Відкрита лекція з дисципліни «Крафтове виробництво продуктів з рослинної сировини»

18 April 2024, 19:50
НУБіП

16 квітня 2024 року відбулася відкрита лекція доцента кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика з дисципліни «Крафтове виробництво продуктів з рослинної сировини» на тему: «Крафтове виробництво сушеної (в’яленої) продукції з плодів та овочів».

План лекції:

1.     Сушіння як спосіб переробки плодів та овочів.

2.     Вітчизняні виробники крафтової сушеної продукції.

3.     Технології виробництва сушеної (в’яленої) плодоовочевої продукції.

4.     Особливості зберігання сушених продуктів з плодів та овочів.

5.     Організація крафтового виробництва сушених продуктів з плодів та овочів.

Студенти проявили зацікавленість до лекції, оскільки сушіння, як наголосила Оксана Завадська, – один з найпоширеніших, найперспективніших і найефективніших способів створення крафтової продукції з плодів та овочів. Саме цим способом виробляють корисну продукцію, багату на поживні та біологічно-цінні речовини, якою можна замінити шкідливі солодощі, – фріпси, пастилу, цукати, моно- чи багатокомпонентні суміші.

Сушену продукцію зручно зберігати, транспортувати, готувати (за потреби). Популярність сухих плодів та овочів особливо зросла в останні роки, оскільки їх часто використовують для забезпечення ЗСУ.

Для виготовлення якісної сухої продукції вирішальне значення має підбір якісної, придатної для такого способу переробки, сировини. Розкриваючи це питання Завадська О.В. наводила цікаві результати багаторічних досліджень кафедри, спрямованих саме на підбір сортів, гібридів різних плодових та  овочевих культур до сушіння.

Цікавими й пізнавальними для студентів були історії створення й розвитку вітчизняних крафтових виробництв, аналіз їх досвіду.

Основна частина лекції була присвячена саме технологіям виробництва крафтової сушеної продукції з плодів та овочів. Досить детально було розглянуто питання способів сушіння, зроблено їх порівняльний аналіз з точки зору придатності для виготовлення фріпсів, пастили, цукатів, розкрито особливості технологічних процесів виробництва та зберігання окремих видів сушеної продукції. Для ефективнішого сприйняття матеріалу було продемонстровано короткі, але інформативні начальні фільми.

Наприкінці лекції було розглянуто питання організації крафтового виробництва сухої продукції з плодів та овочів, підбору сушарок, обладнання, матеріалів саме для невеликих підприємств, можливих шляхів маркетингу готової продукції.

Загалом лекція була цікавою й пізнавальною, а присутні викладачі та студенти відмітили її актуальність та інформативність.

Доцент кафедри

Анатолій Бобер

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook