухано на зборах колективу факультету. За словами доповідача – Вадима Кондратюка, та судячи із тих результатів, про які він говорив, факультет не просто розвивається, а є одним із кращих за основними показниками в університеті та лідером у підготовці фахівців для АПК. Якщо конкретніше, то в порівняння з попередніми роками вдалося наростити контингент студентів до 952 осіб, що стало можливим за рахунок важкої щоденної профорієнтаційної роботи колективу. Як наслідок, збільшилася кількість і викладачів.

     Ще одним важливим результатом роботи факультету є поліпшення матеріально-технічної бази: лекційних, лабораторій, гуртожитку – всього не перелічити. І це не якісь косметичні чи поверхневі роботи. Рівень приміщень відповідає сучасним європейським аудиторіям. І це в умовах кризи та з мінімальним залученням державних коштів. Щодо лабораторій, то їх кількість не змінилася, але абсолютно всі вони задіяні в навчальному процесі та суттєво покращується їхнє оснащення відповідно до існуючих вимог.

     Суттєвим доробком стало збільшення кількості публікацій у Scopus та WoS з 9 до 23. Зріс і індекс цитування науковців факультету. А кількість атестованих ЕНК – на рівні 62%, до речі, дві кафедри мають цей показник на рівні 100%. Інші ж одразу отримали завдання завершити роботу до кінця навчального року. 
     А завдяки проведенню на високому рівні всеукраїнських студентських олімпіад за двома спеціальностями, що на факультеті, два роки поспіль і в цьому теж НУБіП знову прийматиме учасників обох олімпіад. А щодо результатів участі у них і успіхів студентів, то тут факультет тваринництва та водних біоресурсів – лідер. 
     Досягнення студенти мають і на конкурсах наукових робіт. А в університетському рейтингу спортивно-масових заходів факультет з 16 місця тепер на восьмому. І факультет – єдиний, студенти якого живуть не більше трьох-чотирьох в одній кімнаті. У свою чергу це звело практично до мінімуму кількість порушень правил внутрішнього розпорядку.

     Говорячи про науку на факультеті, то тут виконуються і державні тематики, і господоговірні, і ініціативні. Хоча термін деяких вже завершується. Натомість отримано грант у співпраці з іншими зарубіжними партнерами, обсяг фінансування якого близько 1 мільйона євро. Його керівник – професор факультету Андрій Гетя. Однак кафедрам треба звернути увагу на діяльність госпрозрахункових підрозділів, заохочувати до навчання в аспірантурі та докторантурі. Кожен професор повинен готувати хоча б одного аспіранта в рік, підкреслив Вадим Кондратюк.

  

  

     Доповідач окремо зупинився на питанні практичної складової освітнього процесу. І якщо з навчальною практикою все гаразд, то підготовка студентами звітніх документів за результатами виробничої і власне контроль з боку викладача за її проходженням, вимагає перегляду програм практики та поліпшення її організації. До речі, саме практичній підготовці, як зауважив декан, буде присвячений цей рік. 
     Мова йшла і про міжнародну діяльність. Позиція декана така: від кожного міжнародного заходу має бути якийсь продукт для кафедри, факультету.
     Вадим Кондратюк закцентував також на необхідності проведення профорієнтаційної роботи, хоча факультет є лідером по набору студентів у 2017 році. Так, кожен викладач прозвітує найближчим часом про проведену профорієнтаційну роботу. 
     А результати анкетування першокурсників факультету до початку навчання і після першого семестру говорять про таке: 60% студентів обрали спеціальності завдяки батькам, родичам, друзям, ще 35% через офіційний сайт університету. 
     Анонімне опитування випускників свідчить про високий рівень викладання фахових дисциплін. Ще однією приємністю є те, що коефіцієнт рейтингу факультету зріс із 1,57 до 1,94. А це – третє місце по університету.

     Що стосується основних завдань для колективу факультету, крім вже перелічених, Вадим Кондратюк виокремив такі: нарощування контингенту студентів до 1500 осіб, продовження створення сильної матеріальної бази, підготовка достойної викладацької зміни, поліпшення освітнього процесу, створення декількох лабораторій та реконструкція лабораторії конярства тощо.

  

     Участь в обговоренні звіту взяли професори Микола Кривенок, Микола Євтушенко, доцентМикола МаценкоМикола ПовозніковАндрій Гетя, голова студентської організації факультету Ярослав Костенко. Вони позитивно оцінили роботу колективу і запропонували схвалити звіт.

 

  

  

  

     Так оцінила роботу колективу начальник навчально-методичного відділу Лариса Кліх. З-поміж інших вона виокремила два завдання, на які треба сконцентруватися колективу: профорієнтація і надалі забезпечення набору студентів та виконання заходів на підтвердження статусу дослідницького університету.

     Потому збори трудового колективу затвердили звіт декана Вадима Кондратюка та обрали делегатів на конференцію трудового колективу університету.

Ольга Наконечна

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook