Згорів сарай, гори і Держбюджет: скільки коштувала Україні боротьба із наслідками зміни клімату у 2020 році

14 лютого 2021 року

 Проблеми з навколишнім середовищем – це не лише головний біль екоактивістів/ок та Міндовкілля, а і додаткове фінансове навантаження на Держбюджет. З кожним роком клімат змінюється все більше та посилює стихійні лиха: пожежі, посухи, повені стають частішими, сильнішими та тривалішими. Держава виділяє мільйони гривень на ліквідацію їх наслідків та відшкодування збитків для громадян.

Екодія дізналася, скільки у 2020 році Україні коштували стихійні лиха, підсилені зміною клімату.

Пожежі та гроші
Протягом одного тижня у жовтні 2020 року лісові пожежі в Луганській області повністю або частково спалили 12 тис. га лісу. Це майже вдвічі більше за площу Житомира. Крім втрати лісових екосистем та матеріальних збитків для жителів навколишніх сіл, ця надзвичайна ситуація забрала життя 11-ти осіб.

Остаточно підрахувати суму, необхідну для лікування постраждалих та відновлення домогосподарств майже неможливо. Проте достеменно відомо, скільки коштів було виділено з резервного фонду Держбюджету на подолання цих пожеж та грошову допомогу.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій одержала 96 млн грн на боротьбу із стихійним лихом.

Луганська облдержадміністрація отримала 185 млн грн, які мали бути розподілені між сім’ями постраждалих від пожеж таким чином:

- по 200 тис. грн за кожного загиблого члена сім’ї,
- 50 тис. грн — кожному постраждалому, який отримав тяжкі травми,
- 30 тис. грн — кожному постраждалому, який отримав травми середньої тяжкості,
- 20 тис. грн — кожному постраждалому, який отримав травми легкої тяжкості,
- власникам житлових будинків, які повністю зруйновані — 300 тис. гривень на сім’ю;
- сім’ям, які відселені із житлових будинків, що підлягають капітальному ремонту — 50 тис. гривень на сім’ю. Якщо постраждала особа була власником більше ніж одного повністю зруйнованого внаслідок надзвичайної ситуації житлового будинку, допомога виплачується лише за один такий будинок.
Великі та збиткові лісові пожежі в Україні протягом 2020-го року сталися не лише на Луганщині, а й на Харківщині, Житомирщині та в зоні відчуження. За даними Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж за цей рік в Україні постраждало понад 160 га лісу лише у великих пожежах, не враховуючи малі. Загалом зі спеціального фонду Державного бюджету України у 2020 році на боротьбу з лісовими пожежами, ліквідацію їх наслідків та компенсацію збитків було виділено майже 400 млн грн.

Загалом у 2020 році із Державного бюджету України було виділено 2 689 млн. грн. на попередження та ліквідацію надзвичайних ситуацій – це більше, ніж, наприклад, річний бюджет всієї Житомирської міської об’єднаної територіальної громади.

Щоб протидіяти зміні клімату та пом’якшити вплив її наслідків на життя людей, слід діяти системно та невідкладно. Найважливіше, що зараз може зробити український Уряд – скорочувати викиди парникових газів та посилити заходи з адаптації до зміни клімату. Згідно з дослідженням Європейської комісії, 1 євро, інвестоване в адаптацію до повеней, може зекономити 6 євро на ліквідацію наслідків.

Джерело: ГО "Екологія", Дар'я Лазарєва

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook