Вивчення дисципліни «Вступ до фаху» – важливий етап підготовки майбутніх менеджерів.

27 жовтня 2020 року
Нетривале офлайннавчання для першого курсу факультету аграрного менеджменту пройшло насичено і змістовно. В умовах напруженого навчального процесу, адаптації до нового способу та умов життя, складних  організаційних питань реєстрації за новим місцем проживання, постановки на військовий облік тощо студенти 1-го курсу спеціальності «Менеджмент» змогли познайомитись в цілому з університетською базою та ключовими аспектами своєї майбутньої професії.
 
 
В рамках дисципліни «Вступ до фаху», яка викладається студентам кафедрою менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського в 1-ому семестрі 1 курсу, ставиться два основних завдання: познайомити студентів з навчальною, нормативною та культурною базою роботи в університеті та загальними основними аспектами професії управлінця. Цього річ, з огляду на обмеження тривалості періоду очного навчання у зв’язку з поширенням COVID-19, зазначені завдання прийшлось незвичним способом комбінувати. І як виявилось, така практика має свої переваги, адже всі відмітні для студентського ока здобутки університету – це результат роботи ефективних колективів на чолі з креативними, ініціативними та відданими справі керівниками-лідерами.
Першим об’єктом, який відвідали студенти ФАМу під час дисципліни «Вступ до фаху», став Ботанічний сад НУБіП України. Спочатку, сидячи не у звичній аудиторії навчального корпусу, а в екокласі, студенти ділились історіями про те, чому вони обрали управлінський фах і наш університет. Хтось з вступників розповів, що має довготривалу родинну традицію і є вже представником другого, навіть, третього покоління у родині, хто навчається в нашому університеті, а комусь просто зручно добиратись в НУБіП України з дому; хтось вирішив розвинути свій талант організатора та лідера, виявлений в академічному середовищі своєї школи, а хтось прагне здобути управлінський фах, щоб розвинути родинний бізнес, вивести його на новий якісний рівень. Тож студенти - різні, історії - різні, характери - різні, але обрана стежка в життя  - спільна.
 
 
 
А далі були екскурсії Ботанічним садом, знайомство з рослинним світом, різними лабораторіями під відкритим небом, локаціями для відпочинку та естетичної насолоди. Студенти були вкрай здивовані з розповідей про те, що ще якихось 6-8 років тому це місце було закритим для більшості студентів та працівників університету, не викликало інтересу для відвідувачів. Нинішній стан цього об’єкта – результат успішно реалізованого проекту колективу кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції на чолі з Марчуком Юрієм Миколайовичем. Ця потужна ініціатива була свого часу підтримана і розвинена керівництвом ННІ лісового та садово-паркового господарства та університету загалом, і сьогодні колективи всіх без винятку факультетів та інститутів університету долучаються і вносять посильний вклад в  подальший розвиток даного об’єкту. Ця історія стала яскравим прикладом успіху організації, де керівник формує ініціативу, ставить мету і послідовно спрямовує колектив до намічених цілей, які визначаються з чіткою орієнтацією на потреби широкого кола споживачів. Як виявилося для студентів та викладачів різних спеціальностей вкрай цікаво спостерігати красу дикої природи, поєднаної з мистецькими творами скульпторів, різьбярів, ландшафтних дизайнерів тощо. Так для майбутніх управлінців пізнавальним та корисним стає усвідомлення тісної взаємозалежності елементів соціальної системи (колективу організації),  мікроклімату в ній  при спостереженні аналогічних залежностей в біологічних системах Ботанічного саду.
 
 
 
Наступним об’єктом для детального знайомства стала наукова бібліотека НУБіП України. І тут, завдяки творчому підходу керівника бібліотеки Кіщак Тетяни Степанівни та працівників бібліотеки студенти відчули увагу і прагнення допомогти з боку університетського колективу. Гостям бібліотеки розповіли про можливості онлайн-бібліотеки, абонементів наукової, навчальної та художньої літератури. Студенти навчились працювати з каталогами, побували в книгосховищі тощо. За підсумками зустрічі першокурсники отримали необхідну навчальну літературу та багато корисної інформації. Зі слів директора бібліотеки пані Тетяни цього навчального року різко зріс інтерес студентів до художньої літератури та читання взагалі. Це й не дивно, адже, подібні до організованої цього разу, щирі цікаві зустрічі в стінах бібліотеки сприяють зростанню інтересу до читання серед молоді. Крім того, як виявилось, більшість студентів усвідомлюють важливість для менеджера постійної роботи з науковою, навчальною та художньою літературою, адже це сприяє накопиченню знань (необхідно для прийняття зважених обґрунтованих управлінських рішень), збагачує словниковий запас (необхідно для донесення інформації до колег під час публічних виступів, приватних розмов тощо), розширює кругозір та розвиває фантазію (необхідно для визначення перспективних цілей та пошуку варіантів вирішення проблемних ситуацій на підприємстві).  
 
 
 
 
За кілька днів до переходу на дистанційне навчання студенти 5 та 6 груп 1 курсу факультету аграрного менеджменту встигли побувати в музеї анатомії НУБіП України, який є найкращим серед подібних музеїв на теренах України і не лише.
Провести екскурсію люб’язно погодився доцент Стегней Микола Михайлович, який знає цікаві історії чи не про кожен експонат, виставлений у музеї.  Студенти були вражені кількістю об’єктів експонування, більшість з яких є унікальними. Також було відмічено змістовну структуризацію та естетичне оформлення не лише експозиції, а й території музею і кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка. Навіть столи в лабораторії, де працюють студенти – це твори мистецтва. Відвідувачі і тут знову зустрілись з книгою, адже на кафедрі є власна унікальна бібліотека.
 
 
 
Цей візит був корисним і з точки зору професійної орієнтації студентів спеціальності  «Менеджмент», адже, майже все побачене ними в музеї є результатом роботи, розпочатої півстоліття тому молодим аспірантом Олегом Мельником, який багаторічною кропіткою працею демонстрував прагнення досягнути результату цінного для всіх, хто був поруч, завдяки чому став неформальним, а згодом і формальним лідером колективу рідної кафедри, надихав і зараз надихає своїх колег та учнів. Ще одним доказом справжнього лідерства і непідробного авторитету керівника, який поширюється на різні сфери його життя став той факт, що поруч з Олегом Петровичем на кафедрі і в музеї працює його син Олексій, який хоч і має власний науковий і творчий шлях, але, певно, отримав стартовий «заряд» від батька. Сьогодні багато робіт в музеї виконуються студентами факультету ветеринарної медицини, які, спостерігаючи за результатом діяльності своїх попередників та сучасного колективу кафедри, прагнуть залишити і свій слід в історії музею. На дошці пошани кафедри поряд із зображеннями професорів розміщені портрети студентів, які зробили посильний внесок в розбудову музею.
 
 

  Тож здобувачі вищої освіти, після відвідин Ботанічного саду, музею анатомії та наукової бібліотеки НУБіП України, отримали підтвердження потужної наукової та навчальної бази університету, познайомилися з результатами  роботи успішних управлінців та їх згуртованих колективів і тепер зможуть, навіть дистанційно, поглиблювати знання, опановуючи дисципліну «Вступ до фаху» та інші важливі предмети.   

Викладач дисципліни «Вступ до фаху»,
доцент кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського

Олександр Новак 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook