Практична підготовка у землевпорядників проходить з використанням новітніх геодезичних приладів

9 серпня 2021 року
     Вже традиційно на початку серпня студенти першого та другого курсів факультету землевпорядкування підковують свої теоретичні знання практичною підготовкою на Дзвінківському навчально-науково геодезичному полігоні (ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція»). Цей рік для майбутніх геодезистів і землевпорядників став особливим завдяки закупівлі новітніх електронних тахеометрів GeoMax. Їх одразу ж почали використовувати в освітньому процесі. І саме про це ми хочемо поділитися з читачами офіційного сайту НУБіП України.

    Навчальна практика – це чудова можливість закріпити знання, які ми отримували протягом навчального року. Тут ми вчимося виконувати топографо-геодезичні знімання і проводити усі камеральні роботи як то кажуть «з чистого листа». Саме на практиці ми розуміємо всі ті завдання, які виконували протягом року в аудиторіях та на «дистанційці». Завдяки унікальній базі практики у студентів є всі умови для здобуття необхідних практичних вмінь і навичок з дисципліни «Геодезія». Крім того, студенти проживають у комфортних умовах. У вільний час є безліч цікавих занять, тут ніколи не захочеться сумувати. Хлопці та дівчата займаються спортом: волейбол, футбол, баскетбол та настільний теніс все до наших послуг. Інколи ми навіть проводили між собою турніри. І звісно, як добре після годин проведених на спекотному полігоні охоче бігли купатися на річку. На території зручно розміщені альтанки, де студенти збираються, відпочивають і обговорюються як пройшов день, діляться матеріалами завдань які виконали.
     Проте особливістю цьогорічної навчальної практики з геодезії стало використання сучасних електронних геодезичних приладів (Trimble M3, South NTS 360R, Leica TCR 1200 та Leica TPS 400), в тому числі залучення нових тахеометрів (GeoMax ZOOM 10), які вдалося придбати завдячуючи плановій щорічній програмі із закупівлі приладів та обладнання для освітнього процесу. Таке обладнання дозволяє виконати всі геодезичні знімання набагато швидше і з вищою точністю.

  

     Для кращого розуміння особливостей роботи нових приладів, на початку навчальної практики для студентів був проведений майстер-клас з практичного використання електронних тахеометрів GeoMax Zoom10 спільно з контролер-планшетами з широкомасштабними SMART функціями. Практичний кейс щодо можливостей використання сучасного геодезичного обладнання провів член ради роботодавців, випускник факультету землевпорядкування Олексій Куценко, нині директор відділу продаж компанії «Hi-target UA». Окрім того, Олексій продемонстрував на планшеті CHCNAV застосування функцій програмного забезпечення X-PAD Ultimate TRIAL.

  

     Студенти разом із гостем виконували вимірювання та безпосередньо виносили креслення об’єктів. Плюс новітнього приладу у тому, що геодезист не повинен "вручну" все вимірювати і вираховувати, як це було раніше, а достатньо це зробити через спеціальну програму. Ми були вражені, що можна навіть задавати голосові команди для виконання вимірювань. Зустріч була надзвичайно цікава і пізнавальна для нас.
     Надалі під час проходження навчальної практики нами проводилися топографо-геодезичні вимірювання за допомогою GeoMax Zoom10. Всі у захваті були від нового сучасного приладу, адже розуміли настільки програмне забезпечення крокує вперед і полегшує виконання геодезичних робіт.

  

  

     Навчальна практика з геодезії у Дзвінковому – це завжди цікаво, активно і пізнавально. Під керівництвом доцентів кафедри геодезії та картографії Олексія Жука, Івана Опенька та Олександра Шевченка поставлені завдання з успіхом виконано. Гарним досвідом для студентів стала робота із сучасним геодезичним обладнанням. Для всіх нас практика запам'ятається надовго. Після її завершення залишаться безліч емоцій і вражень, які важко з чимось порівняти. Адже, навчальна практика дає можливіть не тільки закріпити пройдений матеріал, а й зрозуміти важливість взаємної підтримки та дружніх порад.

     Ми впевнені, що практика дасть змогу вдосконалити свої знання, почерпнути якомога більше практичних навичок, і зробити ще один крок вперед до омріяної мети – стати справжнім фахівцем!


Дарина Пасевич, Інна Чеботарьова, Владислава Авдєєнко,
студентки факультету землевпорядкування

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook