Загальна інформація


Технолог – науковий гурток з науково–дослідної роботи дипломників кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика

При кафедрі функціонує студентський науковий гурток «Технолог» який очолює доцент Ящук Надія Олександрівна, староста гуртка – студентка 4 курсу, Бондаренко Тетяна Вікторівна.
Гурток є добровільним науковим об'єднанням студентів (дипломників) кафедри, утвореним з метою організації та сприяння їх науково-дослідницькій, дослідно-конструкторській та винахідницькій діяльності.
Сьогодні активно працюють у гуртку від 20 до 34 студентів, а саме: магістри першого року навчання та студенти 4-го курсу.

Мета діяльності гуртка – всебічне сприяння, реалізація наукового та творчого потенціалу студентів кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика.

Основними завданнями гуртка є:

 організація науково-дослідницької, дослідно-конструкторської та винахідницької діяльності;
 створення умов для розкриття наукового та творчого потенціалу членів Гуртка;
 залучення до участі в наукових конференціях, семінарах, експедиціях та інших науково-дослідницьких і просвітницьких заходах;
 організація проведення попередніх розглядів випускних бакалаврських та магістерських робіт;
 створення сприятливих умов для активного залучення студентів до наукової діяльності;
 підтримка талановитих науковців-дослідників, надання їм всебічного сприяння у науковій роботі;
 сприяння фізичному розвитку студентів та формування високих моральних принципів;
 забезпечення і захист прав та інтересів членів Гуртка;
 сприяння інноваційній діяльності членів Гуртка;
 участь у громадському житті університету.


Види науково-дослідної роботи, яка виконується на кафедрі в межах гуртка «Технолог»:

визначення та аналіз посівних, технологічних та товарних показників зернової, зернобобової, олійної й плодоовочевої продукції залежно від сортових особливостей, технологій вирощування та грунтово-кліматичних умов;
дослідження якісних показників борошна та крупи;
дослідження впливу режимів сушіння та способів очистки зерна та насіння на якість продукції;
вивчення впливу різних режимів та термінів зберігання на якість зернової, зернобобової та олійної продукції;
дослідження режимів і способів зберігання плодоовочевої продукції та вплив їх на збереженість та якість продукції;
дослідження режимів та способів зберігання хмеле-, льонопродукції та продукції цукрових буряків;
дослідження способів переробки рослинної продукції;
визначення класу якості продукції та придатності її використання на різні цілі залежно від технологічних, товарних та посівних показників.

На основі отриманих у процесі науково-дослідної роботи даних члени гуртка готують статті, виступи на конференції, семінари та ін.

Метою гуртка є:
Всебічне сприяння, реалізація наукового, професійного і творчого потенціалу студентів агробіологічного факультету та, зокрема, кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика.
Доведення до майбутніх фахівців-технологів інформації про об’єкти післязбиральної доробки, зберігання основних видів зернової, плодоовочевої, технічної продукції; вивчення особливостей технології доробки і зберігання кожного виду продукції рослинництва. Останнє дасть можливість майбутньому фахівцю організувати проведення робіт з доробки і зберігання продукції з найменшими втратами в кількості та якості.
Надання студентам консультацій щодо основ науково-дослідницької роботи з питань післязбиральної доробки, зберігання та переробки продукції рослинництва, можливостей публікації результатів досліджень, участі у форумах та конференціях, стажування.
Поширення серед студентів інформації про умови і порядок виконання дипломних і магістерських робіт, вступу до аспірантури на кафедру технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика і тематику дослідницької роботи фахівців кафедри.