"Мотивувати до відповідальності" - інтерв'ю керівника Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Сергія Зібцева газеті "Природа і суспільство"

15 квітня 2020 року
м. Київ

Керівник Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Сергій Зібцев

 

Чому підвищення штрафів не зупиняє паліїв?

27 березня згорів заживо мешканець Черемошної Волі, на Волині, який на ділянці, що межує з лісом, став палити суху траву, щоб влітку без перешкод заготовити сіно для свого коня. Однак вогонь став поширюватися до чагарників та молодих беріз. Щоб врятувати лісовий масив, чоловік гіллям став збивати полум’я, та через сильну задимленість і загазованість чадним газом упав на землю й залишився на місці пожежі.

Цей драматичний випадок – яскрава ілюстрація того, що весняної пори відбувається в луках і лісах нашої країни. Хтось палить суху траву чи очерет із господарською метою, хтось з браконьєрським умислом, а часто – просто знічев’я. Збитки, як правило, рахують власники лісів і заповідних територій. Такі втрати як зіпсоване атмосферне повітря, загиблі дрібні тварини чи гнізда птахів не піддаються обліку, хіба що емоційному осуду в соціальних мережах. Ну, звичайно, є робота для лісової охорони і службовців ДСНС.

Ситуація з пожежами, що спричинені випалюванням сухої трави, очерету чи стерні, насправді, малоконтрольована. Спостерігаємо вже реакцію на подію. А, зважаючи, що весна надзвичайно суха, нові пожежні хронічки попереду. Дивує відсутність офіційних коментарів відповідними і відповідальними чиновниками цієї не менш гарячої, ніж пандемія, теми. Від поліції не чуємо повідомлень про притягнутих до відповідальності паліїв.

З фахівцем у вогняних справах – директором Регіонального Східноєвропейського Центру моніторингу пожеж Сергієм Зібцевим поспілкувався журналіст Олег Листопад. На його думку, саме громада має зібратися і вирішити: як усі разом можуть запобігти пожежі, попередити про відповідальність того ж фермера. Також потрібно об’єднувати зусилля усіх – громади, агровиробників, лісівників, усіх лісокористувачів, орендарів та власників землі. Відповідальність, ініціативу за це має брати на себе влада, бо це тривалий і непростий процес.

Відповідно до ст. 77 КУпАП (Кодексу України про адміністративні правопорушення) за порушення вимог пожежної безпеки в лісах на громадян накладається штраф від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 850 грн – неоподаткований мінімум становить 17 грн) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому за дії, що призвели до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, передбачається накладення штрафу на громадян – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів, а на посадових осіб – від шістдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Але, – вважає Сергій Зібцев,– підвищення штрафів, яке Верховна Рада ухвалила 5 лютого 2020 (Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення пожежної безпеки в лісах)» (№ 1149), не надто допомагає. Потрібно міняти підхід до відповідальності, до виявлення та покарання порушників. Наприклад, для малозабезпечених громадян – заміняти штрафи на громадські роботи. Прописати у законі відповідальність громад, відповідальність агровиробників.

Статистика:

Станом на 30 березня працівниками державної лісової охорони лісогосподарських підприємств, що входять до сфери управління Держлісагентства України, виявлено та погашено 180 лісових пожеж.

Загальна площа лісових пожеж становить 183,6 га. Для гасіння шести лісових пожеж довелося залучати працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Кількість лісових пожеж за останній тиждень збільшилася вдвічі, а площа – майже втричі (станом на 22.03.2020 було зафіксовано 91 пожежа на площі 66,5 га). Якщо порівнювати з минулим роком, то кількість лісових пожеж збільшилася (на 30.03.19 було 48, а цього року вже 180), однак площа пожеж зменшилась (на 30.03.19 було 217,5 га, цього року – 183,6 га). За кількістю найбільше горять лісові масиви на Житомирщині (41 лісова пожежа загальною площею 46,6 га), Херсонщині (32 лісові пожежі загальною площею 7,3 га), Луганщині (19 лісових пожеж загальною площею 65,7 га), Одещині (18 лісових пожеж загальною площею 21,8 га), Дніпропетровщині (18 лісових пожеж загальною площею 6,9 га).

Дві найбільші за площею лісові пожежі сталися на Луганщині (17.03.2020 в Новоайдарському лісгоспі – 16 га, 29.03. у Старобільському лісгоспі – майже 40 га).

Огляд Максима ЗЕЛЕНОГО,
Газета “Природа і суспільство”

Посилання на публікацію: https://ekoinform.com.ua/?p=7462

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook