Для зниження собівартості свинини необхідне лише високотехнологічне господарство – експерт

20 жовтня 2020, 23:03

   Основний фактор підвищення конкурентоспроможності на ринку та зменшення собівартості продукції зі свинини – впровадження новітніх технологій у господарствах. Таку думку висловив експерт, доктор с.-г. наук, професор кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві НУБіП України (м. Київ) Вадим Лихач.

   За його словами, якщо за мету стоїть зниження собівартості продукції, на сьогоднішній день необхідно мати лише високотехнологічне господарство. По-іншому досягти зазначеної мети не вийде.

   «Треба мінімізувати затрати корму, витрати на ветеринарний догляд, витрати на фонд з/п. Відповідно, якщо ти механізуєш і автоматизуєш виробництво, тобі і менше людей потрібно, тому і фонд з/п буде меншим. Так, окупність вкладених інвестицій буде розтягнута на 3-5 років, але якщо ще й люди будуть висмоктувати гроші на з/п, то окупність розтягнеться ще на довше. А так, ти будеш віддавати тільки на амортизацію і на компенсацію цих витрат», – каже Лихач і наводить приклад –в Америці та Бразилії собівартість свинини складає в межах 23-25 грн, що говорить про високу технологічність підприємства.

     Що входить у поняття «високотехнологічність» свинокомплексів?

     Це широкий спектр всіх технологій, каже Вадим Лихач, а саме:

  • Ізольоване утримання свиней за боксовою системою на щілинній підлозі, тобто немає контакту гною і тварини;
  • механізована подача корму, водопостачання, регуляція мікроклімату;
  • супергенетика – ті свині, які при всіх умовах утримання, вакцинування дають нам 15 поросят за один опорос, а за рік можемо мати до 3 опоросів!!! Ці поросята виростуть за 150-170 днів до живої маси 100-110 кг.

   «Це і є високотехнологічні показники, це є інноваційне і супертехнологічне обладнання. Це замкнутий цикл потоково-цехової системи виробництва свиней: цех відтворення, цех опоросу, цех дорощування, цех відгодівлі – і от йде кругообіг свиней в природі», – зазначає експерт.

    Професор підкреслює, що таких свинокомплексів в Україні, та у південному регіоні зокрема, стає все більше. Він пояснює це тим, що всі розуміють: в умовах біобезпеки, в умовах зменшення собівартості – іншого шляху немає.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook