БДЖОЛИ ЗБЛИЗИЛИ УКРАЇНУ ТА УЗБЕКИСТАН

24 січня 2020, 12:20

     У листопаді 2019 року ректор Ферганського державного університету (Узбекистан) Равшан Максудов звернувся до ректора НУБіП України академіка Ніколаєнко Станіслава Миколайовича із пропозицією співпраці двох ВУЗів, а також проханням відрядити співробітника факультету тваринництва та водних біоресурсів для забезпечення читання лекцій із бджільництва. Передувала цьому підписана 16 жовтня 2017 року президентом Узбекистану Шавкатом Мірзійоєвим постанова «Про заходи щодо подальшого розвитку галузі бджільництва у республіці» та розроблена програма розвитку галузі.

   Одним із пунктів цієї програми було заплановано налагодження підготовки спеціалістів з бджільництва. Для цього було відкрито у трьох містах Узбекистану навчальні центри – один у Самарканді, другий у Ташкенті та третій у Фергані. У кожному з цих центрів відкрили відділення з бджільництва – у сільськогосподарському училищі і коледжі, а в університетах відповідні факультети із підготовки фахівців за спеціальністю «Бджільництво». Для цього за рахунок виділених державою коштів інтенсивно створюють необхідну базу та інфраструктуру. На прикладі Фергани такий центр уже має учбовий клас, цехи: столярний, воско-вощинний, фасувальний, складські приміщення, колекційну ділянку медоносних рослин і пасіку, яка нараховує 250 бджолиних сімей. У цьому центрі мають нагоду проходити практику учні та студенти всіх вищезгаданих навчальних закладів.

     Які загальні враження від відрядження до Узбекистану.

   Для підготовки спеціалістів з бджільництва на відповідний факультет Ферганського університету набирають одну групу студентів (25 чоловік). Існує конкурс, багато бажаючих, які не набрали необхідних балів пробують ще вступати у наступні роки. Так, наприклад дівчина, що навчалась у коледжі, вільно володіє англійською мовою, нині працює у Ферганському навчальному центрі з бджільництва двічі намагалась вступити до університету на цю спеціальність. Нажаль поряд з позитивом проблемою в питаннях підготовки кадрів є великий дефіцит професорсько-викладацького складу.

    Студентів можна охарактеризувати як вихованих, відповідальних до навчання. Їх інтерес до бджільництва можна побачити поглянувши на дві фотографії. На першій студенти вітають викладача перед заняттями. Це фото було зроблено у перші дні читання лекцій з бджільництва для студентів 2 курсу (бакалаври, спеціальність «Бджільництво»). Наступне фото було зроблено в один із останніх днів проведення нами лекцій з цього курсу. На ці заняття приходили студенти з інших факультетів і курсів.

   Звичайно, що з приводу вражень від перебування у Ферганському державному університеті можна писати багато, але головне в цьому – адаптація позитивних вражень до підготовки кадрів у нашому університеті.

   В процесі роботи досягнуто також домовленості щодо подальшої співпраці у підготовці кадрів для галузі бджільництва Узбекистану. Для цього укладено угоду про співпрацю між НУБіП та Ферганським державним університетом.

В. Броварський,

професор кафедри

конярства і бджільництва 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook