Харківські студенти перемогли в конкурсі NASA розробивши систему виявлення лісових пожеж

May 26, 2017

 Харківські студенти перемогли в конкурсі NASA розробивши систему виявлення лісових пожеж

 

На Хакатоні NASA (форумі розробників) в Кропивницькому перемогла команда харківських студентів-програмістів «SpaceTeam», яка представила проект, що допоможе ефективно боротися з лісовими пожежами, пише kr.depo.ua.
Студенти Ніл Лучко, Ілона Зелінка, Богдан Голощапов, Ярослав Бершадський і Дмитро Кухаренко навчаються на кафедрі комп'ютерних систем та мереж Національного аерокосмічного університету «ХАІ». Прототип системи виявлення пожеж у лісі, який переміг у Хакатоні, дав їм шанс потрапити на міжнародний етап конкурсу і поборотися за участь в одному з запусків на мисі Канаверал (США, штат Флорида).
Роботу своєї системи виявлення пожеж студенти зняли на відео: розпалили багаття, показали датчик і сайт, які збирають сигнали про пожежу. Портал на даний момент знаходиться на етапі розробки і не доступний широкому загалу.
Принцип роботи винаходу простий: в лісі або навколо торфовищ розміщуються датчики, які фіксують температуру, вологість і задимленість. Якщо котрийсь із показників перевищено, датчик відправляє дані на концентратор, a вже звідти сигнал спрямовується на сервер. Згодом повідомлення про задимленість чи пожежу з’являється й на сайті.


«Веб-сторінка буде доступна не тільки лісовому господарству або рятувальникам, a й всім людям. На карті можна буде побачити всі розміщенні датчики в лісі, a також метрологічні дані за різні періоди часу – 5, 10, 30 днів. На порталі можна буде подивитися радіус пожежі і напрямок вітру, a також дізнатися, як безпечно покинути ліс, якщо там почалася пожежа», – говорить Ніл Лучко.
Дізнатися про пожежу в лісі можна буде й на смартфоні – харків’яни розробили спеціальний додаток для Android. Студенти акцентують увагу на виявленні пожеж на ранніх стадіях, тому вважають, що датчики слід встановлювати на відстані 30 см від землі, щоб тут же дізнаватися про найменшу задимленість. Датчики передаватимуть сигнал про пожежу на 12-кілометрову відстань.

 

 

Інформацію опубліковано на сайті - eco town

Посилання на публікацію - http://ecotown.com.ua/news

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook