Тривимірне моделювання земної поверхні - невід'ємна частина підготовки студентів факультету землевпорядкування

4 липня 2020, 19:47

"Геодезичні роботи у землеустрої" є обов’язковою дисципліною в процесі підготовки бакалаврів зі спеціальності «Геодезія та землеустрій». На сьогоднішній день вона є принципово актуальною через зростаючий попит на якісне фотозображення та моделювання земної поверхні у вигляді 3D зображення. Дана навчальна дисципліна принципово оновилась із стрімким розвитком науково-технічного прогресу, в тому числі у сферах обробки та збереження великих об’ємів даних фотознімків, програмних продуктів для їх обробки тощо.

Навіть у період карантинних заходів студенти факультету землевпорядкування не втрачають часу та проходять навчальні практики у дистанційному режимі з використанням найновітніших технологій у плануванні сталого землекористування.
Так, від час проходження навчальної практики з Геодезичних робіт у землеустрої, студенти з допомогою сучасного програмного забезпечення будують цифрову модель рельєфу (ЦМР).

ЦМР – це растрове подання безперервної поверхні, яке зазвичай посилається на поверхню Землі. Точність цих даних визначається в першу чергу роздільною здатністю (відстань між точками зразка). Інші чинники, що впливають на точність – це тип даних (цілі числа або з плаваючою точкою) і фактично вибірка поверхні при створенні оригінальної ЦМР.

Процеси моделювання поверхонь важливі не тільки для дослідників. Наприклад, при проектуванні генеральних планів, за допомогою цифрової 3D моделі існуючого рельєфу проектувальники вирішують завдання підрахунку і оптимізації обсягів переміщуваного ґрунту. А для успішної та ефективної реалізації створених проектів, будь то генеральний план або проект автомобільної дороги, необхідно представляти проектне рішення у вигляді цифрової 3D моделі рельєфу проектованої поверхні, так як такі дані життєво важливі для забезпечення роботи систем автоматичного управління будівельною технікою. Тому завдання створення і використання цифрових моделей поверхонь стоять не тільки перед дослідниками, але і перед проектувальниками, і перед будівельниками.
За основу створення такої моделі обрано результати попередньої начальної практики з Фотограмметрії, а саме – серії аерофотознімків в існуючих системах координат.

Результатом такої обробки аерофотознімків повинно стати відображення існуючої поверхні за допомогою засобів програмного забезпечення Autodesk Civil 3D.
Поверхня в Civil 3D – це тривимірне геометричне уявлення ділянки землі. Поверхня складається з даних точок, які з`єднуються між собою і формують трикутники або сітку поверхні.
Тому студентами заплановано напівавтоматичне формування спочатку горизонталей для відображення поверсі, а потім і самого тривимірного геометричного відображення ділянки дослідження.

Навчальна практика із «Геодезичних робіт у землеустрої» є важливою складовою підготовки фахівців із геодезії та землеустрою на факультеті землевпорядкування, який є одним із найкращих факультетів землевпорядного профілю України.

Старший викладач
кафедри управління земельними ресурсами,
к.е.н. Аврамчук Б.О.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook