Результати обстеження поточного стану природного відновлення лісу на згарищах 2020 року у зоні відчуження та умов безпеки праці

10 серпня 2020 року
Чорнобиль, Київська обл.

У липні 2020 р. спільна експертна група Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж (далі Центр) та Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника провели польове обстеження згарищ, що утворилися через пожежі у квітні 2020 р. Метою обстеження були: оцінка вогневих пошкоджень лісів, стану їх пост-пірогенного відновлення та уточнення класів природної пожежної небезпеки.
В результаті обстеження було встановлено:
1) В залежності від інтенсивності пожеж насадження мають ознаки слабкого (І категорія), середнього (ІІ), суб-летального (ІІІ) та летального (ІV) пошкодження.
2) В насадженнях, що зазнали суб-летального та летального впливу (ІІІ-ІV), існує надзвичайна небезпека падіння дерев з підгорілими коріннями та стовбуром. Під час проведення лісогосподарських робіт або досліджень у таких насадженнях з поточною швидкістю вітру вище 4-5 м/с або вологу погоду існує висока вірогідність травмування або загибелі персоналу, що виконує роботи, що повинно враховуватись при плануванні робіт та дотримання вимог охорони праці (перелік кварталів з насадженнями наведено у Додатку).
3) На всіх ділянках, не залежно від пошкодження, спостерігається масове природнє поновлення: сосни звичайної - насіннєве (20-50 тис. шт. га-1), дуба звичайного, берези повислої, вільхи клейкої та інших порід - насіннєве та вегетативне. Зазначене поновлення лісу є гарантією успішного та швидкого відновлення лісів на згарищах протягом 5-7 років з формуванням стійких до пожеж, мішаних та складних природних насаджень. У випадку загибелі сходів 2020 р., наступний насіннєвий рік сосни можливий через 7-10 років або більше, проте насіння не в змозі буде вижити, оскільки протягом 2021 р. на всіх згарищах утвориться щільний трав’яний покрив рудеральних видів. Це вимагає застосування спеціальних еколого-безпечних технологій збереження підросту при всіх лісогосподарських роботах у зоні відчуження.

Сергій Зібцев, керівник Регіонального
Східноєвропейського центру моніторингу пожеж

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook