Рятувальники ліквідували сотні пожеж в екосистемах України (в т.ч. сухої трави та очерету)

18 березня 2020 року
Чернігівська, Житомирська, Сумська, Полтавська, Донецька, Миколаївська, Дніпропетровська, Вінницька, Херсонська, Закарпатська, Київська, Одеська, Черкаська області

Херсонська область

Вогнеборці 10 разів виїжджали на гасіння пожеж на відкритих територіях

5 березня на відкритих територіях області зафіксовано 10 пожеж. Рятувальникам Олещківського, Бериславського, Каланчацького, Скадовського, Корабельного району та м. Н.Каховка довелось виїжджати на ліквідацію пожеж сміття, сухої трави та очерету. Загальна площа гасіння склала 3,03 га.

Минулої доби ліквідовано три пожежі у лісових масивах

Минулої доби, 17 березня, в області виникло три пожежі на території лісових масивів. В усіх випадках на допомогу працівникам лісової охорони були задіяні техніка та особовий склад пожежно-рятувальних підрозділів обласної ДСНС, а саме Голопристанського, Каховського та Великоолександрівського районних підрозділів. Відповідно горіло на землях Збур’ївського, Новокаховського та Олександріського лісництв. Загальна площа пожеж, під час яких горіла лісова підстилка, склала 0, 9 га.
З початку року у лісових масивах області вже зафіксовано 13 пожеж на площі 3,3 га.

Полтавська область

Рятувальники ліквідували 5 пожеж на відкритій території

Впродовж 15 березня вогнеборці з підрозділів Полтавського гарнізону ДСНС України ліквідували 5 пожеж на відкритій території. Горіння зафіксовані у Кременчуцькому, Козельщинському, Лохвицькому, Гадяцькому та Полтавському районах. Внаслідок займань було знищено 10 га сухої рослинності й очерету.
Так, о 14:59 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу, що виникла на відкритій території поблизу с. Бочанівка Полтавського району. Вогнеборці, які прибули на виклик, встановили, що горить суха рослинність на площі 0,5 га. Пожежу було локалізовано о 15:40, а о 15:56 – ліквідовано. До гасіння залучалися 5 чоловік особового складу 3-ї Державної пожежно-рятувальної частини та 1 одиниця техніки. Причина пожежі встановлюється.
Головне управління ДСНС України у Полтавській області звертається до громадян з приводу обережного поводження з вогнем! Не спалюйте сміття на городах та суху траву на відкритих територіях. Ці необдумані дії вкрай небезпечні, що приводять до виникнення пожеж у приватних житлових, господарських спорудах та на дачних садибах. Трава та сміття легко займаються від сірника або недопалка, а полум'я швидко розповсюджується на значні території.
Якщо під час відпочинку на природі, або знаходячись на присадибній чи дачній ділянці помітили безупинне розповсюдження вогню - негайно повідомте до пожежно-рятувальної служби за номером «101».

Вогнеборці загасили 14 пожеж на відкритій території

Протягом 17 березня вогнеборці з підрозділів Полтавського гарнізону ДСНС України ліквідували 14 пожеж на відкритій території.
Горіння зафіксовані у місті Пирятин, смт Козельщина, Козельщинському, Гадяцькому, Чорнухинському, Хорольському, Полтавському, Котелевському, Лубенському, Глобинському та Кременчуцькому районах.
Внаслідок займань було знищено 40,1 га сухої рослинності та 0,6 га сміття. Вогнеборці врятували 4 житлових будинки та 5 господарчих будівель, що знаходилися поряд з осередками пожеж.
Так, о 14:10 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу, що виникла на відкритій території в с. Коломицівка Глобинського району. Вогнеборці, які прибули на виклик, встановили, що горить суха рослинність на площі 5 га. Пожежу було локалізовано о 14:55, а о 15:05 – ліквідовано. До гасіння залучалися 4 чоловіки особового складу 6-го Державного пожежно-рятувального посту та 1 одиниця техніки. Причина пожежі встановлюється. Пожежа ліквідована одним відділенням 6 ДПРП.

Рятувальники ліквідували торф’яну пожежу

16 березня о 09:10 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу, що виникла на відкритій території поблизу с. Городище Чорнухинського району.
Вогнеборці, які прибули на виклик, встановили, що горять поверхневі поклади торфу на загальній площі 0,7 га. Пожежу було локалізовано о 11:20. Станом на 20 годину 16 березня залишалося ліквідувати горіння на площі 0,2 га. Зранку 17 березня рятувальники продовжили гасити торф’яну пожежу і об 11:30 її було повністю ліквідовано.  До гасіння залучалися 6 чоловік особового складу 9-го Державного пожежно-рятувального посту та 3 одиниці техніки, з них 1 автоцистерна та 2 мотопомпи. Причина пожежі встановлюється.

  Черкаська область

За вихідні рятувальники Черкащини ліквідували 6 пожеж на відкритій території (ВІДЕО прикріплено нижче)

Впродовж вихідних, 14-15 березня рятувальники Черкащини 6 разів виїжджали на ліквідацію сухої трави та очерету.
Найбільш від вогню постраждала Канівщина. Тут вогонь, на відкритих територіях у районному центрі та селі Бобриця знищив суху траву на загальній площі у 9 гектарів. Завдяки професійним діям канівських вогнеборців поширення вогню вдалось оперативно зупинити та запобігти розповсюдження його на більш значну площу.
Водночас, на відкритій території неподалік від села Вільхи, Золотоніського району рятувальники ліквідували пожежу, що охопила суху рослинність на площі 2 гектари. У місті Сміла вогонь знищив суху траву та очерет на площі 1 гектари. Ще дві пожежі сухої трави рятувальники ліквідували на відкритих територіях у селищах Чорнобай та Катеринопіль. За попередніми даними, причиною пожеж стало необережне поводження з вогнем громадян.

Рятувальники ліквідували пожежу сухої трави та очерету (ВІДЕО прикріплено нижче)

17 березня в адміністративних межах Мохнацької сільської ради Чорнобаївського району, виникла пожежа сухої трави та очерету. Вогонь, що охопив суху рослинність на площі 2 гектари приборкав черговий караул чорнобаївської пожежно-рятувальної частини та міцева пожежна команда СТОВ “Маяк” із села Велика Бурімка. За попередніми даними, причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем.

Рятувальники ліквідували масштабну пожежу сухої трави

18 березня о 12:32 співробітники 22-ї державної пожежно-рятувальної частини отримали повідомлення, про те що в адміністративних межах Бачкуринської сільської ради Монастирищенського району на відкритій територій площею близько 4,5 га горить суха трава та очерет.
На місце виклику одразу прибули співробітники ДСНС. Рятувальники спільно з місцевою пожежною командою села Попудня загорання о 13:55 локалізували, а ще через 5 хвилин повністю ліквідували. Ймовірно, причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем.

Житомирська область

За добу вогнеборцями області ліквідовано 17 пожеж сухотрав’я

Упродовж минулої доби, 15 березня, на території області вогнеборцями ліквідовано 17 загорянь сухої рослинності та очерету, що виникали як в межах населених пунктів, так і поблизу них. Загалом вогнем пройдено 41 га території. Лише п’ять таких пожеж виникло у Житомирському районі.
Зокрема, о 13:58 бійці ДСНС виїжджали у с. Вереси, де на відкритій території горіла суха рослинність та очерет на площі близько 4 га. Через вітряну погоду вогонь розповсюджувався в бік приватних домогосподарств. Майже три години знадобилося вогнеборцям для ліквідації пожежі. Для її гасіння рятувальники застосували «хлопавки» та подавали воду від пожежного автомобіля. Подальшого поширення полум’я на будівлі не допущено. Вогнем знищено сухий трав’яний настил та очерет на площі 4 га.
Крім того, о 16:25 рятувальники ліквідували пожежу в с. Березівка. Звідти повідомлення до Служби порятунку надійшло о 14:28. Зусиллями бійців ДСНС вогонь було зупинено на відстані декількох метрів від житлових будинків. Внаслідок пожежі знищено 1 га сухої трави. А в с. Волиця о 17:12 вогнеборці ліквідували займання сухотрав’я на площі 1 га, яке підійшло впритул до дороги та спричинило сильне її задимлення. В усіх випадках загиблих та травмованих не має. Наразі остаточні обставини всіх пожеж встановлюються фахівцями.

Вогнеборці ліквідували пожежу на полігоні твердих відходів

16 березня о 21:19 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу на полігоні твердих відходів в м. Житомир. На місці події вогнеборці встановили, що відбувається горіння сміття на загальній площі близько 200 кв. м. Пориви вітру сприяли розповсюдженню полум’я. О 23:30 пожежу було локалізовано. Тривалий час бійцям ДСНС довелося проливати водою всю площу загоряння. О 02:55 пожежу вдалося ліквідувати. Вогнем знищено побутові відходи на площі 200 кв. м. До ліквідації загоряння залучалося 15 чоловік особового складу та 4 одиниці пожежної техніки.
Наразі за вказаною адресою нарощуються сили та засоби ДСНС, адже станом на 08:00 зареєстровані нові осередки займання. На ситуацію впливає суха вітряна погода та нашарування сміття.

Упродовж доби вогнеборці ліквідували 23 загоряння у природних екосистемах

17 березня о 19:10 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про загоряння сухої трави у с. Заріччя Овруцького району. Про це рятувальників сповістив селянин, коли побачив, що до його житла підбирається полум’я. На місці події з’ясувалося, що посеред поля горить суха трава на площі 2 га. Через суху та вітряну погоду вогонь швидко розповсюджувався вбік двох житлових будинків, що знаходились за 50 м. від осередку займання.
Оперативними діями рятувальників вже за 30 хвилин пожежу було ліквідовано. Внаслідок надзвичайної події загиблих та травмованих не виявлено. Вогонь устиг знищити 2 га сухостою. Подальшого розповсюдження полум’я рятувальники не допустили.  До ліквідації загоряння залучалось 3 чоловіки особового складу на 1 пожежному авто. Ймовірною причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем невідомою особою.
Загалом упродовж минулої доби вогнеборці ліквідували 23 загоряння у природних екосистемах, внаслідок чого вогнем пройдено 48 га території. Найбільше випадків займання залишків сухої рослинності зафіксовано у Житомирському районі – 8. Також сухостій горів у Романівському, Малинському, Коростенському, Новоград-Волинському, Хорошівському, Народицькому, Бердичівському та Чуднівському районах області. Крім того, поблизу с. Майдан Копищанський Олевського району бійці ДСНС погасили займання торфу на площі 0,3 га.

Київська область

Впродовж вихідних ліквідовано більше ста пожеж в екосистемах (ВІДЕО прикріплено нижче)

14 та 15 березня рятувальниками Києво-Святошинсього, Білоцерківського, Кагарлицького, Таращанського, Баришівського, Сквирського, Володарського, Бородянського, Обухіського та Миронівського районів ліквідовано 101 пожежу трав’яного настилу на площі 81,622 га та 7 загорань сміття на відкритій території .
Тільки у Києво-Святошинському районі за два дні ліквідовано 28 пожеж в екосистемах в таких населених пунктах району: с. Святопетрівське, с. Забір'я, с. Княжичі, с. Круглик, с. Ходосівка, м. Вишневе,с. С. Борщагівка, с. Нове, с. М. Рубежівка, с. Білогородка, с. Гореничі, с. Гатне, с. Крюківщина, с. Юрівка, с. Мироцьке, с. Неграші, м. Боярка та не допущено розповсюдження полум’я на значну площу.
15 березня о 14:55 до оперативно-диспетчерської служби Баришівського району надійшло повідомлення про загорання трав`яного настилу с. Сезенків по вул. Поліській. На місце виклику направлено черговий караул 24-ї Державної пожежно-рятувальної частини смт Баришівка. Загорання локалізовано о 15:15 та повністю ліквідовано о 15:25.
Того ж дня о 15:51 на пункт зв’язку 19-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Кагарлик надійшло повідомлення про загорання трав’яного настилу у с. Кузьминці. На місце події направлено черговий караул 20-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Ржищів. По прибуттю встановлено, що горить трав’яний настил на площі 0,02 га, існує загроза поширення полум’я на значну площу. На гасіння пожежі була прокладена одна магістральна лінія довжиною 40 м., подано один стволи «Б» і 3 хлопавки. О16:07 загорання локалізовано та о 16 :25 повністю ліквідовано.  О 18:11 до оперативно-диспетчерської служби Таращанського району надійшло повідомлення про загорання трави на відкритій місцевості у с. В.Березянка. До місця виклику направлено черговий караул 15-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Тараща та 5 чол. особового складу. На місці події рятувальниками встановлено, що горить трава на відкритій місцевості на площі орієнтовно 1,5 га. Пожежу локалізовано о 19:30  та повністю ліквідовано о 19:36.
15 березня особовий склад 7-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Сквира залучався до ліквідації двох загорань у м. Сквира по вул. Шевченка.
15 березня  рятувальниками Володарського району ліквідовано пожежі на відкритій території у с. Зрайки та с. Логвин по вул. Набережній. На місці події працював особовий склад 6-ї Державної пожежно-рятувальної частини смт Володарка. Загорання були оперативно ліквідовані.
15 березня в Обухівському районі виникло 2 пожежі сухої рослинності на відкритій території у с. Старі Безрадичі по вул. Набережній та с. Перегонівка по  вул. Шевченка. Загорання були оперативно ліквідовані.
Також 15 березня о 20:10 до оперативно диспетчерської служби Бородянського району на дійшов дзвінок про горіння трав’яного настилу на відкритій території поблизу с. Берестянка. На місце виклику направлено черговий караул 31-ї Державної пожежно-рятувальної частини смт Бородянка. Загорання було локалізовано о 20:35 та повністю ліквідовано о 21:00. Вогнем знищено трав’яний настил на загальній площі 1 га. На гасіння пожежі залучалась одна одиниця техніки та 5 чоловік особового складу ДСНС. Ймовірною причиною пожежі могло послужити необережне поводження з вогнем.

 Одеська область

Рятувальники ліквідували загоряння сухої трави

16 березня о 13:45 надійшло повідомлення про загорання сухої трави за межами м.Вилкове, Кілійського району. О 13:53 по прибуттю відділення 43 ДПРЧ встановлено загорання сухої трави на території ДП "Ізмаїльське лісове господарство"на площі 2,5 га та міського сміттєзвалища окремими осередками на площі 0,5 га. о 17.25 пожежу ліквідовано.   Від ДСНС для гасіння пожежі залучено 2 одиниці техніки та 11 чоловік особового складу.

Рятувальники ліквідовують загоряння сухої трави та очерету

17 березня до ДСНС надійшла інформація, що у Білгород-Дністровському районі на території Нижньодністровського національного природного парку виникло загоряння сухої трави та очерету на площі близько 6 га. Загрози розповсюдження вогню на населені пункти та лісові масиви немає. Підрозділом ДСНС здійснюється чергування. Від ДСНС залучено 4 чол. о/с та 1 од. техніки.

Закарпатська область

Внаслідок спалювання сухої трави загорівся будинок

16 березня трапилася пожежа в будинку, розташованому в с. Малий Березний Великоберезнянського району. Очевидці, які о 16:36 зателефонували до Служби порятунку, повідомили про те, що на довколишній території невідомі спалювали суху траву й вогонь перекинувся на оселю, в якій кілька років ніхто не живе. До того ж полум’я підійшло впритул до сусіднього житлового будинку.
На місце події виїхали два відділення 2-ї державної пожежно-рятувальної частини. О 17:00 їм вдалося локалізувати загоряння. При цьому бійці ДСНС захистили сусідній будинок, де вогонь почав перекидатися на навіс із дровами біля оселі. Повністю пожежу ліквідували о 17:59. Полум’я встигло знищити перекриття та покриття будинку на площі 64 кв.м. Наразі правоохоронні органи встановлюють остаточну причину виникнення пожежі та суму завданих збитків.

Донецька область

Рятувальники продовжують ліквідовувати пожежі на відкритих територіях

Незважаючи на зниження температури повітря, займання та загоряння на відкритих територіях продовжуються. Зокрема, за минулу добу рятувальники Донеччини ліквідували 14 пожеж, переважна кількість яких - це горіння сухої трави та очерету.
Найбільш масштабними були пожежі у м. Покровськ - вогнем знищено 1 га сухої трави, у с. Міньківка Бахмутського району - 2 га сухої трави, у с. Тетянівка Слов'янського району - 1,5 га сухої трави, у с. Рубіжне Добропільського району - 4 га трави.
Рятувальники Донеччини звертають увагу громадян на те, що подібні займання є дуже небезпечними та шкідливими. Крім того, вогонь може будь-якої миті перекинутися на будинки чи господарчі споруди та завдати значних матеріальних збитків.

 Чернігівська область

Упродовж минулої доби вогнеборці ліквідували 6 пожеж, що виникли внаслідок спалювання громадянами сухої рослинності та сміття

Упродовж минулої доби вогнеборцями підрозділів Управління ДСНС України у Чернігівській області ліквідовані 6 пожеж у природних екологічних системах. Причинами їх виникнення послужила необережність громадян у поводженні з вогнем. Загоряння сухої рослинності та сміття на відкритих територіях загальною площею майже 10 га виникли біля сіл Данівка, Дрімайлівка, Гвоздиківка, Калюжинці на території Козелецького, Куликівського, Сновського та Срібнянського районів відповідно, а також двічі у м. Прилуки.
Завдяки оперативному реагуванню вогнеборців Служби порятунку не допущено розповсюдження вогню на значні площі, лісові масиви, житлові й господарські споруди.

Вінницька область

За добу ліквідовано 22 пожежі сухої рослинності

Минулої доби на Вінниччині рятувальники ДСНС ліквідували загоряння сухої рослиності в Барському, Іллінецькому, Літинському, Тиврівському, Гайсинському, Хмільницькому, Погребищенському, Гайсинському районах області та у м. Вінниці. Загалом вогнем знищено понад 20 га сухої рослинності. До боротьби з вогнем залучалося 90 чоловік особового складу та 22 одиниці спецтехніки.

Дніпропетровська область

Підпалили листя – знищили 2 гектари (ВІДЕО прикріплено нижче)

17 березня о 11:28 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в селі Китайгород, Царичанського району. За викликом направлено чергове відділення 24 державної пожежно-рятувальної частини Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області.
По прибуттю до місця події, рятувальниками встановлено, що пожежа виникла на відкритій території.  Горіла суха трава. Площа займання склала 2 га. Пожежу локалізовано о 12:10 та ліквідовано о 13:00. До гасіння займання залучено 6 чоловік особового складу та 1 одиницю пожежно-рятувальної техніки Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області.
На місце події також викликано представників Національної поліції, які встановили, що під час прибирання на кладовищі місцева мешканка вирішила підпалити сухе листя. У зв’язку з вітряною погодою вогонь стрімко розповсюдився по сухій траві.
Тож, працівниками поліції складено на громадянку протокол відповідно Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме, за ст. 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів». Дана стаття передбачає накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
З початку 2020 року на території Царичанського району складено 3 протоколи за вищевказаною статтею.

 Миколаївська область

Щодоби вогнеборці гасять пожежі очерету та сухої трави

18 березня підрозділи Головного управління ДСНС України у Миколаївській області 4 рази гасили пожежі очерету, сухої рослинності та хвойної підстилки. Спершу, о 13:35, чергове відділення 14 державної пожежно-рятувальної частини виїхало на гасіння сухої трави поблизу с. Суха Балка у Доманівському районі. Площа пожежі склала 2 га.
Майже одночасно, виникли 2 пожежі у Новоодеському і Новобузькому районах. О 18:20 на лінію «101» мешканці сповістили про пожежу сухої трави та очерету поблизу с. Новокостянтинівка Новобузького району. Тут її площа сягнула 5 га. Вогнеборці 20 ДПРЧ о 19:30 локалізували, а о 19:45 – ліквідували займання.
О 18:30 загорівся очерет біля с Балабанівка у СВТ «Соснове», що у Новоодеському районі. А ось хвойна підстилка загорілась на території Березнегуватського лісового господарства. Ймовірні причини цих пожеж наразі встановлюються фахівцями. Загалом від ДСНС працювало 4 одиниці техніки та 10 осіб.
17 березня о 17:04 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в районі вул. Миколи Лукаша обласного центру. На гасіння направили відділення чергового караулу 2-ї державної пожежно-рятувальної частини.
Як було встановлено, на відкритій території зайнялися залишки рослинності на площі близько 2 га. Поривами вітру вогонь стрімко поширювався. Також для забезпечення подачі води на гасіння у достатній кількості, довелося направляти автоцистерну для дозаправки від пожежного гідранту, який знаходився на відстані 2 км від місця загоряння.
О 18:43 вдалося зупинити подальше поширення полум'я, а о 20:08 - повістю приборкати загоряння. Всього на гасіння було залучено 4 чоловіки особового складу на 1 одиниці техніки ДСНС. Причини пожежі встановлюються.

Джерело: https://www.dsns.gov.ua/ua/Nadzvichayni-podiyi/

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook