Вчена рада: підсумки лютого, європейський вибір в аграрній політиці, робота НДГ і фінансовий план університету на 2020 рік

26 лютого 2020 року
     Пройшло чергове засідання вченої ради НУБіП України. Роботу традиційно розпочали з вітань колегам, які отримали нагороди за місяць.

 

     Про підсумки діяльності за лютий та поточні завдання університету поінформував ректор Станіслав Ніколаєнко. Він розпочав з того, що нинішній склад ради суттєво оновлено – на 30%, ці зміни відбулися на демократичній основі: кожен колектив обрав людей, яких вони делегували. Ректор також подякував членам, які плідно працювали в раді минулого скликання - Надії Антрапцевій, Валерію Галушку, Володимиру Курилу, Миколі Кирику, Ігорю Гудкову, Миколі Стародубу, Івану Чумаченку, Василю Горьовому, Валерію Войтюку, Ярославі Ларіній, Василю Савчуку, Віталію Коваленку, Віктору Забалуєву, Валерію Горобцю, Івану Григорюку, Миколі Костенку, В’ячеславу Ловейкіну, Сергію Михайлову, Сергію Поповичу, Віктору Теслюку, Анатолію Чмілю.

 

 

     Університет розпочав підготовку до Всеукраїнських студентських олімпіад, на базі НУБіП таких пройде близько десятка. Університет отримав перші сертифікати НАЗЯВО, сформовано графік відкритих лекцій, розроблено положення про дуальну освіту, удосконалено процедуру перевірки на плагіат, ще 10 викладачів отримали допуск до викладання англійською мовою.

     Не зупинялася профорієнтаційна робота, відбулася зустріч з випускниками бакалаврату цього року стосовно продовження навчання у магістратурі. 101 випускник університету отримав диплом про вищу освіту (в основному заочна форма навчання). 81 навчально-педагогічний працівник нашого вишу і 130 студентів відправилися на стажування за кордон. Щодо господарської діяльності: тут ситуація непроста, зокрема слід максимально відійти від купування послуг, а виконувати всі роботи своїми силами. В університеті вшанували пам'ять героїв Майдану: відбувся мітинг-реквієм у День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Гарні результати показали наші спортсмени, зокрема гирьовики і баскетболістки.
     Викликає занепокоєння фінансування наукових тем, аби вплинути на цей процес на ім’я міністра освіти і науки Ганни Новосад написано відповідний лист, який підписали більшість ректорів вишів України.

    У науковій доповіді «Європейський вибір в аграрній політиці: цілі та оцінка стану реалізації повної всеохоплюючої зони вільної торгівлі, напрями підвищення конкурентоспроможності» проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша спинився на основних формах міжнародної регіональної інтеграції, ефекті «наслідків торгівлі», проаналізував експорт і імпорт країн-членів ЄАЕС, нагадав хронологію відносин Україна-ЄС. Доповідач запропонував проаналізувати сільське господарство Євросоюзу: а це 11 млн фермерських господарств, динаміці і структурі субсидій. Зокрема відзначив, що величезна увага приділялася розвиткові сільських територій і на сьогодні це питання повністю вирішене. Що ж дало входження в зону вільної торгівлі українському виробникові? Найбільший ріст експорту за останні десять років, але разом з тим й імпортозалежність, зокрема від паливно-пастильних матеріалів. Крім того, наші виробники освоїли дуже перспективний азійський ринок.

     Шляхи підвищення якості практичної підготовки студентів та результати інноваційної, виробничо-фінансової діяльності навчально-дослідних господарств НУБіП були в центрі уваги начальника відділу організаційної діяльності навчально-дослідних господарств та навчально-виробничої практики Василя Туринського. Він спинився на практичній підготовці студентів на базі НДГ, дуальній освіті (магістри працюють у господарствах на реальних посадах). Розвиваються навчально-науково-виробничі центри і на їхній базі проходять дуже солідні заходи, проводиться еколого-просвітницька діяльність, активно розвивається наукова та інноваційна складова, виконуються інноваційні, інвестиційні та наукові проекти. Доповідач проаналізував динаміку врожайності сільськогосподарських культур в НДГ, стан озимих посівів, динаміку надою на фуражну корову і середньодобового приросту молодняку тощо.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін проаналізував фінансовий стан справ у НДГ, зокрема недоотримання коштів через зниження реалізаційної ціни. Вихід – встановлення сушок для зерна у себе в господарствах, закупівля добрив за вигідною ціною, залучення фірм, які хочуть облаштувати на нашій базі демонстраційні поля. Цього року під озимими 1930 гектарів, всі вони в гарному стані і якщо не підведе погода урожай буде гарний. Ми ж займаємося облаштуванням своїх складів і технологічними картами.

     Ректор підкреслив увагу керівництва університету до роботи НДГ, необхідність фінансового контролю, висловив занепокоєння ставленням факультетів і ННІ до господарств.

    Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук доповів про затвердження фінансового звіту за 2019 рік та фінансовий план університету на рік 2020. У минулому році бюджет університету склав 1 млрд 237 млн грн., причому частка спеціального фонду має тенденцію до зростання. Представив динаміку видатків, надходжень спецфонду, проведення тендерних процедур, придбання матеріалів і обладнання, обсяг виконаних ремонтно-відновлювальних робіт. Гарну динаміку показують госпрозрахункові підрозділи університету.

     Цього року вперше запроваджено складну формулу фінансування університетів, зокрема стипендії тепер враховані в соціальних видатках тощо. За цією формулою НУБіП отримав плюс 14 млн.грн.

     На засіданні схвалили рекомендації навчально-методичної ради, рекомендували до друку навчально-методичну літературу.

     Вчена рада рекомендувала претендентів на здобуття стипендій Кабінету Міністрів України для молодих вчених на 2020-2022 рр., висунення наукових робіт для участі в конкурсах зі здобуття премій Президента України та Верховної Ради України для молодих вчених, присвоїла вчені звання. Вчена рада таємним голосуванням переобрала головою Станіслава Ніколаєнка - за нього свої голоси віддали 94 з 94 членів ради. Заступником голови обрано Ігора Ібатулліна, секретарем - Оксану Барановську.

 

 

Ірина Білоус
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook