Група Е-31М разом з куратором Богданом БІЛИКОМ підтримують «Свято вишиванки»

21 травня 2020 року

 

15У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка - своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами, символами та знаками. День вишиванки відносно нове народне свято, покликане сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу.

Вишиванка — новітня назва народної руської (української та білоруської) сорочки, прикрашеної орнаментованою вишивкою.

Важлива складова українського національного вбрання поділяється на жіночі й чоловічі сорочки.Вишиванка традиційно носилася як повсякденний та святковий одяг. Традиційна вишивка сорочок має оберегове значення й різниться залежно від регіону. Дизайн вишиванок увійшов до новітнього одягу, як до футболкисукніблузкикраватки тощо.

До знищення козацтва та пов'язаного з ним занепаду українського національного одягу, вишиванки козаків шилися шовком з додаванням золотої та срібної нитки. Такі ж сорочки в козацьку добу носили міщани і купці. Шиття шовком, золотом та сріблом, гарусом відтворювало рослинні форми орнаменту. Але в цьому виді українського шиття рослинні форми пристосованні до прийомів орнаменту.
Всесвітній день вишиванки - міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. 

Отож – вдягни свою вишиванку, покажи, що ти українець, нащадок вільних та мужніх лицарів-козаків, пробуди в собі козацький дух…

 1410011123714613582219111

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook