Напрямки наукових досліджень


Наукова робота ведеться за напрямами:

– удосконалення технологій післязбиральної доробки, зберігання та переробки зерна, плодово-ягідної продукції, бульб картоплі, овочів, льону, хмелесировини, цукровмісної сировини;

–  вивчення впливу агротехніки вирощування і метеорологічних умов на якість та лежкість бульб картоплі, плодів, овочів, врожаю технічних і зернових культур;

–  удосконалення  технологічних  прийомів переробки плодів,  ягід  та овочів з метою отримання консервів високої біологічної цінності;

–  розробка енергозберігаючих та екологічно чистих технологій переробки продукції рослинництва із використанням біологічних каталізаторів;

–  дослідження придатності нових сортів овочевих культур для тривалого зберігання, сушіння, соління та заморожування;

–   вивчення впливу умов живлення овочевих культур на якість свіжої та переробленої продукції;

–   гармонізація стандартів на методи дослідження показників якості зерна, зернопродуктів та харчових концентратів;

–  дослідження  зміни   якості зерна (насіння) районованих сортів пшениці, жита, тритикале, ріпаку, круп’яних культур в процесі тривалого зберігання;

–   технологія переробки вторинної сировини технічних культур.

На кафедрі проводиться наукова робота за ініціативними темами:

–  «Дослідження особливостей біохімічного складу хмелепродуктів з метою оптимізації способів і режимів їх зберігання для ефективного використання у пивоварінні». Керівник теми к.с.-г.н., доцент Бобер А.В.

–  «Наукове обґрунтування і розробка екологічно безпечних технологій зберігання та переробки плодоовочевої продукції». Керівник теми к.с.-г.н., доцент Завадська О.В.

–    «Теоретичне обґрунтування  елементів технології  післязбиральної обробки та зберігання рослинницької продукції». Керівник теми к.с.-г.н., доцент Войцехівський В.І.

–   «Удосконалення технології виробництва  сушених овочів  на  основі  підбору придатних сортів  і  гібридів та режимів і параметрів  їх  переробки». Керівник теми к.т.н., доцент Гунько С.М.

–     «Оцінка якості зернових та пошук шляхів її поліпшення». Керівник теми к.с.-г.н., доцент Насіковський В.А.

–     «Аналіз  та  моделювання впливу фракційного складу на якісні показники зерна (насіння) різних культур». Керівник теми к.с.-г.н., доцент Ящук Н.О.

Студенти  кафедри залучені до виконання наукової роботи  і за її результатами    виступають на наукових конференціях, виконують дипломні роботи ОС «Бакалавр» і «Магістр». 

До досліджень активно залучаються студенти-дипломники члени наукового гуртка «Технолог», керівником якого є досвідчений науковець-педагог Ящук Надія Олександрівна. Члени наукового гуртка проводять наукові дослідження, приймають участь у Всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях, Всеукраїнському конкурсі наукових робіт, Фестивалях студентської науки, здобувають призові місця. Так, призеркою другого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Агрономія» у 2019 році стала студентка магістратури, член гуртка «Технолог» Кравченко Анна, яка отримала диплом ІІ ступеня.

Члени гуртка «Технолог» приймали активну участь у Всеукраїнському благодійному конкурсі «Агро-2018» та «Агро-2019» Бориса Колеснікова. Фіналісткою і переможницею два роки підряд була магістр, член гуртка «Технолог» Стеценко Ірина. У 2019 році вона разом з іншими переможцями за рахунок благодійного фонду відвідала міжнародну сільськогосподарську виставку SIMA 2019 у Франція (м. Париж).

Керівник гуртка «Технолог» Ящук Н.О. та магістр Кравченко Н.А. – переможець другого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Агрономія», м. Вінниця, 2019 р.

Фіналістка і переможець Всеукраїнського благодійного конкурсу «Агро-2018» та «Агро-2019»

 Бориса Колеснікова, член гуртка «Технолог» Стеценко Ірина

Члени наукового гуртка «Технолог» 

Результати наукових досліджень стають основою при підготовці бакалаврських і магістерських робіт, використовуються в наукових публікаціях, доповідях на постерних, науково-практичних конференціях, що проходять в Україні та за її межами.

Магістри кафедри – активні учасники та призери конференцій, конкурсів наукових р

Кафедра тісно співпрацює з науковими установами України: Інститут сільського господарства Полісся НААН України, Інститут картоплярства НААН України, Інститут садівництва НААН України, Інститут овочівництва і баштанництва НААН України, Інститут продовольчих ресурсів НААН України, Поліський національний університет, Уманський національний університет садівництва, Таврійський державний агротехнологічний університет, Національний університет харчових технологій.