День Збройних Сил України: в НУБіП відзначили офіцерів кафедри військової підготовки

4 грудня 2020 року
     Країна святкує День Збройних Сил України. І до цього свята безпосередньо причетний колектив кафедри військової підготовки НУБіП України. Вціліла в ті лихі часи, коли армія безбожно скорочувалася і країна позбавлялася збройного захисту, сьогодні вона виконує свою безпосередню функцію: готує офіцерів запасу, багато з яких пройшли сувору школу протистояння агресору в зоні АТО/ООС, що і зараз, на жаль, триває. Свій величезний досвід нинішнім студентам передають кілька поколінь викладачів кафедри, які пройшли армійську школу, як то кажуть, від А до Я – від полігонів до безпосередніх бойових дій.

     Один з них – старший викладач полковник запасу Олександр Ріпенко: учасник АТО, він пройшов бойовий шлях у складі однієї з окремих мотопіхотних бригад. Горлівка, Шуми, Зайцево, Майорськ – для нього це не просто топографічні позначки на карті. Військовий пенсіонер, у 2015 році він знову в армії – начальник командного пункту бригади, заступник начальника штабу з бойового управління, згодом начальник управління бойової підготовки Оперативного командування «Північ». У його послужному списку – і досвід роботи зі студентами – в Академії муніципального управління, Національному університеті оборони України, КНУТД (з кількома із своїх тамтешніх випускників протистояв агресору в зоні АТО). А зараз ось викладає у НУБіП.

     Полковник запасу Валерій Журбенко на кафедрі теж недавно. Заступник начальника штабу угруповання Національної гвардії в зоні ООС власними ногами вивчив географію Луганської і Донецької областей, неодноразово бував у зоні бойових дій. Останнє місце служби у військах – Міжнародний міжвідомчий центр підготовки МВС України, де займався колективною підготовкою підрозділів. Тож йому є що передати своїм студентам, які навчаються за програмою підготовки офіцерів запасу.

     З цього ж покоління ветеранів і полковник запасу Володимир Харченко, який більше чверті віку віддав Збройним Силам. Як військовий радник, працював в Анголі. А нині викладає вогневу підготовку. Глибоко переконаний: служити в армії в будь-якому разі потрібно, адже скільки говорили, що війни не буде, – а вона ось, вже в твоєму домі. І захищати його – чоловічий обов’язок.

     Молоду парость офіцерів кафедри військової підготовки представляє колишній студент факультету ветеринарної медицини, який десять років тому пройшов тут курс навчання, а нині начальник курсу капітан Тарас Чайка. Коли на нашу землю прийшла війна, він добровольцем відправився в армію: боронити соборність України. А вже там йому визначили місце за його військовою спеціальністю – начальником бактеріологічного відділення однієї з військових частин. В АТО/ООС прослужив п’ять років, одним з перших військовослужбовців своєї частини виїздив у зону бойових дій для виконання поставлених задач. Зараз молодий офіцер передає набутий досвід студентам. Таким як курсант Володимир Михайлов, який найближчим часом йде за розподілом у Збройні Сили. Він з дитинства вагався між вибором: стати військовим чи ветеринарним лікарем. А доля вирішила по своєму і поєднала два в одному. Щоправда, для цього знадобився Майдан 2014 року і те, що побачив тоді чотирнадцятирічний юнак, який до того політикою не цікавився. Тож можна бути певним: вмотивований громадянин і патріот захищатиме Україну як належне.

     Ректором університету Станіславом Ніколаєнком виданий святковий наказ, у якому відзначені та премійовані кращі педагоги – викладачі кафедри військової підготовки.

Валентин Обрамбальський
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook